Samsung UE65HU8500 - Gebogen tv met geweldig 4K beeld

Door: steve-may | 30 juni 2014 08:30

Internet & Thuis

De Samsung UE65HU8500 ziet er cool uit, en de beeldkwaliteit is uitstekend. Met name native 4K content is een waar feest met deze televisie. Hier is onze Samsung UE65HU8500 review.

Score
80
 • Pluspunten
 • software
 • 4K is geweldig
 • design
 • Minpunten
 • Impact gebogen scherm

None

Samsung UE65HU8500

Prijs: € 4.999,-

Beelddiagonaal: 65 inch

Resolutie: 3840 x 2160

3D-ondersteuning: Ja

Speakers: 20W

Aansluitingen: 4 x HDMI, CI slot, 1 x component, 1 x composiet, ethernet, optisch digitaal uit, scart, 3 x usb

Afmetingen: 145,07 x 84,82 x 11,5 cm

Samsung noemt de lancering van haar 65-inch gebogen vlaggenschip 4K TV als niets minder dan het aanbreken van een nieuw tijdperk van TV. De Samsung UE65HU8500 is zeker opmerkelijk, en niet alleen vanwege het onconventionele Pringle-vormige paneel. De set heeft ook een geïntegreerde HEVC decoder wat dit het eerste 4K scherm maakt dat Netflix Ultra HD ondersteunt. Wij zijn uiterst enthousiast.

Ultra HD televisie

Als deze specifieke tweede generatie Ultra HD set niet helemaal bij je past, dan is deze ook verkrijgbaar als de 55-inch UE55HU8500 en de 78-inch UE78HU8500. Alle drie zitten boordevol functionaliteit, waaronder de nieuwste iteraties van de gebaren- en spraaktechnologie van het merk.

Interessant is dat de HU8500 een modulair ontwerp heeft. Aangezien 4K standaarden nog niet vastgelegd zijn, heeft Samsung het scherm aan een externe Smart Evolution One Connect tuner box gekoppeld. Hier worden alle bronnen aangesloten, waaronder antenne en dubbele satelliet feeds.

Input opties zijn vier HDMI poorten (met 2.0 ondersteuning voor hoge framesnelheid 4K en MHL 3.0 voor mobiele apparaten), drie USB (één up-to-date als USB 3.0), Ethernet, component video via een adapter, optische digitale audio output en CI-sleuf.

Het apparaat heeft ook supersnel 802.11ac wifi. De Smart Evolution box wordt via één enkele dikke kabel met het paneel verbonden. Er is geen aparte voeding nodig.

Er wordt een kiezelsteenvormige Bluetooth cursor afstandsbediening meegeleverd naast de standaard IR-afstandsbediening. Hij lijkt erg op LG's Magic Remote, en is bedoeld om het browsen gemakkelijker te maken, hoewel het een gedoe is dat je een virtueel toetsenbord naar voren moet halen op het scherm om naar het algemene menu te kijken. Het gebruik ervan is niet eenvoudig.

Samsung Smart tv

Samsung heeft een aantal kleine veranderingen aangebracht in haar Smart portal voor 2014. Er is een games paneel en split screen Multi-View functie toegevoegd. Je kunt dit jaar ook meer doen met de dubbele tuners, waaronder non-tuner content bekijken (streaming media, Blu-ray, etc.) terwijl je twee kanalen opneemt.

Met het oog op het WK, heeft het merk ook haar Voetbal-voorinstelling geüpdatet, die nu automatisch hoogtepunten van wedstrijden opneemt op een external USB HDD, geactiveerd door gejuich van het publiek.

Prachtig beeldscherm

De beeldkwaliteit, zowel met full-HD als 4K content, is prachtig. De HU8500 biedt dynamisch, pittig contrast en levendige kleuren. De opschaling is misschien iets minder verfijnd en overtuigend dan die op de Sony 4K schermen, maar alle 1080p content profiteert duidelijk van het ontbreken van een zichtbare pixelstructuur op het scherm. Het beeld is scherp en fotografisch.

De HU8500 komt echt tot zijn recht met 4K content. Momenteel is Netflix House Of Cards Season 2 in Ultra HD aan het streamen (nog niet in Nederland overigens), samen met een selectie reisverhalen. Je zult echter een snelle glasvezel breedbandverbinding nodig hebben om ze te kunnen bekijken, aangezien er 15.6Mb/s doorgevoerd wordt.

Nadat je Kevin Spacey in 2160p hebt zien rondlopen in Capitol Hill, ziet gewone high definition er wat wazig uit. Het scherm kan ook 4K YouTube content afspelen, maar hier heb je te maken met veel compressie artefacten, hoewel clips met veel detail indrukwekkend kunnen zijn.

Gebogen beeldscherm

Het voordeel van een gebogen scherm is echter discutabel. Samsung houdt vol dat de kromming zorgt voor een meer panoramische, filmische kijkervaring. Wat klopt als je dichtbij zit (minder dan 2 meter van het scherm af). Maar er is ook een duidelijke optimale plek voor het kijken; als je een beetje naar de zijkant gaat zitten lijkt het scherm samen te trekken.

Bovendien lijkt elke TV-gids op het scherm vervormd uit, of het nu de Smart portal van de set zelf is, of de Planner op een Sky box. Het gebogen scherm moet je zien als een ontwerp en nieuwigheidje in plaats van een prestatievoordeel.

De set heeft ondersteuning voor Active Shutter 3D, en wordt geleverd met twee brillen. Er is enige dubbele beeldvorming, maar de dimensionale beeldvorming is helder en meeslepend.

De bewegingen zijn potentieel uitstekend, mits je de juiste interpolatie-instelling gebruikt. Onze voorkeur gaat uit naar een mix van de Motion Plus Custom modus met Blur Reduction ingesteld tussen 8 en 10, en Judder Reduction op nul.

De audioprestaties zijn goed, met een volle prettige aanwezigheid van middentonen, hoewel er geen overvloed aan volume is.

Conclusie

Al met al kan de HU8500 als een echte blikvanger worden beschouwd. Hoewel we niet helemaal overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van een gebogen scherm, moeten we toegeven dat het er wel cool uitziet. De beeldkwaliteit is uitstekend, vooral met native 4K content die via Netflix gestreamd wordt. Als je eenmaal van UHD hebt genoten is het moeilijk om terug te gaan.

1 Reactie(s) op: Samsung UE65HU8500 - Gebogen tv met geweldig 4K beeld

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juni 2014 17:19 darknessblade
  4000-5000 euro voor een gebogen 4k tv is geen geld
  maar helaas nog steeds vrij duur, over een paar jaar zullen zulke tv's over de toonbank gaan voor 1000 euro of minder.

  maar dan is de vraag of 4K al word ondersteund
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.