SD-kaartjes onbruikbaar door hardwarefout Xperia Z

Door: Elmar Rekers Elmar | 05 juli 2013 10:07

Nieuws

De Xperia Z van Sony gaat gebukt onder een hardnekkige hardwarefout, die geplaatste SD-kaartjes onbruikbaar maakt. Dat blijkt althans uit een toenemende stroom klachten van gebruikers. De update naar Android 4.2 lijkt geen uitkomst te bieden.

Verschillende gebruikers doen online hun beklag over een ernstig probleem met SD-kaartjes in combinatie met de Xperia Z. Het blijkt dat geheugenkaartjes, na een periode van normaal functioneren, plots onbruikbaar kunnen worden. “Gisteren kreeg ik de mededeling ‘SD-card unexpectedly removed’, sindsdien zag de telefoon de SD-kaart niet meer”, zo schrijft gebruiker Omega Supreme op het T-Mobile-forum. “Ook de computer ziet de SD-kaart niet meer.”

Het resultaat is dat deze gebruikers alle data op het SD-kaartje kwijt zijn. Een gesprek met gedupeerde Ray Jacobs leert ons dat ook verschillende herstelprogramma’s voor de ‘corrupted’ SD-kaartjes geen soelaas brengen. “Het kaartje is gewoon overleden”, aldus Jacobs.

Hardwareprobleem

Sony erkent dat het een hardwareprobleem is, maar noemt het een ‘externe hardwarefout’ waar het bedrijf zelf geen invloed op heeft. Dat blijkt uit de e-mailconversatie van Jacobs met Sony. De Xperia-fabrikant zegt: “De hardware [SD-kaart, red.] is niet van Sony, dus kan daar zijn verantwoordelijkheid ook niet voor nemen, helaas”.

Sony is vorige week begonnen met de uitrol van Android 4.2 naar de Xperia Z, maar deze update heeft volgens verschillende mensen geen oplossing gebracht voor het probleem. Wat inderdaad lijkt te bevestigen dat het een hardwareprobleem betreft. Op de redactie zijn nog geen problemen met het toestel geconstateerd. Het euvel lijkt willekeurig voor te vallen, wellicht afhankelijk van het type SD-kaart en Xperia Z-toestel.

ComputerTotaal.nl heeft bij Sony vragen uitgezet over de klachten, maar het bedrijf heeft hier nog geen reactie op gegeven.