Samsung SyncMaster S27B970D - Ideaal voor fotobewerking

© PXimport

Samsung SyncMaster S27B970D - Ideaal voor fotobewerking

Geplaatst: 22 januari 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:34

Michiel de Roode

Grote beeldschermen met een diagonaal van ongeveer 69 centimeter zien we in twee variaties: betaalbare 27inch-schermen met een Full HD-resolutie en de duurdere schermen met een hoge resolutie van 2560 x 1440. In deze tweede categorie heeft Samsung de SyncMaster S27B970D uitgebracht.

Het scherm is voorzien van Samsungs eigen ontwikkelde PLS-paneel (Plane to Line Switching). Qua techniek is dit paneeltype vergelijkbaar met de meer bekende IPS-techniek (In Plane Switching). De belangrijkste pluspunten van het scherm zijn de zeer goede inkijkhoek, kleurreproductie en een goede verdeling van de lichtopbrengst (uniformiteit).

Het scherm heeft helaas ook een aantal minpunten, het belangrijkste is de glossy coating. Dit is natuurlijk niet voor iedereen een nadeel, wij vinden het wel storend, zeker als er lichtbron achter de gebruiker aanwezig is. Een ander nadeel vormen de twee aanwezige usb-poorten, die versie 2.0 in plaats van 3.0 zijn. Voor een prijs van ongeveer 850 euro hadden wij wel usb 3.0 verwacht.

Fotobewerking

Als we de S27B970D op de genoemde PLS-voordelen controleren, kunnen we concluderen dat dit prima in orde is. Het gebruikte paneel geeft een goede beeldkwaliteit. De inkijkhoek van het scherm is erg goed, daarnaast zijn we ook heel positief over de helderheid en uniformiteit. Voor kleur-kritische mensen zijn dit twee belangrijke punten, naast de kleurreproductie van het scherm.

 

© PXimport

Het scherm is in de fabriek al gekalibreerd en dat is te merken. De standaard kleurreproductie is met een gemiddelde Delta E-score van 1,43 uitstekend. Als je de standaardinstellingen gebruikt, kun je met dit scherm direct aan de slag met fotobewerking. De kalibratiemethode die wij altijd in onze reviews toepassen, zorgt ervoor dat het kleurprofiel in Windows wordt aangepast. Hierdoor wordt het beeld wat van de videokaart naar het beeldscherm gaat, gecorrigeerd.

Het scherm ondersteunt ook hardwarematige kalibratie waarbij je het kleurprofiel in de LUT (Look-Up-table) van het scherm zelf kunt inlezen. Samsung levert hiervoor zijn eigen software, maar je hebt er wel een compatibel kalibratieapparaat voor nodig. Onze Spider 4 Elite wordt niet ondersteund. Modellen van Xrite en Konica Minolta worden wel ondersteund. Overigens is na onze kalibratie de kleurreproductie uitstekend.

Conclusie

De Samsung Syncmaster S27B970D is een uitstekend scherm voor fotobewerking en andere kleur-kritische taken. De inkijkhoek, goede kleurreproductie en hoge resolutie zijn de grootste pluspunten. Helaas is de prijs van het scherm wel erg hoog. Voor 100 euro minder koop je al een Dell UltraSharp U2713H met dezelfde kwaliteiten, maar dan met usb 3.0, een hoger kleurbereik en hogere kleurdiepte. We kunnen dit scherm pas echt aanbevelen wanneer Samsung de prijs minimaal 150 euro omlaag brengt.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Kleurreproductie

Inkijkhoek

Haarscherp

Energieverbruik

Minpunten

Prijs

Geen usb 3.0

Conclusie

Samsung SyncMaster S27B970D --------------------------- **Prijs** € 849,- **Meer informatie** [www.samsung.nl](http://www.samsung.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten