Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000

Door: Jeroen Boer | 06 april 2012 13:38

Review

Sitecom hanteert voor zijn draadloze routers een strategie die we ook bij bijvoorbeeld autofabrikanten terugzien. De routers hebben nummers die uiteenlopen van X1 tot en met X6, waarbij die laatste uiteraard het topmodel is. Qua specificaties is topmodel Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000 in ieder geval helemaal bij de tijd.

De Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000 ondersteunt 802.11n op zowel 2,4 als 5 GHz en kan beide frequenties tegelijkertijd gebruiken. Voor de 2,4GHz-band is de maximale theoretische snelheid 300 Mbit/s en op de 5GHz-band is dit zelfs 450 Mbit/s. De ingebouwde vierpoortsswitch ondersteunt uiteraard gigabit. De WAN-poort die u op uw modem aansluit, heeft volgens de specificaties een snelheid tot 500 Mbit/s. Er is verder een usb-poort voor opslag of een printer. De behuizing is zoals we al een tijdje van Sitecom gewend zijn en is uitgevoerd in bruin met gebroken wit. De router mag absoluut gezien worden, maar de statuslampjes zijn alleen te zien als ze daadwerkelijk branden. Er staan verder geen verklaringen op de behuizing. Misschien fraai, maar het doel van de lampjes wordt zo een beetje ondermijnd. Sitecom heeft goed nagedacht over beveiliging, de router is standaard vanuit de doos al voorzien van WPA2-beveiliging. Er is dus zelfs geen kans dat iemand inlogt op uw router voordat u hem configureert. De WPA2-beveligingscode vindt u op de onderkant van de router terug, ook het wachtwoord voor de webinterface vinden we daar. Om te voorkomen dat u uw router constant moet omdraaien levert Sitecom ook een losse sticker mee waar alle wachtwoorden op staan. WPS wordt overigens ook ondersteund, al noemt Sitecom het OPS. IPv6 wordt nog niet ondersteund in de huidige firmware, maar wordt volgens Sitecom in de toekomst via firmware-updates wel toegevoegd aan dit model.

De Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000 ziet er fraai uit en is compact.

Snelheid

Uiteraard hebben we de snelheid van de router bekeken. Over het bedrade gedeelte hebben we niks te klagen. De gigabit-switch doet wat ervan verwacht wordt. Ook de WAN-poort doet zijn werk prima, we meten 320 Mbit/s. Dit is bijna een factor drie sneller dan het snelste internetabonnement op de markt. Wat wel een beetje tegenvalt, zijn de snelheden die we halen via het draadloze gedeelte. Op de 5GHz-band meten we een snelheid van 125 Mbit/s. Nu is dat natuurlijk zeker niet langzaam, maar er zijn routers die het een stuk beter doen. Ook de 2,4GHz-band is met een snelheid van 62 Mbit/s niet heel indrukwekkend. Dat laatste is overigens niet heel erg, de 2,4GHz-band zit inmiddels namelijk zo vol dat het in de praktijk zeer onwaarschijnlijk is dat daarmee hoge snelheden te behalen zijn. Er is dus prima mee te werken, maar er zijn routers in dezelfde prijsklasse die het beter doen.

Sitecom Cloud Security

Uniek aan de Sitecom-routers is Sitecom Cloud Security, dat inmiddels terug is te vinden op router-modellen vanaf X2 (WLR-2100). Sitecom Cloud Security controleert terwijl u surft het netwerkverkeer op poort 80 op verdachte handelingen. Er wordt gekeken of websites virussen, malware of phising-aanvallen bevatten. Daarnaast kunt u advertentieblokkering inschakelen. Diensten die gebruikmaken van andere poorten, zoals e-mail, worden niet door Cloud Security bewaakt. Ook vervangt het uw virusscanner absoluut niet. Sitecom werkt voor de functionaliteit samen met SurfRight, dat u misschien kent van het anti-malwarepakket Hitman Pro. Zodra uw browser een verzoek doet tot het openen van een webpagina, maakt de router eerst contact met de servers van Sitecom Cloud Security om te controleren of de webpagina veilig is. Is dat het geval, dan merkt u niets en wordt de pagina normaal geopend. Is er wel iets aan de hand, dan ziet u een waarschuwingspagina in uw browser. U kunt er dan alsnog voor kiezen om de waarschuwing te negeren en te klikken op een link om toch door te gaan naar de onveilige website.

