Samsung SSD 830 Series

Door: Jeroen Boer | 06 maart 2012 11:56

Review

Samsung is één van de grootste elektronica-concerns ter wereld en levert veel onderdelen aan andere fabrikanten. Waar andere fabrikanten voor SSD's de controllers en geheugenchips veelal inkopen, kan Samsung alle benodigde onderdelen zelf fabriceren. De Samsung SSD 830 bevat dan ook alleen maar componenten die door Samsung zelf gemaakt zijn.

De SSD 830 is de eerste SSD die wij van Samsung ontvangen, al hadden ze al de SSD 470 Series op de markt met een SATA 3 Gbit/s-interface. Stiekem is Samsung al de grootste SSD-fabrikant ter wereld, maar de SSD's worden voornamelijk door OEM's gebruikt. Ze staan bekend om hun hoge betrouwbaarheid, maar werden tot nu toe niet direct aan consumenten verkocht. Met de SSD 830 Series heeft Samsung nu een SSD met een 6 Gbit/s-interface die wordt verkocht in kitjes voor pc of notebook. Bij het pc-kitje krijgt u aansluitmateriaal en inbouwplaatje, terwijl het notebookkitje een kabel van SATA naar usb bevat, en een spacer om de schijf de normale dikte van 9,5 mm te geven. De SSD is namelijk 7 mm dik, iets dat in sommige notebooks voor problemen kan zorgen. Beide kitjes bevatten Norton Ghost 15 om bestaande schijven te klonen naar de SSD. Wij hebben de uitvoeringen met een capaciteit van 128, 256 en 512 GB getest. Er is ook nog een 64GB-model die alleen als pc-kit verkocht wordt.

De Samsung SSD 830 Series worden in complete kitjes verkocht, dit is het notebookkitje.

Net niet de snelste

Samsungs eigen ontworpen controller, die S4LJ204X01 als typenummer heeft meegekregen, is een chip met drie ARM-processorcores die volgens Samsung ieder voor alle taken inzetbaar zijn. Zo kan één core zich bezig houden met garbage collection terwijl de andere cores zich met lezen of schrijven bemoeien. De controller wordt bijgestaan door maar liefst 256 megabyte werkgeheugen. De gebruikte geheugenchips zijn uiteraard ook van Samsung zelf en zijn gefabriceerd met een 2x-nm-procedé. Dit geeft aan dat ze gefabriceerd zijn op een fabricageprocedé ergens tussen 20 en 30 nm, maar het is niet helemaal duidelijk wat er daadwerkelijk in een SSD zit. Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de prestaties die we beoordelen op basis van dezelfde testmethode die we eerder hebben gebruikt. Recente SSD's die op dezelfde manier getest zijn, vindt u in een eerdere SSD-test. Kijken we naar de resultaten van de belangrijkste benchmark, PCMark 7, dan zien we bij het 128GB-model een score van 5264. De grotere modellen scoren nog iets beter. Helemaal niet slecht, maar SandForce-SSD's blijven zeker in de grotere uitvoeringen sneller. De score in PCMark Vantage van 61614 voor het 128GB-model, is de beste score voor een 120GB-klasse-model die we tot nu toe zagen. In de grotere klassen is SandForce sneller. We zien wel dat de 128GB-uitvoering qua schrijfsnelheid wat achterblijft bij de andere twee modellen, omdat er minder chips inzitten, waardoor er minder gegevens parallel geschreven kunnen worden.

Conclusie

De Samsung 830-SSD's presteren prima en zijn concurrerend geprijsd. Een voordeel is dat Samsung meer geheugencapaciteit biedt dan de SandForce-tegenhangers in dezelfde prijsklasse, waardoor de prijs per gigabyte gunstig is. Prettig is dat de SSD in een compleet kitje wordt verkocht, zodat u direct aan de slag kunt.

Samsung SSD 830 Serie

Prijs € 209,- (128 GB), € 379 (256 GB), € 745 (512 GB)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snel

Complete kitjes

Relatief hoge netto­capaciteit

Minpunten

Geen

0 Reactie(s) op: Samsung SSD 830 Series

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.