Shoppen bij Action - Veel voor weinig

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 maart 2018 09:29

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Een powerbank voor net geen drie euro of een micro-usb-oplaadkabel voor krap zeventig cent. Frequente bezoekers van Action (en andere prijsvechters) kijken allang niet meer op van dergelijke bodemprijzen. Is goedkoop in dit geval ook duurkoop, of is shoppen bij Action wel degelijk de moeite waard? Je leest het in deze uitgebreide test!

“Hoe kunnen ze het ervoor maken?” is een vraag die bij menig Action-bezoeker steevast boven komt drijven. Wie vorig jaar de VPRO-documentaire ‘De prijsvechter’ heeft gezien, weet hierop het antwoord. De producten worden massaal geproduceerd in Chinese mammoetfabrieken, waar arbeiders bloed, zweet en tranen moeten zwoegen tegen bitter lage lonen. Doordat Action ook nog eens enorme aantallen inkoopt, lukt het om de prijs te drukken. En waar andere winkels de prijzen van hun producten viermaal over de kop laten gaan, doet Action (net als andere prijsvechters) dat slechts twee keer. De marges zijn dus weliswaar kleiner, maar vanwege de torenhoge volumes is de winst er bij deze succesvolle winkelketen bepaald niet minder om. Terug naar waar het in deze test werkelijk om draait, namelijk de kwaliteit van de producten. Is de verkochte elektronica nog van een acceptabel niveau of zijn het eerder wegwerpartikelen? We leggen twintig populaire Action-producten met een gezamenlijke waarde van minder dan honderd euro op de pijnbank.

Action

Action opende in 1993 zijn eerste filiaal in Enkhuizen en een jaar later beheerde de budgetketen al acht winkels. In de ruim twee decennia die volgden maakte het bedrijf een enorme groei door. Inmiddels bestaan er zijn ruim duizend Action-winkels verspreid over Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Polen. Het assortiment bestaat uit zo’n zesduizend budgetproducten uit het onderste prijssegment die een gezamenlijke omzet van 3,5 miljard euro genereren. In totaal zijn er ongeveer 39 duizend mensen werkzaam bij deze discounter.

Wireless Key Finder

Iedereen is weleens zijn of haar sleutels kwijt, waarna een vermoeiende zoektocht volgt. Dankzij de Wireless Key Finder is deze ergernis verleden tijd. Het product bestaat uit twee vierkante sleutelhangers met elk een blauwe of rode zijkant. Daarnaast is er een zender met een uiterst fragiele standaard bijgesloten. Druk je op de blauwe of rode knop, dan gaat de corresponderende sleutelhanger piepen. Dat signaal is niet erg luid. Je hoort de ontvanger bijvoorbeeld niet op de begane grond piepen als je de sleutels op de eerste verdieping hebt laten rondslingeren. Welke afstand de draadloze zender overbrugt, staat op de verpakking nergens vermeld. In de praktijk blijkt een afstand van ruim tien meter geen enkel probleem. Een minpunt is dat de twee benodigde AAA-penlites en CR2032-batterijen niet zijn bijgesloten. Verder past de knoopcel niet soepel in de ontvanger, waardoor het afdekplaatje iets omhoogkomt.

Wireless Key Finder

Prijs
€ 4,86
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Simpel in gebruik
 • Overbrugt ruim tien meter
 • Minpunten
 • Fragiele standaard
 • Batterijen niet bijgesloten
 • Afdekplaatje ontvanger

