Sitecom Wireless Gigabit Router 300N X4

Door: Vincent Ossewaarde | 20 september 2011 10:34

Overige elektronica

De Wireless Gigabit Router 300N van Sitecom belooft snelle verbindingen en een fors bereik. Bovendien heeft hij volgens de verpakking extra beveiliging door het inzetten van een nieuw soort veiligheidstechniek, Sitecom Cloud Security genaamd.

Het aanbod van draadloze routers is zeer uitgebreid. Fabrikanten moeten dus hun best doen zich te onderscheiden met hun producten, mede omdat het gros van de draadloze routers uit identieke chipsets bestaat met telkens een iets andere behuizing. Sitecom presenteerde onlangs Sitecom Cloud Security, een automatisch webfilter dat in de nieuwste modellen van Sitecom geïntegreerd is. De hardware van de router is vergelijkbaar met andere fabrikanten: er zijn vier gigabit-ethernetpoorten voor een snelle koppeling met het thuisnetwerk, en het draadloze netwerk ondersteunt de draadloze n-standaard, waardoor een theoretische doorvoersnelheid van 300 megabit per seconde te behalen is. De router opereert alleen op de 2.4GHz-band, in tegenstelling tot zogenaamde dualband-routers, die zowel op 2.4 GHz als 5 GHz kunnen communiceren. Er is geen usb-poort aanwezig, dus het delen van bestanden of printers is niet mogelijk.

Het bij de router getoonde huisje geeft aan dat dit een model met Cloud Security is.

Beveiliging

De configuratie van de Sitecom-router verloopt via een vertrouwde webinterface, waar de belangrijkste eigenschappen eenvoudig aan te klikken zijn. Om de webinterface te benaderen moet een wachtwoord worden gebruikt dat uniek is voor elke router. Het wachtwoord is identiek aan de WPA-sleutel en vindt u terug op een sticker in de doos en onder op de router. De router van Sitecom maakt gebruik van een nieuwe toepassing die Sitecom heeft ingebouwd in een aantal van haar modellen, Sitecom Cloud Security genaamd. Door het aanvinken van deze optie worden bezochte websites vergeleken met de online database van SurfRight (dat we kennen van de antimalware-software Hitman Pro) om te controleren of de sites geen malware of virussen bevatten. Alleen 'normaal' webverkeer wordt gecontroleerd, dus e-mail en peer-to-peer-netwerken blijven buiten bereik van de Sitecom Cloud Security. Het gebruik van de dienst is niet gratis: na aankoop kunt u zich registreren voor de eerste zes maanden gratis gebruik, maar daarna moet een abonnement worden gekocht voor 15 euro per jaar of 10 euro per halfjaar. De claims van Sitecom over het bereik en de snelheid van de router zijn in de praktijk lastig te bewijzen. De 802.11n-standaard schrijft snelheden voor die voor elke router hetzelfde zouden moeten zijn, maar door andere hardware, antennes of aanpassingen in het besturingssysteem zijn er verschillen te zien tussen verschillende merken. Bovenal is de plaatsing van de router van belang voor voldoende bereik of snelheid en die verschilt nogal per huishouden.

Conclusie

De router van Sitecom is qua functionaliteit en hardware vergelijkbaar met veel andere routers in deze prijsklasse: allemaal bieden ze ongeveer dezelfde mogelijkheden en maken ze gebruik van dezelfde hardware. De toevoeging van een actief webfilter maakt de router echter onderscheidend. Voor mensen die graag zeker willen weten dat ze geen websites bezoeken met malware, virussen of phishing kan Sitecom Cloud Security een handige extra zijn. Dezelfde bescherming is ook te verkrijgen door het installeren van de nodige software op elke aangesloten computer, maar de integratie in de router maakt alle laptops, smartphones en spelcomputers in het netwerk automatisch beschermd.

Sitecom Wireless Gigabit Router 300N WLR-4000

Prijs € 79,99

Garantie 10 jaar

Aansluitingen 4 x LAN 10/100/1000 ethernet, WAN 10/100/100 ethernet (maximaal 500 Mbit/s)

Draadloos 802.11b/g/n

Oordeel 6/10

Pluspunten

Gigabit-ethernet

Sitecom Cloud Security

Minpunten

Geen usb-poort

Geen dualband

0 Reactie(s) op: Sitecom Wireless Gigabit Router 300N X4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.