Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Schijfruimte vrijmaken zonder herinstallatie

Door: Kees Krick | 18 januari 2012 12:03

None
Apps & Software

Op de C-schijf staat Windows geïnstalleerd, maar daar komt standaard ook alle software terecht die u zelf installeert. Als die schijf niet zo heel groot is, loopt u het risico dat deze langzaam maar zeker volloopt. Om problemen te voorkomen moet u op tijd ruimte vrijmaken. Dat kan door gegevensbestanden of geïnstalleerde programma's te verplaatsen.

1. Installeren op een andere schijf

Als de C-schijf vol raakt, kunt u geen nieuwe programma's meer installeren en kan de pc merkbaar vertragen of zelfs vastlopen, omdat ook Windows geen werkbestanden meer kan aanmaken en uitbreiden. Veel problemen zijn te voorkomen door de C-schijf alleen voor programma's te gebruiken en uw eigen bestanden op de D-schijf te zetten. U kunt er ook voor kiezen om programma's op een andere schijf te installeren. Bij vrijwel elke installatiedialoog kunt u de bestemming aanpassen. Normaal komt software onder Program Files of Program Files (x86) op de C-schijf terecht. Eenzelfde map kunt u op de D-schijf aanmaken en tijdens installatie aanwijzen. Het nadeel van de-installeren en opnieuw installeren is dat u dan vaak uw instellingen en misschien ook gegevensbestanden kwijtraakt.

Tijdens het installeren kunt u al voor een andere schijf kiezen.

2. Programma verplaatsen

Een andere oplossing is het met de hand verplaatsen van al geïnstalleerde programma's. Dat is niet geheel zonder risico: u moet redelijk bekend zijn met Windows en commando's foutloos kunnen intikken. Maak daarom een volledige back-up voordat u begint en test het eerst met een onschuldig programma. Via de Verkenner verplaatst u de volledige programmamap (met eventuele submappen) naar een andere schijf, door tijdens het slepen de Shift-toets ingedrukt te houden. Nu moeten we Windows alleen nog wijsmaken dat alles nog gewoon op C: staat, terwijl dat in werkelijkheid niet meer zo is. Dat is nodig omdat er honderden verwijzingen naar de oude locatie in onder meer het Windows-register kunnen zitten. Ga naar Start / Alle programma's / Bureau-accessoires, rechtsklik op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Ga in het DOS-venster naar de locatie waar de programmamap zich bevindt. Bijvoorbeeld C:\Program Files. Maak hier een symbolische link aan naar de nieuwe locatie, zie de volgende stap.

Verplaats de complete programma-map met ingedrukte Shift-toets.

3. Symbolische link

Stel dat u de fictieve map Mijn programma hebt verplaatst. U maakt een symbolische link aan met het commando mklink /d "Mijn programma" "D:\Program Files\Mijn programma". Hiermee stuurt u alles wat naar de map C:\Program Files\Mijn programma verwijst, naadloos door naar D:\Program Files\Mijn programma. Start het programma voor de zekerheid om te testen of het werkt. Sluit daarna het DOS-venster met het commando exit. In Verkenner lijkt de map nog steeds op C: te staan, maar er is een blauwe pijl in het map-pictogram verschenen als teken dat het nu een link is. Via rechtsklikken en kiezen voor Eigenschappen ziet u de echte locatie. Overigens kan het zijn dat een map of bestand niet verplaatst kan worden omdat er automatische taken in de achtergrond draaien. Vaak helpt het dan om eerst naar Veilige Modus over te schakelen. Wilt u veel programma's verplaatsen, dan is kunt u ook gebruikmaken van het programma Application Mover (15 dollar) om u veel verplaats-werk uit handen te nemen.

Dankzij de symbolische link worden mappen en bestanden automatisch op de nieuwe locatie gevonden.

0 Reacties op: Schijfruimte vrijmaken zonder herinstallatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.