Samsung SyncMaster S27A850D

Door: Michiel de Roode | 23 november 2011 13:36

Internet & Thuis

Het is goed om te zien dat er meer fabrikanten 27inch-schermen op de markt brengen met een resolutie van 2560 x 1440. De zeer hoge resolutie geeft een erg scherp beeld en een zee van ruimte met bijna 3,7 megapixel. Ter vergelijking, de 1080p-resolutie van een Full HD-scherm, heeft 2,07 megapixel. Samsung levert met de SyncMaster S27A850D nu ook 27inch-scherm met deze resolutie.

We hebben het scherm uitgebreid getest en uiteraard ook vergeleken met de eerder geteste 27inch-schermen van NEC en Dell. Het grote verschil tussen deze schermen en de Samsung S27A850D is het PLS-paneel. Dit type paneel heeft zich al van zijn goede kant laten zien in diverse Galaxy Tab-tablets van Samsung. PLS staat voor 'Plane to Line Switching' en is Samsungs variant op de bekende IPS-techniek (In Plane Switching). Naast het 27inch-scherm heeft Samsung ook de 24-inch S24A850D met een PLS-paneel. Net als de IPS-panelen heeft PLS een goede kleurreproductie. Het voordeel van PLS ten opzichte van IPS zit volgens Samsung voornamelijk in de inkijkhoek, hogere helderheid en de responstijd. Daarnaast zou het goedkoper te fabriceren zijn. De inkijkhoek van de S27A850D is inderdaad opvallend goed. Zowel IPS- als PLS-panelen vertonen weinig verloop in kleur als er vanuit een hoek op wordt gekeken. Waar de IPS-panelen minder goed in zijn, is het behoud in helderheid vanuit de inkijkhoeken. Bij de S27A850D is dit zichtbaar beter dan bij de IPS-schermen. Het scherm is in eerste instantie bedoeld voor foto- en videobewerking. De relatief lage responstijd van het PLS-paneel maakt het scherm ook geschikt voor de casual gamer. Al is de responstijd nog niet zo snel als een scherm met een TN-paneel. Als u games wilt gaan spelen, zorg dan wel voor een krachtige grafische kaart. Moderne DirectX 11-games op een resolutie van 2560 x 1440 vergen behoorlijk wat rekenkracht.

De Samsung SyncMaster S27A850D heeft een dunne matzwarte omlijsting en matte coating, hierdoor heeft het scherm geen last van hinderlijke reflecties en een professioneel uiterlijk.

Kleurreproductie

Het PLS-paneel van de S27A850D levert 8bit-kleuren, dit is minder dan wat NEC en Dell met hun 27inch-schermen leveren. Op zich is dat geen probleem, tenzij u een kleurkritische professional bent, dan kunt u beter op zoek gaan naar een volwaardig 10bit-scherm. Het scherm dat wij van Samsung hebben gekregen betrof een preproductiemodel. Hierdoor was is standaardkleurreproductie nog niet zo goed omdat die nog niet vanaf de fabriek was ingeregeld. De gemeten Delta E van 15,6 is daarom niet representatief voor de productieschermen die straks in de winkel liggen. Samsung verzekerde ons dat de standaardkleurreproductie nog wordt verbeterd. Het is overigens altijd verstandig om een beeldscherm zelf te kalibreren als u het voor fotobewerking wilt gaan gebruiken. Na kalibratie is de kleurreproductie met een Delta E van 0,8 dik in orde.

Aansluitingen

De S27A850D valt op als we kijken naar de aansluitingen, het is het eerste scherm dat wij gezien hebben met een usb3.0-hub aan boord. Het scherm heeft drie van deze usb3.0-aansluitingen en er wordt netjes een usb3.0-kabel bij geleverd. Daarnaast vinden we twee maal duallink-DVI en DisplayPort terug. Helaas treffen we geen VGA en HDMI aan. De positie van de aansluitingen is merkwaardig. De aansluitingen zitten niet aan de onderkant, maar aan de zijkant van het scherm. Dit vinden wij niet erg handig, de kabels kunnen hierdoor minder mooi worden weggewerkt. Daar staat tegenover dat de externe adapter aan de achterkant van het scherm kan worden geklikt.

Conclusie

Met de S27A850D laat Samsung zien wat er mogelijk is met zijn nieuwe PLS-techniek. Het scherm heeft een erg goede inkijkhoek en de responstijd is beter dan dat van de IPS-panelen van de concurrentie. De S27A850D is een prima allround-scherm, geschikt voor casual gamen en foto- en videobewerking. Samsung moet nog wel wat aan de prijs doen. Met de verkoopprijs van zo'n 630 euro is het scherm ongeveer even duur als de uitstekend presterende Dell U2711 die we wat hoger waarderen dan dit scherm van Samsung. Als de kleurreproductie bij het definitieve scherm goed is en hij minder kost dan de U2711, dan kunnen wij de Samsung S27A850D van harte aanraden.

Samsung SyncMaster S27A850D

Prijs € 630,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Resolutie 2560 x 1440

Usb3.0-hub

Erg goede inkijkhoek

Energieverbruik

Minpunten

Prijs

Geen HDMI en VGA

0 Reactie(s) op: Samsung SyncMaster S27A850D

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.