Samsung Gear Live - Slankere smartwatch

Door: evi-maquoi | 20 november 2014 18:30

Review

Samsung heeft al heel wat smartwatches op de markt gebracht. De een succesvoller dan de ander. De meest recente telg uit de stal is de Gear Live. Het toestel ziet er al een stuk gelikter en dunner uit dan de voorgangers en draait op Android Wear.

In tegenstelling tot andere smartwatches met Android Wear - zoals de LG Watch R en Moto 360 - kiest Samsung niet voor een rond exemplaar. Het scherm van de Gear Live oogt nagenoeg hetzelfde als dat van zijn voorgangers: een langwerpig 1,63 inch Super AMOLED-scherm. Opvallend is wel dat het frame er een stuk eleganter en dunner uitziet. Samsung lijkt dus wel geluisterd te hebben naar de reacties op de Gear 2 en Gear Neo. Die toestellen waren namelijk veel te log.

Het heldere kleurenscherm van de Gear Live is afgewerkt met een aluminium frame en het polsbandje is uit plastic vervaardigd. Dat bandje kun je trouwens eenvoudig vervangen door een ander exemplaar van 22 mm breed. Er zit één knopje aan de zijkant, voor de rest bedien je het toestel door te tikken en swipen op het scherm. Een back-knop ontbreekt en dat is wel jammer. De camera? Die is er niet meer, maar dat is geen groot gemis.

De Gear Live is een stuk dunner en zowel water- als stofbestendig.

Ok, Google

Het koppelen van de Gear Live aan een Android-smartphone verloopt erg eenvoudig. Wij gebruikten voor deze test een Samsung Galaxy S5 maar de Gear Live is in theorie compatibel met alle toestellen met minimaal Android 4.3 Jelly Bean. Je kunt verschillende thema's instellen om het horloge te personaliseren en via de Android Wear-app op je smartphone geef je aan welke notificaties je precies op je Gear Live wilt ontvangen. Dat werkt allemaal naadloos en erg prettig aan de hand van kaartjes.

Wil je de Gear Live met je stem bedienen? Ook dat kan. Via Google Now kun je onder andere je agenda raadplegen, een sms dicteren of je hartslag opvragen. Let wel, je bent verplicht om je commando's in het Engels te geven. Handig is wel dat Gear Live ook spontaan meldingen pusht. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien hoe lang je erover doet om naar die ene afspraak te rijden.

Aan de binnenkant bevindt zich de hartslagmeter.

Apps

Standaard kun je al het een en ander doen met de Gear Live. Dankzij de verschillende ingebakken sensoren doet de smartwatch bijvoorbeeld dienst als gezondheidscoach of navigatieassistent. In combinatie met apps van derden kun je het apparaat helemaal naar je hand zetten. Het aantal apps is nog schaars, maar ze tonen je wel al wat er allemaal mogelijk is. Neem nu bijvoorbeeld de app Wunderlist om taken en lijstjes te maken. Hiermee wordt boodschappen doen een stuk leuker. Daten kan met Tinder for Android Wear en Flopsy Droid is een leuk spelletje à la Flappy Bird.

Het grootste struikelblok van een degelijke smartwatch is en blijft de batterij. We willen zoveel mogelijk functies maar hebben geen zin om het horloge dagelijks op te laden. De 300 mAh-batterij van de Gear Live is volgens de fabrikant voldoende krachtig voor één dag gebruik of zelfs twee dagen als je de energiebesparende functie inschakelt. Tijdens onze test viel echter op dat één dag - bij intensief gebruik - al moeilijk haalbaar was. En dat is een tegenvaller. Elke nacht twee apparaten op je nachtkastje opladen is niet leuk. Bovendien kun je niet zomaar een usb-kabeltje in de smartwatch stoppen maar heb je een speciaal hulpstukje nodig. Zo'n klein onding dat je wellicht ooit eens kwijtraakt.

De Gear Live moet, net als de LG G Watch, opgeladen worden via een aparte accessoire.

Conclusie

De smartwatches van Samsung zien er telkens dunner en mooier uit maar ook deze Gear Live is nog verre van perfect. Zowel op het gebied van hardware als software is er nog werk aan de winkel. Het grootste nadeel is de batterij. Het Super AMOLED-scherm is ontzettend mooi maar vergt zoveel energie dat je bij intensief gebruik het einde van de dag niet eens haalt. Helaas kampen de andere Android Wear-smartwatches met hetzelfde nadeel. En de Apple Watch? Die kan wellicht meer maar zal ook bijna het dubbele kosten...

1 Reactie(s) op: Samsung Gear Live - Slankere smartwatch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 november 2014 11:36 Anoniem
    Is het bandje te verwisselen zoals bij de Gaer-2??
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.