Samsung Notebook 9-serie

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 20 juli 2011 11:50

Overige elektronica

Wie een dunne en lichte notebook zoekt waarbij de nadruk op het ontwerp ligt, zal zeker de MacBook Air op zijn lijstje hebben staan. In een dergelijk lijstje hoort sinds kort ook de Samsung 9-serie thuis. Deze 13,3inch-notebook is vervaardigd uit aluminium, weegt slechts 1,35 kilogram en heeft een uiterlijk dat niet bepaald alledaags is. Is er nu eindelijk een echt alternatief voor de MacBook Air opgestaan?

Het lijkt ons geen geheim dat Samsung bij het ontwerpen van zijn 9-serie goed goed naar de MacBook Air van Apple heeft gekeken. Net als bij de apparaten van Apple begint de productpresentatie bij een erg fraaie verpakking die in een draagtasje zit dat zo uit een chique kledingwinkel lijkt te komen. We ontkomen er overigens niet aan om in deze bespreking nog vaker naar de MacBook Air te verwijzen. Het belangrijkste deel van de zwarte notebook is gemaakt van duralumin, een aluminiumlegering die onder andere in de vliegtuigindustrie wordt gebruikt en die volgens Samsung twee keer zo sterk is als normaal aluminium. De constructie van de notebook is niet alleen stevig, hij oogt ook bijzonder. Hij bestaat uit een plaat duralumin die boven aan de voorkant eindigt, maar aan de achterkant van onder begint. Aan de zijkant is dan ook een boog te zien in de plaat. Het toetsenbord lijkt met een kunststof frame in de plaat te zijn gelegd. De achterkant van het scherm bestaat eveneens uit een plaat van duralumin. Een nadeel van de gebogen plaat duralumin is dat de ongelakte randjes aan de linker- en rechterkant erg scherp zijn afgewerkt. Helaas kon Samsung kennelijk niet de neiging onderdrukken om toch goedkoop ogend glimmend kunststof in de notebook te verwerken. Met het kunststof randje om het scherm kunnen we leven, maar het kunststof dat om het toetsenbord zit tast de uitstraling van het apparaat aan. Afwerking met bijvoorbeeld zwart aluminium of duralumin was op deze plaats veel fraaier geweest.

De randen van de notebook zijn erg scherp afgewerkt.

Configuratie

Qua hardware is de Samsung 9-serie erg modern. Zo zien we een Core i5-processor van de tweede generatie. Om precies te zijn, gaat het om een Core i5-2537M, een dualcore-processor met een basiskloksnelheid van 1,4 GHz en een TurboBoost van 2,3 GHz. Verder heeft Samsung zijn laptop voorzien van 4 GB werkgeheugen en een 128 GB grootte SSD. Voor het grafische gedeelte wordt vertrouwd op de geïntegreerde grafische kern in de processor. Voor de meeste taken voldoet deze kern en HD-video wordt probleemloos afgespeeld. Het enige dat niet mogelijk is met de notebook, is het spelen van games met hoge grafische eisen. In PCMark Vantage zet de notebook een PCMark Score van 7813 neer, wat erg netjes is voor een dergelijke dunne notebook. Deze goede scoren is vooral te danken aan de subscore van de SSD. De SSD krijgt van PCMark een HDD-score van 24537. Hiermee behoort het opslagmedium zeker niet tot de snellere SSD's (die scores boven de veertigduizend punten neerzetten), maar het is ook allerminst langzaam. De uitbreidingspoorten van de machine zijn door Samsung in klepjes geplaatst, een ontwerp dat Apple eerder ook heeft gebruikt bij de eerste generatie MacBook Air. Er is geen ruimte voor een netwerkpoort, maar Samsung levert een adapter mee waarmee u dit euvel kunt oplossen. De resolutie van het 13,3inch-scherm is 1366 x 768. Ter vergelijking: Apple gebruikt op de MacBook Air een 13,3inch-scherm met een resolutie van 1440 x 900. De kleuren, inkijkhoek en helderheid van de 9-serie zijn prima in orde. Daarnaast is het scherm mat afgewerkt, iets dat voor veel gebruikers als een pluspunt zal worden ervaren. De accu, ten slotte, is goed voor een gebruiksduur van ongeveer 5,5 uur.

Bediening

Samsung heeft goed gekeken naar het multitouch-trackpad dat Apple voor zijn notebooks heeft ontwikkeld. Op de NP900X3A is een soortgelijk groot touchpad aangebracht. De bediening is grotendeels hetzelfde als die bij de apparaten van Apple. U drukt de touchpad dus in voor de linkermuisknop en drukt hem met twee vingers tegelijk in om de rechtermuisknop te simuleren. Scrollen, bijvoorbeeld op een webpagina, doet u door twee vingers tegelijkertijd over de touchpad te schuiven en door drie vingers tegelijkertijd te gebruiken, kunt u met een veegbeweging naar de vorige of de volgende webpagina gaan. Ten opzichte van andere notebooks met Windows 7 betekent de touchpad van Samsung een flinke stap vooruit, maar de touchpad van Samsung moet toch zijn meerdere erkennen in de multitouch-trackpad van Apple. De uitvoering van Apple werkt net wat soepeler, bij de Samsung-notebook ervaren we af en toe een hapering of gebeurt er onbedoeld iets dat we niet willen. Het toetsenbord is van het chiclet-type en bevat toetsenverlichting, wat erg handig is al u de notebook in een donkere omgeving wilt gebruiken.

Conclusie

Met de 9-serie zet Samsung een opvallende notebook neer. Het prijskaartje van 1599 euro is erg fors. Daar krijgt u gelukkig wel drie jaar garantie voor (iets waar u bij Apple los voor bijbetaalt) en uiteraard een heel compact notebook voorzien van moderne technologie. Het is de eerste notebook met een touchpad die echt in de buurt komt van het gebruiksgemak dat Apple biedt en hier verdient Samsung een grote pluim voor. Ook het verlichte toetsenbord is prima, net als de beeldkwaliteit van het scherm. We vinden het wel jammer dat Samsung toch nog wat goedkoop ogend glimplastic heeft gebruikt. Wie op zoek is naar een compact en stevig notebook heeft aan de NP900X3A een goed apparaat, maar moet er wel de buidel flink voor opentrekken.

Samsung Notebook 9-serie NP900X3A-A01

Prijs € 1599,-

Garantie 3 jaar

Processor Intel Core i5-2537M (1,4 GHz)

Geheugen 4 GB DDR3

Opslag 128 GB SSD

Grafisch Intel HD Graphics 3000

Scherm 13,3 inch (33,78 cm), 1366 x 768

Webcam Ja, 1,3 megapixel

Aansluitingen Ethernet (via adapter), usb 2.0, usb 3.0, micro-HDMI, hoofdtelefoonuitgang, microSD-kaartlezer

Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 3.0

Accu 46 Wh

Afmetingen 32,85 x 22,7 x 1,59-1,63 cm (l x b x h)

Gewicht 1,35 kg

Oordeel 8/10

Pluspunten

Dun en licht

Stevig

Verlicht toetsenbord

Mooi scherm

Groot trackpad

Minpunten

Scherpe afwerking zijkanten

Onnodig gebruik van kunststof

Duur

0 Reactie(s) op: Samsung Notebook 9-serie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.