Samsung ontloopt verkoopverbod in Verenigde Staten

© PXimport

Samsung ontloopt verkoopverbod in Verenigde Staten

Geplaatst: 18 december 2012 - 09:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Redactie ID.nl

Apple ziet zijn eis om een reeks Samsung-apparaten uit de Amerikaanse winkel te krijgen afgewezen door de rechter. Samsung krijgt op zijn beurt geen nieuwe rechtszaak.

De Amerikaanse rechter Lucy Koh heeft besloten om geen verkoopverbod in te voeren voor een reeks Samsung producten in Amerika. Dat had Apple geëist in de langslepende rechtszaak tussen beide techgiganten.

Eerder werd het voorlopige schadebedrag dat Samsung moet betalen aan Apple vastgesteld op 1,05 miljard dollar. Apple eiste vervolgens een verbod op de verkoop van 26 producten van Samsung op de Amerikaanse markt. Het gaat onder meer om de Galaxy S, de Galaxy S II en varianten daarvan.

'Geen directe gevolgen'

De producten hebben volgens de jury wel degelijk inbreuk gemaakt op Apples patenten. Toch acht Koh niet bewezen dat deze inbreuk direct gevolgen heeft gehad voor de verkoop van Apple-producten. Voor een verbod moet Apple vanwege de patentinbreuk zelf aantoonbaar minder producten hebben verkocht. Het feit dat beide bedrijven direct concurrenten zijn, heeft geen rol gespeeld in deze beslissing, schrijft Koh.

Bovendien zou de gebruiker niet geholpen zijn met een verkoopverbod. Apple's eis om ook het modelrecht van Samsung te weren, is volgens Koh een slappe eis aangezien een groot deel van de 26 producten niet meer verkrijgbaar in Amerika.

Geen nieuwe rechtszaak

Toch verliest ook Samsung. De Zuid-Koreaanse producent had de rechter verzocht tot een heropening van de zaak. De Samsung-advocaten vielen juryvoorman Velvin Hogan aan. Deze man, zelf ingenieur van beroep, zou het begrip 'prior art' niet hebben begrepen en hebben gelogen.

Hogan zou hebben verzwegen dat hij zelf bijna 20 jaar geleden een rechtszaak heeft gevoerd tegen zijn toenmalig werkgever Seagate. Koh acht al deze aantijgingen niet bewezen en ziet geen enkele reden waarom Hogan überhaupt wist van de relatie tussen Samsung en Seagate, dat in 2011 hd-activiteiten van Samsung opkocht.

Hoogte van schadevergoeding

Dat betekent dat de rechtszaak niet over hoeft. Wel behoort een hoger beroep nog tot de mogelijkheden. Ook moet Koh nog beslissen over de definitieve hoogte van de schadevergoeding. Deze werd voorlopig vastgesteld op 1,05 miljard, maar Apple eiste direct miljarden meer. De uitspraak hierover volgt naar verwachting begin 2013.

Afwijzing verkoopverbod

Geen nieuwe rechtszaak

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten