Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Schijf wissen met KillDisk

Door: Robbert Brus | 11 juli 2011 16:47

None
Apps & Software

Geregeld zien we berichten over bedrijven of personen die op oude computers belangrijke data niet of niet goed hebben gewist. Daarom kiezen bedrijven er steeds vaker voor, om schijven te laten vernietigen. Maar wat kunt u doen als u uw oude pc van de hand wilt doen en toch wilt voorkomen dat iemand met uw data aan de haal gaat? Een mogelijkheid is Active@ KillDisk.

1. Active@ KillDisk

Als u een schijf formatteert, wordt er alleen een tabel met informatie over de bestanden en locaties gewist (een soort inhoudsopgave, maar dan voor de harde schijf en het besturingsysteem). De eentjes en nulletjes op de harde schijf blijven dus staan. Dat is handig en snel als u de schijf weer zelf gaat gebruiken, maar niet als u deze van de hand wilt doen. Er zijn diverse handige programmaatjes waarmee deze bestanden, ook na het formatteren, teruggehaald kunnen worden. Active@ KillDisk pakt het wat grondiger aan. Active@ KillDisk is er in een aantal varianten: een versie voor DOS, Windows en een opstartbare cd, allemaal beschikbaar in een gratis beperkte versie en een betaalde versie. Download Active@ KillDisk van de website www.killdisk.com en klik links op Download Free Version voor de gratis varianten. Download uw gewenste versie van KillDisk. De Windows-versie is vooral handig voor usb-sticks of externe harde schijven, de opstartbare schijf (Bootable ISO Image) is praktischer als u een hele pc wilt ontdoen van uw gegevens.

Active@ KillDisk is er in diverse varianten: voor DOS, Windows en als opstartbare cd.

2. Wissen via een opstartbare cd

De opstartbare cd wordt geleverd als een zip-bestand. Hierin vindt u een ISO-bestand en het programma ISO Burner, zodat u de cd direct kunt branden. Pak het bestand uit en start het programma. Klik op de knop met de drie stipjes en selecteer het bestand BOOT-DSK.ISO. Zorg ervoor dat er een lege beschrijfbare cd in uw cd-brander zit en klik op de knop Burn ISO!. Als de cd klaar is, stopt u deze in het systeem dat u wilt leegmaken en zorgt u ervoor dat deze zo is ingesteld, dat deze vanaf de cd opstart. Als de cd geladen is, ziet u een blauw scherm met een aantal opties, kies door middel van de pijltjestoetsen Active@ KILLDISK [FREE] en druk op Enter. Kies de schijf die u wilt wissen en druk op de F10-toets. De gratis variant biedt u alleen de mogelijkheid om met de One Pass Zeros-methode te wissen (dit is voor een huis-, tuin-, en keukencomputer voldoende). Ga naar CONFIRM AND ERASE en druk op Enter om te starten met wissen. Het kan enige uren duren (afhankelijk van de omvang) voordat een schijf leeg is.

Met de opstartbare cd kan een computer met bijvoorbeeld een harde schijf gemakkelijk worden gewist.

3. Wissen vanuit Windows

Het programma voor Windows eist heel weinig van uw systeem, op een Pentium-processor met meer dan 300 MB geheugen kan het programma al zijn werk doen. Installeer het programma en start deze. Active@ KillDisk zal op zoek gaan naar alle opslagmedia en een lijst weergeven van de gevonden apparaten. Selecteer het opslagmedium dat u wilt wissen door het selectievakje in te schakelen. U kunt kiezen uit twee wismethoden. Met Wipe wist u de gebruikte ruimte, maar niet de niet-toegewezen ruimte. Daarbij slaat deze methode onveilige of beschadigde delen over. Met de andere methode, Kill, wordt de hele schijf leeggemaakt. Bij zowel de Wipe- als de Kill-optie biedt de gratis versie u alleen de mogelijkheid te wissen met een One Pass Zeros-methode. Kies de gewenste optie, controleer goed of u alleen de schijf die leeg moet hebt geselecteerd en klik op de knop Start. Typ in het tekstvak de tekst ERASE-ALL-DATA en druk op Yes. Het kan enige uren duren (afhankelijk van de omvang) voordat het hele proces voltooid is.

De versie voor Windows is vooral handig voor het wissen van usb-sticks en externe harde schijven.

1 Reacties op: Schijf wissen met KillDisk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 jaar, 9 maanden geleden
    Hallo, ik heb het precies zo gedaan in windows 8.1 maar nu zie ik de harde schijf niet meer in de verkenner, compleet verdwenen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.