Shuttle OmniNAS KD21 en KD22 - Gebruiksvriendelijke instappers

© PXimport

Shuttle OmniNAS KD21 en KD22 - Gebruiksvriendelijke instappers

Geplaatst: 14 mei 2014 - 07:05

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Edmond Varwijk

Shuttle kennen we vooral van compacte computersystemen, maar de fabrikant heeft ook een NAS in het assortiment. Met de KD21 en KD22 komt Shuttle met twee opvolgers van hun eerste NAS. Deze twee NAS-apparaten verschillen met uitzondering van een wifi-mogelijkheid weinig van elkaar.

Dat Shuttle ervaring heeft met computerbehuizingen blijkt uit zowel de KD21 als KD22. Beide NAS-apparaten zijn gemaakt van stevig aluminium en mooi afgewerkt. De goedkopere KD21 is alleen in wit leverbaar, de duurdere KD22 alleen in zwart. In vergelijking tot de voorganger KD20 heeft Shuttle de installatie verder vereenvoudigd. Deze installatie gebeurt vrijwel helemaal via de webinterface van de NAS en is keurig vertaald naar het Nederlands.

Zowel de KD21 als de KD22 biedt plek aan maximaal twee harde schijven die behalve als losse schijven ook als JBOD, RAID0 of RAID1 geconfigureerd kunnen worden. De functionaliteit van de beide NAS-apparaten is identiek, behalve dat de KD22 opties heeft voor het gebruik als wifi-accesspoint. De KD22 kan een eigen draadloos netwerk in de lucht brengen en zo smartphones, tablets en pc's draadloos verbinden met het netwerk. Er is ondersteuning voor 802.11b/g/n op 2,4 GHz met een maximale snelheid van 54 Mbit/s. Doordat het accesspoint zich niet laat uitschakelen, is de aanwezigheid ervan al snel eerder een nadeel dan een voordeel.

Software

Beide NAS'en beschikken over een Twonky-mediaserver voor het streamen van beeld en geluid, een bittorrent-downloader, printserver, ftp-server en de mogelijkheid bestanden die op een aangesloten usb-geheugenstick of camera zijn geplaatst automatisch naar de NAS over te zetten. De functionaliteit van KD21 en KD22 is verder beperkt en is ook niet uit te breiden.

 

© PXimport

Voor een groot deel van de NAS-gebruikers zal de functionaliteit echter voldoen. Of dat ook voor u geldt, hangt ook af van de behoefte aan geavanceerde opties per functie, want ook die zijn beperkt gehouden. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld niet in groepen worden geplaatst en beheerd. Voor toegang via het internet biedt Shuttle apps voor Android en iOS waarmee onder meer bestanden geüpload en mediabestanden gestreamd kunnen worden.

Conclusie

Omdat de extra wifi-functionaliteit van de KD22 zeer beperkt is en de NAS ondanks de iets hoger geklokte processor ongeveer even snel is als de KD21, heeft de KD21 gezien de lagere prijs onze voorkeur boven de KD22. De belangrijkste concurrenten zijn de goedkopere modellen van Synology, QNAP en Netgear. Voor een bedrag dat slechts iets hoger is, bieden die meer en uitgebreidere functionaliteit.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Behuizing

Gebruiksvriendelijk

Acronis True Image back-upsoftware

Wifi (KD22)

Minpunten

Functionaliteit

Snelheid

Niet uit te breiden

Wifi-functionaliteit en snelheid beperkt (KD22)

Conclusie

Shuttle OmniNAS KD21 en KD22 ---------------------------- **Prijs:** € 160,90 (KD21), € 189,- (KD22) **Garantie**: 24 maanden **Website**: [www.shuttle.com](http://www.shuttle.com/) **Aantal schijfposities**: 2 **Processor**: Marvell 88F6707 (1 GHz (KD21), 1,2 GHz (KD22)) **RAM**: 512 MB DDR3 **Aansluitingen**: 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0, 2x usb 3.0, kaartlezer **Draadloos**: 802.11 b/g/n (alleen KD22)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten