Samsung QE65Q9FNALXXN review - HDR-topper

Door: Eric Beeckmans | 13 september 2018 14:36

Samsung QE65Q9FNALXXN review
Review

Samsung-tv's zijn er in alle soorten en maten. En in alle prijsklassen. De Samsung QE65Q9FNALXXN is een tv met quantum dots en een prijskaartje dat het midden houdt tussen betaalbaar en peperduur. Bevalt-ie?

Samsung QE65Q9FNALXXN

Prijs
1.999 euro
Website
www.samsung.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Smart Hub vlot en overzichtelijk
 • Uitstekende zwartwaarde en contrast
 • Uitmuntende kleurweergave door quantum dots
 • Zeer hoge helderheid is uitstekend voor HDR
 • Minpunten
 • Kalibratie in HDR is wat te helder
 • Geen Dolby Vision
 • Kijkhoek is verbeterd maar blijft beperkt bij donkere beelden

De Q9FN heeft een minimalistische design, met een fijn zwart kader en elegante centrale voet. De aansluitingen staan niet op het toestel, maar op een aparte One Connect Box, die je met één erg dunne en bijna onzichtbare kabel met het toestel verbindt. Die vijf meter lange kabel zorgt bovendien ook voor stroom. Zo kan je werkelijk in alle vrijheid een nieuwe plaats voor de tv kiezen, zonder lelijke kabelwirwar en wordt het mooie design extra in de verf gezet.

De One Connect box is wel flink wat lijviger dan het model van 2017. Er zitten vier HDMI-aansluitingen op, allemaal klaar voor Ultra HD HDR. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, maar er is wel Bluetooth voorzien voor een draadloze hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

Deze Samsung levert uitstekende beeldverwerking. De ruisonderdrukking kan (in tegenstelling tot modellen van 2017) naast ‘uit’ of ‘auto’ opnieuw in een ‘laag’ stand gezet worden zodat je de bewerkingen kunt aanpassen naar persoonlijke smaak. Alle bronnen worden zeer goed geupscaled en tonen alle detail. Snel bewegende beelden behouden veel, maar net niet alle detail. ‘Led Clear Motion’ brengt dat laatste beetje detail in zicht maar veroorzaakt flikkering in het beeld, en dat is ongewenst. Laat die instelling uit staan.

Samsung QE65Q9FNALXXN review

De Q9FN gebruikt een Full Array achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 480 zones die de tv afzonderlijk aanstuurt. Door de zones te dimmen in donkere delen van het beeld kan de Samsung een bijzonder goede zwartwaarde en sterk contrast voorleggen. Segmentgrenzen of lichte halovorming is enkel zichtbaar in zeer extreme beelden (witte ondertitels op zwarte beelden bijvoorbeeld). Maar zoals bij alle LCD panelen van VA-type is de kijkhoek beperkt, ondanks verbeteringen die Samsung aanbracht. Bij heldere beelden is de kijkhoek wel beter.

QLED-modellen zijn LCD-tv’s die gebruik maken van een film quantum dots in de achtergrondverlichting die voor rijke kleuren zorgen. De kalibratie in de Film mode is goed, met excellente kleuren. Toch mocht ze voor een topmodel iets beter zijn. Er verdwijnt iets te veel schaduwdetail, en blauwe tinten zijn een tikje te donker. In de praktijk zal je daar enkel bij zeer kritische analyse iets van merken. Het uitstekend contrast en rijke kleuren creëren een prachtig beeld. Gamers activeren de Spelmodus, zo krijg je een erg lage input-lag.

HDR

De sterkste troef van LCD-televisies voor HDR is hun maximale helderheid, en deze Samsung scoort een maximum van ongeveer 1.400 nits in de HDR Film preset. Samen met het enorme kleurenpalet van de quantum dots zorgt dat voor spetterende HDR-beelden.

