Shortlist: STEM-speelgoed

Door: richard-veenstra | 14 november 2020 09:47

Review

Vermoedelijk ken je het begrip STEM wel; het staat voor Science, Technology, Engineering en Math. In deze shortlist laten we je het gaafste STEM-speelgoed zien. Gericht op kinderen, maar uiteraard ook heel leuk voor volwassenen!

Kano PC

Prijs: € 299,99
www.kano.me

Kano ken je misschien van de Computer Kit, een op Raspberry Pi gebaseerde computer. Kano biedt echter ook een pc-kit aan, een heuse tablet met Windows 10 in S-mode, accu en luidspreker. In de handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe bepaalde onderdelen werken. De software om te leren programmeren is al geïnstalleerd op Kano PC, je kunt dus zo beginnen. Kano PC heeft een touchscreen van 11,6 inch, een verwijderbare accu, een Intel Celeron N4000 Dual Core 1.10 GHz cpu en 4 GB intern geheugen. Kano heeft nog veel meer leuke computers en programmeerkits in haar assortiment.

Botley The Coding Robot Activity Set

Prijs: € 99,00
www.learningresources.com

Een robot die je kunt programmeren en waar geen display, tablet of smartphone bij komt kijken? Dat klinkt interessant. Botley The Coding Robot Activity Set levert je veertig zogenaamde coding cards: kartonnen kaarten die je achter elkaar legt om een sequens te maken. Met de afstandsbediening kun je vervolgens deze sequens in de robot programmeren. Botley is gericht op kinderen vanaf vijf jaar en draait op 3 AAA-batterijen, de afstandsbediening heeft ook nog eens twee AAA-batterijen nodig.

Thinkfun Code Master

Prijs: € 31,00
www.thinkfun.com

Als je graag bordspellen speelt en tegelijkertijd iets wilt leren over programmeren, dan is Code Master een aanrader. Het spel heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept en is verkrijgbaar voor een paar tientjes. Er komt geen computer aan te pas; je moet via logische commando’s en opdrachten je avatar aan kristallen helpen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, maar ook volwassenen kunnen hun hersens pijnigen met de problemen en opdrachten in het spel.

Sphero Bolt

Prijs: € 169,00
www.sphero.com

De naam verraadt het al een beetje, deze robot van Sphero is eigenlijk een bal. In de bal zitten motortjes, sensoren en een printplaat. Gebruik de Sphero-app op je smartphone of tablet om de robotbal draadloos te programmeren. De Bolt heeft naast een gyroscoop en een versnellingssensor ook een 8 x 8 matrix van led-lampjes die je kunt programmeren. Daarnaast heeft Bolt een kompas en een lichtsensor aan boord. De bal kan bovendien erg snel rollen, met een maximumsnelheid van maar liefst 2 meter per seconde.

Kano The Force Coding Kit

Prijs: € 34,99
www.kano.me

Fans van Star Wars opgelet: deze kit van Kano moet je hebben! Verbind het zogenaamde code block met een tablet, smartphone of laptop, en door middel van blokken code programmeer je korte Star Wars-scènes. Bedien bijvoorbeeld een lightsaber door je hand over het code block te bewegen of laat R2D2 spreken middels een programma wat je hebt gemaakt. The Force Coding Kit is niet alleen voor kinderen erg leuk; alle Star Wars-fans kunnen hier heerlijk mee aan de slag.

LEGO Boost Creatieve gereedschapskist

Prijs: € 159,99
www.lego.com

Met de LEGO Boost gereedschapskist kunnen jongeren bouwen én programmeren. Je bouwt robots en machines met de LEGO-steentjes die je in de set vindt en programmeert bewegingen en functies via de app die je op je Android- of iOS-apparaat installeert. Er zijn bouwinstructies van vijf modellen in de app te vinden, maar uiteraard gaat het erom dat je daarna je eigen creaties bouwt.

Nintendo Labo Robotpakket

Prijs; € 39,95
www.nintendo.nl

Nintendo Labo is een add-on-systeem voor je Nintendo Switch. Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar om van je Switch-controller een auto, robot of piano te maken. Elk pakket bevat gekleurde kartonnen bouwplaten en accessoires die je in elkaar zet en waar je de Switch of de controllers in kunt steken. Met het robotpakket maak je een grote rugzak waar touwen uitkomen voor de controllers. Andere pakketten van Nintendo Labo zijn het voertuigenpakket, het mixpakket en het vr-pakket.

Solar Robot Insect

Prijs: € 4,99
www.lobbes.nl

De Solar Robot is een plastic bouwpakketje dat bestaat uit 16 onderdelen, inclusief een zonnecel. Deze bevindt zich bovenop de robot en als je de Solar Robot na het maken in de zon zet, zal hij uit zichzelf gaan bewegen. De robot is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en van dezelfde fabrikant zijn nog veel meer kleine speelgoed-experimenten beschikbaar. De robot is geel en turkoois en misstaat niet in de tuin. Het mooiste van dit alles is dat de Solar Robot maar vijf euro kost!

MOREbot Starter Kit

Prijs: $ 149,00 plus verzendkosten
www.makershed.com

Met de MOREbot Starter Kit maak je je eigen robot en leer je door middel van heldere tutorials hoe het programmeren van een robot werkt, wat de basisbeginselen zijn van 3d-printen en wat de functie is van de verschillende elektronische componenten. De robot draait op een Arduino Uno, deze is meegeleverd in de kit. Met de bluetooth-module kun je de robot besturen en de MOREbot heeft eveneens een ultrasone sensor aan boord. Op de website van Make vind je nog veel meer leuke kits en projecten.