Sitecom Cloud Security waarschuwt voor frauduleuze websites en werkt met alle apparaten, zoals hier Mac OS X.

Het is helaas niet mogelijk om af te dwingen dat onveilige website helemaal niet bezocht kunnen worden. Misschien is dat wel handig voor uzelf, maar als u kinderen hebt, kunnen we ons voorstellen dat u liever hebt dat ze malware helemaal niet kunnen downloaden. Sitecom werkt overigens samen met SurfRight door aan Cloud Security, dus wellicht wordt dergelijke functionaliteit in de toekomst toegevoegd. Volgens Sitecom is het voordeel van Cloud Security dat het in de router zit, zodat naast pc's ook andere apparaten op uw netwerk tegen frauduleuze sites beschermd zijn. Nu zijn de meeste aanvallen echter gericht op Windows, dus het is maar de vraag in hoeverre dat argument valide is. Positief is in ieder geval dat Cloud Security ons niet hindert in de snelheidsbeleving van het surfen en u op uw pc niets hoeft in te stellen of te installeren om het te laten werken. Cloud Security is het eerste halfjaar gratis, daarna kunt u het verlengen met zes maanden voor 9,99 euro of met een jaar voor 14,99 euro.

Conclusie

De Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000 is een erg bruikbare draadloze router. Hij is gebruiksvriendelijk, beveiligd vanuit de doos en heeft als extraatje ten opzichte van andere merken Sitecom Cloud Security dat u beschermt tegen frauduleuze websites. De prestaties van het bedrade gedeelte zijn prima in orde. Minder indrukwekkend zijn de prestaties van het draadloze deel. Natuurlijk is een snelheid van 125 Mbit/s op 5GHz erg bruikbaar en ook 62 Mbit/s op 2,4 GHz is meer dan genoeg voor surfen, maar er zijn 450N-routers in dezelfde prijsklasse die op zowel de 2,4- als de 5GHz-band een stukje sneller zijn. Wilt u vooral draadloos internetten en u geen zorgen maken over beveiliging, dan is dit een prima router.

Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000

Straatprijs € 125,-

Garantie 10 jaar

Aansluitingen WAN-poort (tot 500 Mbit/s), 4 x LAN (1 Gbit/s), usb-poort

Draadloos 802.11a/b/g/n simultaan op 2,4 (tot 300 Mbit/s) en 5 GHz (tot 450 Mbit/s)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Nagedacht over beveiliging

Cloud Security

WAN-poort snel

Gigabit-poorten

Minpunten

Wifi-prestaties vallen wat tegen

Statuslampjes 'verborgen'

2 Reactie(s) op: Sitecom Wireless Gigabit Router 450N X6 WLR-6000

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 december 2013 00:59 Anoniem
  Heb deze router beneden staan en hij geeft een verbinding via de 5G band met een snelheid van 150 Mbit/s. Boven doet hij het minder of valt weg. Daarom heb ik een tweede router boven staan die is verbonden met een router beneden. Daarvan heb ik het wireless deel uitgeschakeld. Op deze router zit ook mijn wireless router voor beneden. Werkt echt super.

  Niels.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2014 12:35 Anoniem
  Ik heb ook wat problemen met de WIFI verbinding op de 2e verdieping. Ik lees Niels dat jij een 2e router hebt geïnstalleerd boven?
  Kun je mij uitleggen hoe je dat precies gedaan hebt?
  Misschien een mailtje frank.schekkerman@casema.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.