Sangean WFR-1 internetradio

Door: filip-leys | 06 april 2011 14:19

Apps & Software

Retro is in, zo willen ze ons bij het Taiwanese Sangean doen geloven. En dus gaven ze hun internetradio die typische donkerbruine kleur van de met lampen volgestouwde kastmodellen uit het midden van vorige eeuw. De kleur komt in dit geval helaas niet van een massief houten jasje, maar van blinkend kunststof.

De Sangean WFR-1 is voor een internetradio een flinke jongen en ook het gewicht van het vrij volumineuze omhulsel valt tegen. Dit is voor een groot deel te wijten aan de twee 5watt-luidsprekers. Tussen de twee luidsprekers bevindt zich een schermpje, dat door de akelig slechte en eveneens bruinachtige achtergrondverlichting amper leesbaar is. Het is tevergeefs zoeken naar een broodnodige mogelijkheid om de lichtsterkte aan te passen. Eronder prijkt een draai- en drukknop. Deze dient echter niet zoals verwacht voor het volume, maar is bedoeld voor de zenderafstelling. Daarnaast zien we een paar rijen spleetknoppen met een zo goed als onleesbaar opschrift waarvan er twee voor het volume zijn. Wij hadden liever gezien dat het volume met de draaiknop instelbaar is.

Het zwakke punt van de Sangean WFR-1 is het moeilijk leesbare schermpje.

De lekker in de hand liggende afstandsbediening verschaft gelukkig heel wat meer mogelijkheden, al ontbreken meegeleverde batterijen. Aan de achterkant vinden we zowel een wifi- als een uitschuifbare FM-antenne. Qua geluidaansluitingen vinden we de noodzakelijke dingen terug aan de achterkant. We zien een hoofdtelefoonaansluiting, een analoge geluiduit- en ingang. Een digitale geluiduitgang ontbreekt helaas. Daarnaast heeft het apparaat een netwerkaansluiting en een usb-poort die gebruikt wordt voor firmware-updates.

Achteraan de WFR-1 vindt u aansluitingen voor externe luidsprekers en audiobronnen.

Het menu van de Taiwanese WFR-1 kent zowaar het Nederlands. Maar dit blijkt eerder een min of meer verstaanbare variant ervan te zijn: zo worden ‘Favorieten’ weergegeven als ‘Farvoritter’ en verschuilt de klok zich achter ‘Time-instellingen’. Ook de Engelse productkenmerken kunnen misleidend zijn: als er staat ‘FM Digital Receiver’, dan bedoelen ze daarmee enkel de RDS-mogelijkheden (meegestuurde tekstberichten, zoals het weerbericht of file-informatie). Verwacht echter geen (écht digitale) DAB-ontvangstmogelijkheden in dit toestel. De internetstations kunt u zoeken en vervolgens in beperkte mate (want slechts één niveau) sorteren en naar het toestel overbrengen via de webpagina’s van het Frontier Silicon Radio Portal. Hierdoor wordt heel wat geknoei op de minuscule scherm vermeden. Verder beschikt de Sangean over twee wekkers, waarvan u jammer genoeg enkel het tijdstip kunt instellen. Het is dus niet mogelijk om de ene wekker bijvoorbeeld voor werkdagen te programmeren en de tweede voor de weekenden.

Conclusie

Al met al werkt de Sangean WFR-1 wel, maar is het niet altijd even gestroomlijnd. We hopen dat de oneffenheden in bijvoorbeeld de vertalingen er met een firmware-update worden uitgehaald. Dat kan helaas niet met het moeilijk leesbare scherm, dat gelukkig niet voor het instellen van de favoriete internetzenders gebruikt hoeft te worden. Voor verstokte retroliefhebbers zal wellicht het uiterlijk sterk meetellen en dat ziet er op zich prima uit, al is dat een kwestie van smaak.

Sangean WFR-1

Prijs € 279,-

Taal Nederlands

Afmetingen 32,6 x 10,8 x 21,0 cm (l x h x d)

Gewicht 2,95 kg

Oordeel 6/10

Pluspunten

Retro design

Configuratie internetradio via Frontier Silicon webportaal

Dubbele luidsprekers

Minpunten

Zo goed als onbruikbare display

Weinig intuïtief gebruik van bedieningsknoppen

Vrij volumineus

Te zwaar

0 Reactie(s) op: Sangean WFR-1 internetradio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.