Engino Mechanics Levers & Linkages

Prijs: € 39,90
www.engino.com

Als je bekend bent met technisch LEGO, dan is dit iets voor jou. De onderdelen in deze set van Engino lijken weliswaar erg op LEGO Technic, maar zijn net even anders. In de 3d-instructies die je op je smartphone of tablet kunt openen, vind je 16 interessante mechanische constructies, van hefbomen tot grijpers en katapulten. Door de constructies te bouwen, krijg je een beter inzicht in hoe mechanische onderdelen werken.

Vertex K8200 3D-printer

Prijs: € 449,00
www.vertex3dprinter.eu

Je eigen onderdelen printen in 3d is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je die 3d-printer ook nog eens zelf in elkaar kunt zetten, dan is het dubbel feest. De printer van Vertex heeft een duidelijke bouwhandleiding en is online ook beschikbaar in het Nederlands. Zorg er wel voor dat je de juiste gereedschappen in huis hebt; je hebt in ieder geval een soldeerbout nodig. De K8200 is aan te passen aan jouw wensen en kan zelfs omgetoverd worden tot een cnc-machine.

Elenco AutoScan FM Radio Soldering Kit

Prijs: $ 14,39 plus verzendkosten
www.robotshop.com

Als je wilt leren solderen, dan is het handig om te beginnen met een paar goede en simpele soldeerprojectjes. Deze radio is leuk en vooral ook nog eens nuttig, aangezien het automatisch kan zoeken naar radiozenders op de fm-band. Het bouwpakket is vrij simpel en je hebt genoeg ruimte op de printplaat om alle componenten goed te kunnen solderen. De onderdelen zijn helder gerubriceerd en de instructies zijn duidelijk.

4M KidzLabs Science Magic

Prijs: € 22,49
www.bol.com

De stem-pakketten van KidzLabs zijn erg leuk een leerzaam. Deze doos bevat 12 kleine experimenten die je samen met je kinderen kunt uitvoeren in de vorm van een goochelvoorstelling. Het pakket is gericht op kinderen tussen de acht en twaalf jaar en de handleiding is in het Nederlands verkrijgbaar. Andere sets van KidzLabs zijn bijvoorbeeld het Solar System-bouwpakket, het robot-pakket KidzRobotix en de Salt-Powered Robot die aangedreven wordt door zout water.

Thames & Kosmos Physics Pro

Prijs: € 87,95
www.speeltechniek.nl

Een enorme set met allerlei uiteenlopende experimenten die je kunt maken en uitvoeren. In de doos vind je 212 onderdelen waarmee je 17 experimenten kunt doen. De meeste experimenten hebben betrekking op de combinatie van water en lucht. Je onderzoekt hoe lucht en water zich gedragen in verschillende omstandigheden, en door de modellen uit de handleiding te bouwen, ontdek je bijvoorbeeld waarom schepen blijven drijven en vliegtuigen in de lucht blijven.

Buki Human Body

Prijs: € 27,90
www.bukifrance.com

Altijd al willen weten hoe het menselijk lichaam werkt? Deze set van Buki is gericht op kinderen vanaf acht jaar en maakt door middel van kleine experimenten duidelijk wat bijvoorbeeld je nieren precies doen, wat dna is en waaruit je gebit bestaat. Een boekje met 32 pagina’s loodst je door alle 12 experimenten. Buki heeft nog meer experimenten-sets over bijvoorbeeld water, scheikunde en licht.

Engino STEM Heroes - Greenhouse

Prijs: € 79,99
www.engino.com

Wil je je kinderen bijbrengen hoe je zelf planten kunt laten groeien, dan is dit greenhouse een leuke optie. Je moet eerst zelf de kas in elkaar zetten met behulp van de 3d-handleiding die voor Android en iOS beschikbaar is. Potten en een spuit om je plantjes te bewateren vind je ook in de doos, maar de zaadjes en aarde zul je zelf even bij de bouwmarkt moeten halen. Engino heeft overigens nog meer leuke uitvinderssets, waaronder een robotics en een space set.

Sphero Specdrums

Prijs: € 119,95
www.sphero.com

Met deze twee ringen maak je muziek met alles wat je aanraakt. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone of tablet waar je de MIX-app op installeert. De Specdrums maken verbinding met je mobiele apparaat via bluetooth. De ringen scannen de kleur van het object waar je op tikt, de app zet het vervolgens om in een geluid. Met de app kun je op deze manier complete composities maken. Deze set bestaat uit twee ringen, losse ringen zijn ook te koop voor de helft van de prijs.

Electro Dough Story Kit

Prijs: € 24,99

www.techwillsaveus.com

Kleien en elektronica? Dat lijkt ons een ideale combinatie. Met de Electro Dough Story Kit kunnen kinderen en jongvolwassenen verhalen maken met behulp van klei. In de doos vind je naast een heleboel klei ook led-lampjes en driedimensionale kartonnetjes om uit te vouwen. De bijbehorende batterijen worden netjes meegeleverd. Er zijn nog meer kits uit dezelfde serie verkrijgbaar op de website van Tech Will Save Us, allemaal zeer schappelijk geprijsd.

Korg NTS-1 Digital

Prijs: € 111,00
www.korg.com

Dit is geen speelgoed, maar een echte synthesizer van het befaamde merk Korg die je zelf in elkaar moet zetten. Je hebt geen soldeerbout nodig, de onderdelen klik je zo in elkaar. Leuk is dat je de chip van de synthesizer kunt programmeren; er zijn diverse voorbeelden op de website van Korg te vinden. Met het ingebouwde keyboardje kun je noten spelen en de synthesizer heeft zelfs effecten aan boord. De prijs is alleszins redelijk gezien de vele mogelijkheden die het apparaat biedt

0 Reactie(s) op: Shortlist: STEM-speelgoed

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.