Maxxter ACT-SPK-107A Stereo Speakers

Wie voor amper vijf euro een pc-speakerset zoekt, komt wellicht bij dit spotgoedkope product van Maxxter uit. De behuizing bestaat volledig uit kunststof, waarbij rondom de audiodriver een gekleurde ring zichtbaar is. Eén speaker is iets zwaarder, omdat daar een bescheiden versterker met een uitgangsvermogen van tweemaal 3 watt in is verwerkt. Hierop is dan ook een volumeregelaar aanwezig. Aansluiten op de pc doe je met de geïntegreerde 3,5mm-audiokabel. Zowel het adaptersnoer als de audiokabel zijn wat aan de korte kant. Elke speaker beschikt over slechts één enkele audiodriver die de lastige taak heeft om alle audiofrequenties weer te geven. Na het aansluiten van de speakers horen we helaas een behoorlijk harde brom. Die kun je weliswaar deels overstemmen met muziek, maar ideaal is dat natuurlijk niet. Zanglijnen klinken bovendien schel en bastonen zijn nauwelijks te horen. Hoe weinig dit product ook kost, dit wegwerpproduct is zonde van je geld.

Maxxter ACT-SPK-107A Stereo Speakers

Prijs
€ 4,95
Website
www.maxxter.biz
2
Score
20
Score: 20
 • Pluspunten
 • Spotgoedkoop
 • Minpunten
 • Belabberde audiokwaliteit
 • Harde brom hoorbaar
 • Korte kabels

Maxxter en Gembird

Action verkoopt veel budgetelektronica van Maxxter. Het betreft een dochtermerk van het Nederlandse moederbedrijf Gembird. Op sommige foto’s van Maxxter-producten is om die reden het Gembird-logo te zien.

Eurodomest Led Bluetooth Lamp

Deze slimme lamp van Eurodomest is met een aanschafprijs van 12,95 euro het duurste product in deze test. Het betreft een ledkleurenlamp met een E27-fitting die je in elke geschikte armatuur kunt draaien. Zet je de lamp aan, dan straalt het peertje een wit licht uit. Wie de moeite neemt om de Eurodomest-app uit de App of Play Store te downloaden, heeft keuze tussen allerlei dimbare kleuren. Na de installatie herkent de app de ledlamp vrijwel direct. Dat gebeurt via een bluetoothverbinding. Met behulp van een schuifregelaar pas je eenvoudig de lichtintensiteit aan, terwijl je op een rond palet desgewenst een ander kleurtje selecteert. Verder kun je eigen scenario’s aanmaken. Het instellen van tijdschema’s is helaas niet mogelijk. Overigens bedraagt het aantal lumen slechts 550, dus het licht is niet zo fel als je wellicht van bekende verlichtingssystemen als Philips Hue gewend bent. Voor wat sfeerlicht in de woonkamer voldoet het product echter prima. Mooi meegenomen is dat deze lamp is gecertificeerd met energieklasse A+.

Eurodomest Led Bluetooth Lamp

Prijs
€ 12,95
Website
www.eurodomest.eu
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Kleurenlamp
 • Prima app
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Kan niet zo fel
 • Geen tijdschema’s

Maxxter ACT-BTR-03 Bluetooth Audio Receiver

De ACT-BTR-03 is een bescheiden bluetooth-ontvanger die je in principe op elk (traditioneel) hifisysteem kunt aansluiten. Op die manier stream je dus muziek vanaf een smartphone of tablet naar een degelijke speakerset. Dit rechthoekige doosje van kunststof meet slechts 6 × 3,6 × 1,5 centimeter, dus je kunt het gemakkelijk ergens bij je audiosysteem kwijt. Fijn is dat Maxxter zowel een 3,5mm-audiokabel als tulpsnoertje meelevert, al zijn de kabels wel zeer kort. Gelukkig is dat doorgaans niet zo’n probleem, want een bluetooth-ontvanger hoeft natuurlijk niet in het zicht te liggen. Opvallend is dat er een accu met een capaciteit van 250 mAh is ingebouwd. De fabrikant belooft een luistertijd van zo’n zes uur, dus je hoeft het apparaatje niet op het lichtnet aan te sluiten. Voor het opladen via een computer gebruik je de meegeleverde usb-kabel. Helaas is die eveneens zeer kort, waardoor het om praktische redenen lastig is om de ACT-BTR-03 op een usb-voedingsadapter aan te sluiten. Het ‘pairen’ gaat behoorlijk soepel, waarbij twee blauwe ledlampjes de verbindingsstatus weergeven. Via een bluetooth2.1-verbinding legt de ontvanger contact met een mobiel apparaat. De muziek loodst het apparaatje moeiteloos door naar je versterker en speakers. Verwacht geen cd-kwaliteit (aptX), maar voor Spotify-streams en mp3’tjes voldoet dit product prima.

