Seagate NAS Pro 2-bay - Geslaagde nieuwe koers

Door: Edmond Varwijk | 12 augustus 2015 14:39

Review

Seagates NAS Pro is te beschouwen als de opvolger van LaCies 2big NAS. Seagate nam LaCie twee jaar geleden over en heeft besloten de NAS-apparaten onder de vlag van Seagate te voeren. Hoe geslaagd is deze keuze?

Seagate NAS Pro 2-bay

Prijs zonder opslag € 362,96 (STDD200)

Prijs met opslag € 566,- (4 TB STDD4000200), € 719,- (8TB, STDD8000200 )

Aantal schijven 2

Processor Intel Atom C2338 (1,74 GHz, dualcore)

RAM 2 GB

RAID JBOD, 0, 1

Aansluitingen 2x gigabit LAN, usb 2.0, 2x usb 3.0,

Downloaden http, bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLAN, iTunes, audio

Aantal packages 9

Mobiele apps 2x iOS, 2x Android

Gemiddelde prestatiescore 67,20 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 61,97 MByte/s

RAID1 – Schrijven 85,78 MByte/s

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Mooie behuizing
  • Goede leessnelheden
  • Duidelijke interface
  • Minpunten
  • Weinig uitbreidingen

LaCie en dan vooral het opvallende ontwerp van de Schotse ontwerper Neil Poulton is de grote afwezige tussen de NAS-apparaten die we recent getest hebben. De [url=http://computertotaal.nl/tag/lacie[/url] van LaCie zijn niet echt verdwenen, maar opgegaan in Seagate. Hoewel fraai, konden LaCie NAS-apparaten bijna niet onhandiger zijn. Lees ook: Wat kun je met een NAS?

Daar is nu een eind aan gekomen en dat betekent geen onhandig hoge behuizingen meer, geen overdreven grote blauwe statuslampen en geen resets meer waarbij je gelijktijdig aan de voor en achterzijde van een apparaat moest kunnen kijken. Alle echte NAS-apparaten (met minimaal twee schijven) vallen voortaan onder de vlag van Seagate en dat betekent een behuizing zoals we van een NAS verwachten.

Seagate heeft de NAS Pro 2 prachtig vormgegeven.

Flink verbeterd

Seagate heeft design overigens niet overboord gegooid, voor een doorsnee NAS ziet de Seagate Pro 2-bay er erg mooi uit. Belangrijker is dat het NAS-platform er duidelijk beter van geworden is en dat geldt vooral voor de software. In de basis is dat gewoon NAS OS6 zoals we dat van LaCie kennen, maar met minder rare dingen. Het OS is duidelijker, vriendelijker en ook sneller. Dat begint al bij de installatie die nu helemaal zonder enige software te installeren is en direct vanuit de browser uitgevoerd kan worden. Een hele verbetering en het maakt de Pro 2-bay een prettige NAS om te gebruiken.

De NAS draait onmiskenbaar LaCies NAS OS, maar dan veel beter.

Weinig uitbreidingen

De hardware in de NAS is een Intel Atom processor met 2 GB RAM. Voldoende om de NAS flink aan het werk te kunnen zetten. Helaas is het aantal beschikbare uitbreidingen nog zeer beperkt en omvat eigenlijk nauwelijks iets dat niet ook standaard op de NAS had kunnen staan. Er is onder andere Bittorrent Sync, Plex, WordPress en OwnCloud. Ook bij de apps voor smartphone en tablet is het aanbod nog beperkt. Voor externe toegang tot bestanden op de NAS via internet is er S-Drive, voorheen Wuala. S-Drive is er voor Windows, Mac, iOS en Android maar is in tegenstelling tot soortgelijke software bij andere NAS-merken, is de service niet gratis. Er is kortom dus veel verbeterd en een goede basis gelegd, maar duidelijk nog werk aan de winkel voor Seagate om mee te komen met andere NAS-fabrikanten.

Het aantal uitbreidingen is erg gering.

0 Reactie(s) op: Seagate NAS Pro 2-bay - Geslaagde nieuwe koers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.