Sitecom Home Storage Server MD-253

Door: Jeroen Boer | 02 februari 2010 16:30

Review

Een NAS is inmiddels niet langer voorbehouden aan de geavanceerde computergebruiker, ook de gewone consument heeft steeds meer behoefte aan een centrale plaats om bijvoorbeeld mediabestanden op te slaan. Sitecom komt aan deze behoefte tegemoet met de Home Storage Center MD-253.

Het Home Storage Center MD-253 is onderdeel van Sitecoms Smart Living productlijn. Deze reeks netwerkproducten is bedoeld voor de normale consument waardoor sterk is gelet op installatiegemak. Dat is bij de MD-253 zeker gelukt. De NAS wordt gebruiksklaar middels een handige wizard waarmee het product stap voor stap is in te stellen. Er wordt hierbij netjes een schijfletter aan de NAS gekoppeld en er is de mogelijkheid om gebruikers met een eigen schijfletter aan te maken. Ook kan er een simpel back-upprogramma ingesteld worden. Voor de meer geavanceerde mogelijkheden is de NAS bereikbaar met een webbrowser. De webinterface ziet er aantrekkelijk uit en is in het Nederlands te gebruiken. Helaas is de gebruikershandleiding enkel in het Engels beschikbaar en komt de handleiding niet helemaal overeen met de nieuwste firmware.

De Home Storage Center is voor de verandering geen zwarte doos.

De MD-253 is net als de andere producten in Sitecoms Smart Living reeks uitgevoerd in wit met een zilveren afwerking. Wij vinden het apparaat nogal vrouwelijk overkomen; het is in ieder geval geen zwarte doos. In het kastje is plaats voor twee harde schijven die in RAID-1, RAID-0 of JBOD geplaatst kunnen worden. De NAS wordt kaal verkocht. Wij hebben de MD-253 voor deze test voorzien van één 500 GB harde schijf. Een harde schijf is eenvoudig te installeren of te verwijderen en bevindt zich achter een klepje aan de voorkant. Aan de achterkant vinden we een netwerkaansluiting en een usb-poort. Deze usb-poort is enkel voor opslag zoals een usb-stick bedoeld. Door na het plaatsen van een usb-stick op het back-upknopje te drukken wordt de inhoud van de stick naar de NAS gekopieerd. Helaas is het niet mogelijk om een printer aan te sluiten. Jammer, want het eenvoudig delen van een printer met alle gebruikers lijkt ons een handig trucje voor een consumenten-NAS.

Iets dat direct opvalt als we de NAS inschakelen is het irritante geluid. Het lijkt alsof de harde schijf constant aan het ratelen is, maar we horen hetzelfde geluid ook als er geen schijf geïnstalleerd is. Naast het ratelen horen we ook een zoemend geluid. Al met al is het geluid te onprettig om deze NAS in de woonkamer te plaatsen. Via een schakelaar is de NAS uit te schakelen als hij niet meer in gebruik is. Volgens onze energiemeter trekt de NAS zo’n 14 watt met één schijf als hij in gebruik is. De prestaties zijn met een leessnelheid van zo’n 27,5 MB per seconde en een schrijfsnelheid van zo’n 14,5 MB per seconde goed genoeg om hem te gebruiken als mediaserver.

Aan de achterkant vinden we een netwerkpoort, usb-poort, aan-/uit-schakelaar en de back-upknop om usb-sticks te kopiëren.

Ingebouwde servers

De MD-253 heeft een ingebouwde iTunesserver en een UPnP-server om mediabestanden met uw netwerk te delen. Ook kan de NAS zelfstandig bitttorrentbestanden downloaden en is er een ftp-server. Via de webinterface kent u mappen toe aan de servers. Om de iTunesserver te gebruiken, kopieert u via de verkenner muziek naar de toegewezen map en laat u de map scannen. De iTunesserver werkt prima, maar we moesten de NAS wel iedere keer via de webinterface de muziekmap laten scannen als we liedjes hadden toegevoegd. Voor de UPnP-server vertrouwt Sitecom op het bekende TwonkyMedia dat zijn eigen webinterface heeft. TwonkyMedia zit eenvoudig in elkaar en is net als de normale webinterface Nederlandstalig. U kunt TwonkyMedia zo instellen dat de toegewezen mappen continu gescand worden op nieuwe bestanden. Een stuk handiger dan de iTunesserver dus. Wij hebben de UPnP-server via Windows 7 en een PlayStation 3 benaderd en hierbij probleemloos gebruikgemaakt van onze mediabestanden.

De instellingen van de ftp-server beperken zich tot de meest basale mogelijkheden. Er zijn mappen aan te maken en per gebruiker van de NAS kan worden ingesteld of deze gebruiker toegang heeft en zo ja of de gebruiker schrijfrechten heeft. Ook het bittorrentgedeelte komt niet verder dan de meest basale mogelijkheden. U kunt een torrentbestand openen, waarna de NAS de bestanden gaat downloaden.

Conclusie

De Home Storage Center MD-253 is vooral voor mensen die hun mediabestanden in het netwerk willen delen een prima NAS. Verwacht echter geen geavanceerde mogelijkheden als printerdeling, een uitgebreide ftp-server of zelfs een ingebouwd back-upprogramma. Ook is het niet mogelijk om extra services te installeren. De installatiewizard werkt eenvoudig en maakt de NAS snel gebruiksklaar. De UPnP-server doet zijn werk en deelt probleemloos onze mediabestanden. Het configureren van de ftp-server via de webinterface vonden we wat omslachtig en helaas is de gebruikershandleiding enkel Engelstalig. Daar kan Sitecom zeker nog wat punten winnen. Al met al is de MD-253 een prima oplossing om mediabestanden via uw netwerk te ontsluiten.

Sitecom Home Storage Server MD-253

Prijs € 179,99 (exclusief harde schijf)

Garantie 10 jaar

Taal Nederlands

Aantal schijven 2 x 3,5 inch SATA (RAID0, RAID1, JBOD)

Aansluitingen 10/100/1000 netwerkpoort, usb-poort

Servers iTunesserver, UPnP-server, bittorrentserver, ftp-server

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudig te installeren

Snel genoeg

Eenvoudige UPnP-server

Minpunten

Maakt een irritant zoemend geluid

Usb-poort niet voor printer

Handleiding niet Nederlandstalig

0 Reactie(s) op: Sitecom Home Storage Server MD-253

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.