De kalibratie mocht echter iets beter, Samsung geeft het beeld over het algemeen flink wat helderder weer dan noodzakelijk. Daardoor gaat er hier en daar wat witdetail verloren. Anderzijds kan je zelfs in een redelijk verlichtte kamer van HDR genieten. De Samsung ondersteunt HDR10, HDR10+ en HLG standaarden, helaas geen Dolby Vision.

Smart TV

Samsungs eigen smart tv-systeem, de Smart Hub, is met stip een van onze favoriete smart tv-systemen. De installatie kan je nu ook uitvoeren vanop je smartphone met de SmartThings app. De interface is compact, erg overzichtelijk, werkt vlot, en je vindt er snel alle functies, apps, live tv, externe bronnen en instellingen van de televisie in terug. Met een paar klikken zet je bovendien je favoriete zaken vooraan in de lijst.

Remote

De slanke, luxueuze Smart Controller remote past perfect bij de stijl van de televisie. Hij ligt prima in de hand, en is makkelijk te bedienen. Maak je geen zorgen over het beperkt aantal toetsen, dankzij de uitstekende Smart Hub omgeving is zowat elke actie vlot en snel terug te vinden en uit te voeren.

De Smart Controller kan na een eenvoudige installatieprocedure ook dienst doen om aangesloten bronapparaten zoals Blu-ray-speler, spelconsole of settopbox voor digitale tv te besturen. Zo hoeft er slechts één afstandsbediening op de salontafel te liggen.

Ambient mode

Niemand houdt van dat grote zwarte vlak in de woonkamer als de tv uit staat. Daarom ontwierp Samsung Ambient Mode, dat eerder al beschikbaar was op het model The Frame. Wanneer je geen tv kijkt kan je Ambient Mode activeren. Het scherm verandert dan in een fotokader, toont informatie, of een mooi decoratief patroon. Bovendien kan je met behulp van de SmartThings app een foto nemen van de muur achter het toestel, en de tv gebruikt die dan slim als achtergrond waardoor hij bijna lijkt te verdwijnen.

Geluidskwaliteit

Heeft Samsung in het imposante chassis ook een stevige audio-uitrusting gestopt? Tot op zeker hoogte, ja. De kwaliteit is over het algemeen uitstekend, met heldere dialogen, een goede bas en voldoende volume.

Samsung QE65Q9FNALXXN review

Anderzijds, wie de volumeknop wat verder open draait hoort hoe de luidsprekers tegen hun beperkingen aanlopen. Een nieuwe functie is ‘auto volume’ die nu het volume niet enkel tussen verschillende programma’s maar ook tussen verschillende bronnen wat gelijk trekt. Dat is handig als je je stoort aan te luide reclames.

Conclusie

Sportfans, gamers en het gezin waar vooral gekeken wordt bij veel omgevingslicht zullen zeker fan zijn van de Samsung QE65Q9FN. Maar ook filmfans zullen erg tevreden zijn met de prestaties van deze 65 inch tv, contrast en zwartwaarde komen immers aardig in de buurt van OLED resultaten.

De Samsung QE65Q9FN combineert quantum dots, lcd-technologie en een full array achtergrondverlichting met local dimming in 480 zones. Dat resulteert in erg knappe, heldere en kleurrijke beelden die, naar LCD normen, bovendien een uitstekend contrast hebben. De beeldverwerking is prima, en je ziet veel detail in actiescènes. HDR spat van het scherm, al mocht Samsung dat iets beter kalibreren.

De One Connect Box die voor ultieme flexibiliteit zorgt bij het plaatsen, en de Ambient Mode waardoor de tv ook een functie heeft als hij uitstaat zijn unieke troeven. De Smart Hub en bijhorende afstandsbediening leveren uitstekend gebruiksgemak. Bij introductie was de prijs fors, maar die is ondertussen sterk gedaald.

0 Reactie(s) op: Samsung QE65Q9FNALXXN review - HDR-topper

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.