SanDisk iXpand Base – Opgeruimd staat netjes

Door: lub-snoek | 03 oktober 2017 07:19

Review

Tijdens IFA lanceerde SanDisk de iXpand Base, een dock waarmee je een iPhone of iPad kunt opladen en tegelijk kunt back-uppen. Maar is de iXpand Base handiger dan een gewone back-up via iTunes? Wij mochten het uitzoeken.

SanDisk iXpand Base

Prijs:
Vanaf 84 euro
Verbindingen:
Micro-USB, USB 2.0, SD-ingang
Afmetingen:
25,36mm x 101mm x 107mm (H x B x D)
Gewicht:
189,66 gram
Geschikt voor:
iPhone en iPad
App:
iXpand Base
Website:
www.sandisk.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • SD-kaartlezer voor je iPhone
  • Back-up is mooi geordend
  • Ondersteuning voor meerdere apparaten
  • Handig voor iPhones met weinig opslag
  • Minpunten
  • Heeft altijd stroom nodig
  • Geen wifi

Vorm

De iXpand Base is een soort plateau waar je je iPhone oplegt terwijl je deze gebruikt. Voor een gewone iPhone 7 is de iXpand Base groot genoeg, maar op het moment dat we een iPhone 8 Plus gebruiken verdwijnt de Base al snel onder de smartphone.

Het is mogelijk om de draad weg te werken langs de rand van de iXpand Base. Doordat je de iPhone plat neerlegt, moet je echter wel wat speling overhouden in het snoer. Het snoer voor je iPhone moet je overigens zelf regelen – die krijg je er niet bij. Wel krijg je een adapter om de iXpand Base van stroom te voorzien via microUSB.

Je kunt de SD-kaart gewoon verwisselen met een groter exemplaar.

Naast de microUSB zien we de ingang voor de SD-kaart, waar de iXpand Base de back-up op zet. Leuk weetje: deze SD-kaartjes zijn verwisselbaar. Je kunt dus gewoon de Base met de minste opslag kopen, waarna je er zelf een SD-kaartje in stopt van maximaal 256GB. Dit is een stuk goedkoper dan het kopen van een model met meer opslag.

Installeren

Wanneer je een iPhone of iPad met de iXpand Base koppelt, krijg je in iOS 11 gelijk de melding dat je een app moet installeren om gebruik te maken van de app. Vervolgens wordt je automatisch naar de juiste app geleid, waarna je deze kunt downloaden en installeren.

Nadat je de app toegang hebt gegeven tot je foto’s, video’s en contacten, begint deze met het maken van een back-up. Je kunt in de app bladeren door de foto’s, video’s en contacten die op je apparaat staan, terwijl je bovenin het scherm ziet hoe ver de back-up is gevorderd. Bij Instellingen kun je zien hoeveel ruimte er nog vrij is op zowel de iXpand Base als de verbonden iPhone of iPad.

De Base kan ook een back-up maken van foto’s en video’s die in iCloud staan. Dit duurt wel iets langer dan de reguliere foto’s die op je apparaat staan, maar uiteindelijk heb je dan wel alles op één plek staan.

Ruimte

Nadat de back-up is gemaakt, kun je ervoor kiezen om foto’s en video’s van de iPhone te verwijderen om ruimte vrij te maken. Voor gebruikers van een iPhone met weinig opslag, kan het een uitkomst zijn om elke dag met een schone lei te beginnen. Je hoeft immers niet elke dag al je foto's op je apparaat te hebben. En doordat de iXpand Base al het werk 's nachts kan doen terwijl je iPhone oplaadt, hoef je je overdag geen zorgen te maken over ruimtegebrek.

Hier zit ook gelijk het voordeel in van de iXpand Base, vergeleken met iCloud-Fotobibliotheek. Als je gebruikt maakt van iCloud voor je foto's en video's, worden al je apparaten met elkaar gesynchroniseerd. Op het moment dat je een foto van één apparaat verwijderd om bijvoorbeeld ruimte vrij te maken, wordt deze ook van je andere apparaten verwijderd. Met de iXpand Base kun je je iPhone vrij maken en toch je foto's bewaren. Om dit zelf doen kun je natuurlijk ook gewoon je iPhone aan je laptop of pc koppelen om je foto's eraf te halen, maar de iXpand Base kan dit automatisch en bovendien 's nachts doen - zo hoef je er zelf geen tijd in te steken.

Zolang je iPhone met de iXpand Base is verbonden, kun je wel gewoon de media op de SD-kaart lezen en eventueel terugzetten. Hiervoor heeft de iXpand wel stroom nodig, waardoor het apparaat dus niet kan dienen als mobiele SD-kaartlezer - zonder stroom heb je met je iPhone niets aan de SD-kaart in de Base. Het is ook niet mogelijk om specifieke bestanden terug te zetten of te back-uppen; het is alles of niets.

Mappen

De foto’s en video’s van je apparaat worden per jaar en per maand op de SD-kaart gesorteerd. Als je nieuwe foto’s maakt met je iPhone, worden deze in diezelfde mappen bij de juiste maand gezet. Het is ook mogelijk om meerdere iPhones of iPads te back-uppen met de iXpand Base; ieder apparaat krijgt dan een eigen map met materiaal op de SD-kaart.

Je kunt ook materiaal dat je iPhone kan lezen op de SD-kaart zetten, waarna je dit kunt uitlezen met je iPhone.

Beter dan een gewone back-up?

Een back-up in de vorm van eenvoudige mappen met gegevens is in veel gevallen een stuk gebruiksvriendelijker dan een back-up in iCloud of iTunes. Deze back-ups zijn namelijk altijd een exacte kopie van je iPhone, waardoor je foto's en video's alsnog op je iPhone moeten blijven staan. Ook is het mogelijk om een bepaalde foto of video uit zo'n Apple-backup te plukken.

De iXpand Base maakt een gewone back-up via iTunes echter niet overbodig. Het is handig voor je foto’s, video’s en contacten, maar informatie als apps en instellingen worden niet bewaard. Wel kun je dankzij een externe back-up van je foto’s en video’s genoeg hebben aan die 5GB gratis opslag in iCloud om de rest van je iPhone te back-uppen.

Overtollig draad kun je handig wegwerken langs de rand.

Conclusie

De iXpand Base is in feite een oplader die je iPhone kan back-uppen. Helaas is ie wel een beetje prijzig, aangezien de Base verder weinig functies heeft. Voor 3 euro per maand heb je 200GB aan iCloud-opslag, waar je je hele iPhone in kunt zetten, inclusief foto's en video's. Toch kan een fysieke back-up op een SD-kaart in veel gevallen handiger zijn als je foto's wil uitwisselen of op een aparte schijf wil bewaren. Het is namelijk niet mogelijk om even snel foto's en video's uit een iCloud-backup te plukken en als je gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek kun je geen foto's verwijderen zonder dat ze op elk apparaat worden verwijderd.

De iXpand Base is een handig alternatief voor iPhone-gebruikers die normaal gesproken handmatig de foto's van hun iPhone of iPad moeten halen om ruimte vrij te maken, maar liever die foto's willen bewaren. Je moet natuurlijk wel goed op het kaartje passen.

0 Reactie(s) op: SanDisk iXpand Base – Opgeruimd staat netjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.