Sennheiser Momentum Free - Functioneel en kristalhelder

Door: lub-snoek | 06 januari 2018 09:15

Review

Tijdens IFA 2017 werden we door Sennheiser uitgenodigd om enkele nieuwe koptelefoons te bekijken, waaronder de Sennheiser Momentum Free. Inmiddels is deze verkrijgbaar, en kregen we de kans om deze kleine maar fijne koptelefoon uitvoerig te testen.

Sennheiser Momentum Free

Prijs
199 euro
Freq. bereik
15Hz – 22mHz
Gewicht
17 gram
Verbinding
Bluetooth 4.2
Codecs
SBC, aptX Low Latency
Website
nl.sennheiser.com
Kopen
Kieskeurig
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Helder geluid
  • Batterijduur
  • Luxe opbergcase
  • Minpunten
  • Bediening beperkt

Ontwerp

De nieuwe koptelefoon van Sennheiser ziet er vrij basic uit, met leuke details aan de achterkant van de oordopjes zelf. Aan beide kanten van het draad zit een kleine module, waarbij de rechter knoppen bevat voor de bediening en de linker ontworpen is voor de batterij. Zo’n verdikking voor de batterij ziet er niet mooi uit, maar hierdoor blijft er meer ruimte over voor de speakers in de koptelefoon zelf en heeft Sennheiser de batterijduur kunnen lengen tot ruim 5 uur.

De koptelefoon leek wat fragiel, maar dat bleek dik mee te vallen.

De koptelefoon wordt geleverd met 3 maten voor het dopje aan het uiteinde. Dit is ook de enige manier om de pasvorm aan te passen, waardoor de Momentum Free in dit opzicht wel iets beperkter is dan een aantal andere koptelefoons. Het ontwerp mag er echter zeker zijn en de dopjes zijn mooi klein. Het touwtje dat de oordopjes verbindt kun je inkorten door een tabje te verschuiven. Gebruik je de koptelefoon niet? Dan kun je deze opbergen in de stevige opbergcase of door de magneetjes aan de achterkant van de koptelefoon aan elkaar te klikken.

Zo gepiept

Bij het aanzetten van de Momentum Free begeleidt een stem in de koptelefoon je door het koppelproces met je bluetooth-apparaat. Toen we muziek gingen luisteren, werden we gelijk getrakteerd op een nieuwe functie van Android Oreo – die gelijk bevestigde dat aptX aanwezig was. Bovenin het scherm zie je de batterijstatus naast het bluetooth-icoon, waardoor je altijd weet hoe het gesteld is met de accu van de Momentum Free.

Door de Momentum Free achter een elastisch bandje op te bergen wordt de case nog ruimer.

Met de knoppen aan de rechterkant kun je het volume bepalen en kun je de muziek pauzeren en afspelen. Het volgende of vorige nummer selecteren met de knoppen is helaas niet mogelijk, waardoor je alsnog geregeld je smartphone erbij moet pakken als je graag van nummer wisselt. Voor binnenkomende oproepen hoeft dit echter niet: met de middelste knop beantwoord je de oproep, waarna je in prima kwaliteit een gesprek kunt voeren. Mocht je gebruik maken van een spraakassistent: door drie keer snel op de middelste knop te drukken activeer je ‘voice dialing’.

Kristalhelder

De Sennheiser Momentum Free heeft een kristalhelder geluid, waarbij vooral het middden- en hooggebied sprankelen. Liefhebbers van heldere tonen zullen verzot zijn op het geluid. De bas is bij veel genres subtiel en de melodieën krijgen alle ruimte. Van Led Zeppelin tot Lionel Richie; het klinkt allemaal kraakhelder. Tegelijkertijd klinkt veel elektronische muziek waarbij de drumkick belangrijk is weer een stuk minder energiek. Muziek van artiesten als Knife Party, Eric Prydz en ook Classixx klinkt bijzonder gedetailleerd, maar verwacht geen denderende bas.

De opbergcase is bijzonder stevig en luxe afgewerkt.

Draadloos thuis

Veel koptelefoons die lijken op de Momentum Free zijn gericht op sport, maar laat je daar niet door misleiden. Uiteraard zou je door de lange batterijduur uren kunnen sporten en hoewel de dopjes er fragiel uitzien, bleken ze vrij stevig te zijn. De Momentum Free is echter niet water- of zweetbestendig, en door de toevoeging van aptX Low Latency is de koptelefoon juist ideaal om video mee te kijken! 

Bij veel bluetooth-koptelefoons zit er een kleine vertraging in het geluid, waardoor de audio bij bijvoorbeeld games of video achterloopt bij wat je op het scherm ziet. Bij aptX Low Latency is deze vertraging beperkt tot het minimum, waardoor de audio praktisch synchroon loopt met wat je op het scherm ziet. Je kunt dus gewoon Netflix kijken in de trein zonder kabel en zonder vertraging in ’t geluid.

Een kostbare koptelefoon

Met een adviesprijs van 200 euro is de Sennheiser Momentum Free geen goedkope koptelefoon. Toch is de Momentum Free zeker niet te duur – vooral omdat hij her en der al afgeprijsd is. De batterijduur is prima, de opbergcase is enorm handig en de aanwezigheid van aptX Low Latency is voor videoliefhebbers onmisbaar. Tel daar de geluidskwaliteit die we gewend zijn van Sennheiser bij op en je hebt een vrij kostbare koptelefoon in handen. Vaak onderweg en op zoek naar een mooie koptelefoon met een kraakhelder geluid? Dan kun je eigenlijk niet om de Sennheiser Momentum Free heen.

0 Reactie(s) op: Sennheiser Momentum Free - Functioneel en kristalhelder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.