Sennheiser Flex 5000 - Zijn tijd iets te ver vooruit

Door: lub-snoek | 17 mei 2017 10:45

Review

De Sennheiser Flex 5000 is ontworpen als koptelefoonversterker om het geluid van je televisie luid en duidelijk en overal in huis te kunnen horen. Hoewel ik me niet meteen een situatie kon indenken waarbij ik dat zou willen, was dat geen reden om de Flex 5000 niet uit te proberen. Is de Flex 5000 alleen interessant voor slechthorenden?

Sennheiser Flex 5000


Prijs:
€199 euro
Verbinding:
Koptelefooningang, optisch, bluetooth
Bereik:
70 meter
Batterijduur:
9 uur
Gewicht:
30 gram
Minimale frequentie:
15 Hz
Maximale frequentie:
15.0000 Hz
Gevoeligheid:
125 dB
Website:
sennheiser.nl
Kopen:
bol.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruik eigen koptelefoon
  • Bereik
  • Gewicht zender
  • Minpunten
  • Prijs
  • Niet voor iedereen nuttig

Historie

Sennheiser maakt al langer audioproducten voor home-audio. Dan heb ik het niet over soundbars en 5.1-systemen, maar over zenders waarmee je het geluid van je televisie naar één specifieke ontvanger stuurt. Een voorbeeld daarvan is de RS 5000, een zender met koptelefoon waarmee je het geluid van je televisie naar een koptelefoon stuurt. De Flex 5000 is een model in deze categorie waarbij de gebruiker zelf kan kiezen welke koptelefoon hij of zij gebruikt. In deze review richten we ons op de Flex 5000

Gebruiksgemak

Op het gebied van functionaliteit scoort Sennheiser al punten. Het zou immers zonde zijn als je je favoriete koptelefoon niet kunt gebruiken om het geluid van je televisie beter te verstaan. Ik gebruik met opzet het woord ‘verstaan’ in plaats van ‘horen’, maar daar kom ik later op terug. Het hebben van een koptelefooningang is niet de enige eigenschap die de Flex 5000 flexibel maakt.

Koptelefoon of optisch

Nadat je de Flex 5000 van stroom hebt voorzien via een eenvoudige stekker, heb je de keuze om koptelefoonversterker via een optische kabel of koptelefoonkabel aan te sluiten op je televisie. Voordat je de geluidsingang kiest, is het verstandig om te bedenken wat de voor- en nadelen zijn van beide opties. Als je de Flex 5000 aansluit via de koptelefooningang, worden de speakers van je televisie doorgaans uitgeschakeld. In dat geval ben jij ook de enige die het geluid van de televisie kan horen.

De Flex 5000 paste toevallig goed bij het meubel.

Gebruik je de optische ingang, dan blijven de speakers van je televisie ook gewoon actief. Je kunt er dan zelf voor kiezen om het geluid van je televisie zelf zacht te zetten met de afstandsbediening, of juist aan te laten voor andere kijkers.

Volume en pan

Nadat de Flex 5000 is aangesloten, pakt deze automatisch het geluid op van je televisie. De koptelefoonversterker van Sennheiser bestaat uit twee onderdelen: een dock en een zender. Je sluit je koptelefoon aan op de zender, die je eenvoudig in en uit het dock kan halen. Als je de Flex 5000 niet gebruikt, dient het dock tegelijkertijd als oplader voor de zender. Dankzij een magneetje in de zender leidt het bevestigen van de zender op het dock letterlijk zichzelf.

De zender heeft twee duidelijke volumeknoppen.

Met behulp van knoppen op de zender kun je het volume bepalen en via het dock bepaal je de pan; de mate waarin het geluid uit de linker- of rechterspeaker van de koptelefoon komt. Dit laatste is niet alleen handig als je ene oor beter is dan je andere oor, maar ook als je bijvoorbeeld oordopjes aan de zender verbindt en maar eentje daarvan in je oor hebt. Soms wordt audio dusdanig verdeeld over de stereokanalen dat je niet alles meekrijgt als je maar één kant of speaker kan horen. Door in zulke gevallen al het geluid naar het linker- of rechterkanaal te sturen met behulp van pan, voorkom je zulke situaties.

Spraakversterking

Naast volume en pan heeft Sennheiser speciale spraakversterkingssoftware in de Flex 5000 verwerkt. Met een knop op de zijkant van de zender kun je een versimpelde spraakversterking aan- of uitzetten en met de knoppen. Voor het specifieke werk gebruik je de knoppen op het dock.

Door de speciaal aangewezen knop in te houden, kun je drie maten van spraakversterking activeren. De Flex 5000 geeft vooral de hogere tonen van het geluid een boost, waardoor stemmen over het algemeen meer worden benadrukt. Van de drie standen beviel de tweede mij het best. Bij de andere standen werd het geluid dusdanig vervormd dat het niet meer prettig was om naar te luisteren.

Afstand en batterij

Doordat je je koptelefoon aan de zender bevestigd, kun je zonder een enkele meters kabel naar het geluid van je televisie luisteren. Een ander voordeel van de zender is dat je ook probleemloos door het hele huis kunt lopen met de zender en nog steeds het geluid van je televisie kunt horen. Als de televisie in de woonkamer staat, kun je gewoon de keuken inlopen en blijven horen wat er op televisie wordt gezegd via de koptelefoon. Voor deze situaties is het bereik van de Flex 5000 ruim voldoende. Tijdens de testperiode is het me niet gelukt om de verbinding te verbreken zonder het huis te verlaten. Niet vreemd, aangezien Sennheiser aangeeft dat het bereik van de zender ongeveer 70 meter is.

Met een accuduur van 9 uur heeft de zender meer dan genoeg batterij om zorgeloos de hele dag te gebruiken. Doordat ik na gebruik de zender uit automatisme terugzette in het dock, heb ik tijdens de testperiode de zender nooit op een lege accu kunnen betrappen.

Functionaliteit

Hoewel ik niet wist van het bestaan van deze productcategorie, is het wel een heel degelijk product. De Sennheiser Flex 5000 doet precies wat hij beweert te doen. Van het kijken van het journaal of een film tot het spelen van games; met de Flex 5000 kun je het geluid van je televisie naar een koptelefoon naar keuze sturen. Hoe goed het uiteindelijke geluid is, hangt dan ook voor een groot deel af van de koptelefoon die je gebruikt. Aan het signaal mankeert vrij weinig; die bevat de geluidskwaliteit die we van Sennheiser gewend zijn. De Flex 5000 is niet goedkoop; de set kost je zo’n 200 euro, plus de eventuele kosten voor een koptelefoon.

Conclusie

Ik kan maar weinig situaties bedenken waarbij ik persoonlijk de Flex 5000 nodig zou hebben. Dat maakt de zender echter niet minder handig. Hoewel de doelgroep behoorlijk specifiek lijkt, doet de Flex 5000 precies wat het belooft. Persoonlijk ben ik nog niet aan een dergelijk apparaat toe; het geluid van mijn televisie is (nog) luid en duidelijk.

0 Reactie(s) op: Sennheiser Flex 5000 - Zijn tijd iets te ver vooruit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.