Sitecom Homeplug dual pack LN-518

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 26 april 2012 12:17

Overige elektronica

Met powerline verandert u uw wandcontactdozen in netwerkaansluitingen. Sitecoms LN-518 voldoet aan de snelste 500 Mbit/s-standaard en heeft als extraatje ingebouwde contactdozen zodat u de wandcontactdoos niet verliest.

Dat Sitecom belooft dat hun Homeplug 500 Mbps plus socket dual pack LN-518 een snelheid haalt van 500 Mbit/s is een aanwijzing dat er gebruik wordt gemaakt van een powerlinechipset van Qualcomm Atheros. Die 500 Mbit/s moet u met een korreltje zout nemen. Ten eerste worden de twee richtingen in het dataverkeer bij elkaar opgeteld, daarnaast is dit de theoretische maximale snelheid. We zullen het setje dan ook niet afbranden om het niet behalen van 500 Mbit/s, wel zullen we ze vergelijken met de eerdere 500Mbit/s-setjes die we getest hebben. Het setje bestaat uit twee adapters met ingebouwde contactdoos. Handig, want zo bent u geen contactpunt kwijt. Hebt u echter een dubbele wandcontactdoos boven elkaar, dan wordt de tweede alsnog onbruikbaar omdat de adapter zo fors is. Opvallend aan Sitecoms powerlineset is dat de indicatielampjes verborgen zijn. Dat wil zeggen dat er zeker lampjes zijn, want we zien ze licht door het kunststof heen schijnen. De verklarende symbolen ontbreken echter op de behuizing. Onhandig, want zo kunt u niet eenvoudig zien of de adapter contact heeft met een andere adapter.

Slimme beveiliging

Sitecom heeft goed nagedacht over hoe de beveiliging van powerline werkt. Powerline kent een netwerkwachtwoord voor de encryptie, zo kan het netwerk niet worden afgeluisterd door iemand die een extra adapter in een wandcontactdoos steekt. Handig voor bijvoorbeeld studentenhuizen of andere woonvormen waarbij een meterkast gedeeld wordt. U kunt een willekeurig netwerkwachtwoord instellen met drukknopjes die u tegelijkertijd of vlak na elkaar indrukt op alle adapters, maar dat is onhandig als u later een extra adapter wilt toevoegen. Via software kunt u een zelfgekozen netwerkwachtwoord instellen. Wilt u echter het wachtwoord van een adapter veranderen die niet rechtstreeks op de gebruikte pc is aangesloten, dan hebt u een beveiligingscode nodig die op de adapter zelf staat. Wij stellen het netwerkwachtwoord daarom altijd eerst in door alle te gebruiken adapters even lokaal aan een pc te verbinden. Sitecom levert voor iedere adapter echter losse stickers mee, waarop ook de beveiligingscodes staan. Zo hoeft u de adapters niet uit het stopcontact te halen als u het netwerkwachtwoord op afstand wilt veranderen. De software die Sitecom meelevert is niet echt aantrekkelijk qua interface, het wachtwoord veranderen werkt gelukkig wel prima.

Resultaten

Deze test is exact hetzelfde uitgevoerd als bij de eerdere 500Mbit/s-setjes die we getest hebben. U vindt deze tests terug op onze website. Net als bij eerdere tests hebben we een optimale, een matige en een slechte conditie gebruikt, waarbij de verschillen zitten in kabellengte en stroomgroepen. Helaas is het bij powerline zo dat u in uw eigen huis heel andere snelheden kunt halen. De behaalde snelheid is namelijk afhankelijk van de staat van het elektriciteitsnetwerk. Zo maakt het verschil of de twee adapters op wandcontactdozen op dezelfde stroomgroep of op verschillende stroomgroepen zijn aangesloten. Ook de kabellengte tussen de twee adapters, lassen tussen de kabels en storingsbronnen als magnetrons, zijn van invloed op de snelheid. De snelheid van dit setje valt wat tegen. In de optimale conditie is de snelheid prima, maar zeker in de slechtere condities is dit niet het snelste setje.

Conclusie

Sitecoms powerlinesetje heeft als pluspunten ingebouwde contactdozen en dat er goed is nagedacht over beveiliging. Overigens zijn de adapters wel fors, mogelijk een probleem als u twee wandcontactdozen bij elkaar heeft. In de slechtere condities zijn de setjes wat langzaam in vergelijking met andere setjes. Helaas is de enige manier om erachter te komen hoe powerline bij u thuis presteert het zelf uitproberen. Overigens zijn de 500Mbit/s-setjes volgens ons alleen interessant als de adapters relatief dicht bij elkaar zijn aangesloten. Bij wat grotere afstanden blijkt de 200Mbit/s-standaard in de praktijk al gauw net zo snel te zijn. Helaas is ook dit een kwestie van uitproberen.

Sitecom Homeplug 500 Mbps plus socket dual pack LN-518

Straatprijs € 120,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Enkele wandcontactdoos nog steeds bruikbaar

Losse stickers met

beveiligingscodes

Minpunten

Statuslampjes verborgen

Fors, neemt dubbele wandcontactdoos in beslag

0 Reactie(s) op: Sitecom Homeplug dual pack LN-518

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.