Samsung SyncMaster S27B970D - Ideaal voor fotobewerking

Door: Michiel de Roode | 22 januari 2014 12:00

Overige elektronica

Grote beeldschermen met een diagonaal van ongeveer 69 centimeter zien we in twee variaties: betaalbare 27inch-schermen met een Full HD-resolutie en de duurdere schermen met een hoge resolutie van 2560 x 1440. In deze tweede categorie heeft Samsung de SyncMaster S27B970D uitgebracht.

Score
80
 • Pluspunten
 • Energieverbruik
 • Haarscherp
 • Inkijkhoek
 • Kleurreproductie
 • Minpunten
 • Geen usb 3.0
 • Prijs

None

Samsung SyncMaster S27B970D

Prijs

€ 849,-

Meer informatie www.samsung.nl

Het scherm is voorzien van Samsungs eigen ontwikkelde PLS-paneel (Plane to Line Switching). Qua techniek is dit paneeltype vergelijkbaar met de meer bekende IPS-techniek (In Plane Switching). De belangrijkste pluspunten van het scherm zijn de zeer goede inkijkhoek, kleurreproductie en een goede verdeling van de lichtopbrengst (uniformiteit).

Het scherm heeft helaas ook een aantal minpunten, het belangrijkste is de glossy coating. Dit is natuurlijk niet voor iedereen een nadeel, wij vinden het wel storend, zeker als er lichtbron achter de gebruiker aanwezig is. Een ander nadeel vormen de twee aanwezige usb-poorten, die versie 2.0 in plaats van 3.0 zijn. Voor een prijs van ongeveer 850 euro hadden wij wel usb 3.0 verwacht.

Fotobewerking

Als we de S27B970D op de genoemde PLS-voordelen controleren, kunnen we concluderen dat dit prima in orde is. Het gebruikte paneel geeft een goede beeldkwaliteit. De inkijkhoek van het scherm is erg goed, daarnaast zijn we ook heel positief over de helderheid en uniformiteit. Voor kleur-kritische mensen zijn dit twee belangrijke punten, naast de kleurreproductie van het scherm.

Het scherm is in de fabriek al gekalibreerd en dat is te merken. De standaard kleurreproductie is met een gemiddelde Delta E-score van 1,43 uitstekend. Als je de standaardinstellingen gebruikt, kun je met dit scherm direct aan de slag met fotobewerking. De kalibratiemethode die wij altijd in onze reviews toepassen, zorgt ervoor dat het kleurprofiel in Windows wordt aangepast. Hierdoor wordt het beeld wat van de videokaart naar het beeldscherm gaat, gecorrigeerd.

Het scherm ondersteunt ook hardwarematige kalibratie waarbij je het kleurprofiel in de LUT (Look-Up-table) van het scherm zelf kunt inlezen. Samsung levert hiervoor zijn eigen software, maar je hebt er wel een compatibel kalibratieapparaat voor nodig. Onze Spider 4 Elite wordt niet ondersteund. Modellen van Xrite en Konica Minolta worden wel ondersteund. Overigens is na onze kalibratie de kleurreproductie uitstekend.

Conclusie

De Samsung Syncmaster S27B970D is een uitstekend scherm voor fotobewerking en andere kleur-kritische taken. De inkijkhoek, goede kleurreproductie en hoge resolutie zijn de grootste pluspunten. Helaas is de prijs van het scherm wel erg hoog. Voor 100 euro minder koop je al een Dell UltraSharp U2713H met dezelfde kwaliteiten, maar dan met usb 3.0, een hoger kleurbereik en hogere kleurdiepte. We kunnen dit scherm pas echt aanbevelen wanneer Samsung de prijs minimaal 150 euro omlaag brengt.

2 Reactie(s) op: Samsung SyncMaster S27B970D - Ideaal voor fotobewerking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2014 17:31 Anoniem
  veel te duur
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 09:22 Anoniem
  Valt wel mee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.