Maxxter ACT-BTR-03 Bluetooth Audio Receiver

Prijs
€ 7,99
Website
www.maxxter.biz
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Compacte behuizing
 • Twee audiokabels meegeleverd
 • Minpunten
 • Korte snoeren
 • Geen aptX-ondersteuning

Micro Usb Card Reader

Het op één na goedkoopste product uit deze test kost slechts drie kwartjes. Het betreft een micro-sd-kaartlezer die je in een geschikte tablet of smartphone kunt steken. Op die manier beschik je (tijdelijk) over extra opslag. De enige vereiste is de aanwezigheid van een micro-usb-poort op het mobiele toestel. Het apparaatje zit vrij stevig in de micro-usb-poort en steekt na aansluiting 3,4 centimeter uit. Het geheel in een broekzak meenemen is wegens breekgevaar geen goed idee. Nadat je een micro-sd-kaart in de gleuf stopt, detecteert Android de opslagdrager meteen. Handig voor het geval je bijvoorbeeld foto’s en video’s wilt overzetten.

Micro Usb Card Reader

Prijs
€ 0,75
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Externe opslag voor mobiele apparaten
 • Minpunten
 • Steekt relatief ver uit

5 Reactie(s) op: Shoppen bij Action - Veel voor weinig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 maart 2018 11:45 Kasander1
  Toevallig de micro-sd-kaartlezer laatst gekocht. Werkelijk ideaal om snel grote (hoeveelheden) bestanden over te pompen van en naar je smartphone.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2018 14:16 MarkS90
  Wees gerust: alles uit China gaat na een paar keer gebruiken kapot. En zolang jullie die troep blijven kopen zal de afvalberg niet afnemen en de winkelpanden in Europa leeg blijven staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2018 15:41 Kasander1
  Mark, niet iedereen heeft genoeg geld om het (ruime) tienvoudige uit te kunnen uitgeven voor een item dat je maar af en toe zal gebruiken. Maar ik ben blij voor je dat jij dat blijkbaar wel kan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2018 18:04 Yuanrg
  Wat ik wel bijzonder vind dat in het tijdschrift Computer!Totaal die (gezien wat er rechtsbovenin op staat) 6.95 kost terwijl hier de informatie even later gewoon gratis online word gegooid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2018 11:36 audb
  Re@MarkS90
  Alleen hele goedkope dingen gaan snel kapot daar ben ik volledig met je eens.
  Echter zijn er ook steeds meer fabrikanten die wel goed spul maken en ja je betaald daar ook meer voor maar dan heb je ook echt wel kwaliteit.
  Zelf heb ik een Xiaomi redmi note 4x een smartphone van zo €180 die zeker niet onder doet voor een extreem duur merk al is de camera niet uitgevoerd met beeld stabiliteit maar wel een video sensor met 4k dus het kan wel.
  Maar er zijn zelfs Nederlandse bedrijven en dan noem ik maar even hier geen naam maar die ook inkopen in China en hun koffiezet apparaat met maal functie hier op de markt zetten voor ruim €100 terwijl deze gemaakt worden voor nog geen €35 en vergeet niet dat ook de oh zo mooie telefoon meer dan €1000 van een groot bedrijf gewoon uit China komt.(kost zo 2 a €250 om te maken).
  Het is namelijk zo dat ook in China heel wat aan het veranderen is.
  Van een dom namaak landje zijn ze aan het ontwikkelen naar een door ontwikkeld land aan het streven iets wat Japan allang is gelukt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.