Sitecom WL-357 mobiele router

Door: Robbin Ooijevaar | 09 juni 2010 14:06

Overige elektronica

Internetten zonder vaste aansluiting is populair, vooral onderweg. Dit kan met een simkaartje in een usb-modem, een notebook met geïntegreerd 3G-modem en met sommige mobieltjes. Sitecom bundelt de kracht van mobiel internet met een draadloos netwerk in een complete set. Hiermee kunt u overal internetten met meerdere computers, maar hoe werkt dit in de praktijk?

De set bestaat uit een compacte draadloze router en usb-modem van Vodafone. We hebben hoge verwachtingen voordat we de totaaloplossing van Sitecom uitproberen. Telecomaanbieders zijn overigens niet happig op routers die gebruik maken van hun mobiele netwerk. Meestal is het volgens het abonnement zelfs niet toegestaan en mag u het simkaartje alleen in een usb-modem gebruiken op één computer.

De Sitecom mobiele routerset bestaat uit een Sitecom WL-557 en Vodafone Mobiel Internet Startpakket inclusief usb-modem.

Toepassingen

Er zijn legio toepassingen denkbaar van een draadloos netwerk dat u met meerdere computers kunt gebruiken in combinatie met mobiel internet. Denk aan een brainstormsessie met collega’s in een hutje op de hei of voor een eigen netwerk op de camping/hotel. De bottleneck in de praktijk zijn kosten en snelheid. Vodafone heeft net als andere aanbieders een doolhof aan abonnementen met verschillende prijzen en limieten. De snelste abonnementen bieden in theorie een internetverbinding van 7,2 Mbps. Veel abonnementen hebben een datalimiet. Hierna betaalt u per megabyte. Dit kan, zeker met meerdere computers, flink in de papieren lopen! Goedkope abonnementen zonder datalimiet worden na een bepaald verbruik afgeknepen. Een overzicht van abonnementen vindt u op de website van Vodafone. Het dertig dagen proefabonnement van de Sitecom-set heeft een limiet van 200 MB en wordt gelukkig automatisch beëindigd. De router werkt ook met usb-modems van andere aanbieders. Een lijst vindt u op de website van Sitecom (pdf).

De mobiele router geeft geen inzicht in het verbruikte dataverkeer, kies dus altijd voor een 3G-abonnement zonder datalimiet! (screenshot: Vodafone Mobile Connect-software).

Installatieperikelen

De handleiding van Sitecom om de router te installeren is duidelijk en eenvoudig te volgen, maar mist één cruciaal stukje informatie: het proefabonnement van de Vodafone-simkaart moet eerst geactiveerd worden. We hebben ruim twintig euro besteed aan de helpdesk van Sitecom, maar ook zij kwamen er niet uit. De helpdesk van Vodafone bood wel een oplossing. Zij hebben de simkaart geactiveerd, waarna de verbinding werkte.

Instellingen van de Sitecom WL-357 draadloze mobiele router zijn eenvoudig aanpassen via een overzichtelijk beheermodule.

De WPA2-code om draadloos verbinding te maken met het wifi-netwerk staat op de onderzijde van de router en is slecht leesbaar. Via de knop op het apparaat is het wel eenvoudig om onze notebooks met de router te paren. Een nadeel is dat de instellingen soms verloren gaan bij een herstart. In de beheermodule (bereikbaar via webinterface) is het eenvoudig om een nieuw wachtwoord in te stellen voor het draadloze netwerk. Internetten via een mobiele 3G-verbinding is trager dan u gewend bent op de vaste adsl/kabelaansluiting, maar er valt goed mee te surfen. Zelfs met meerdere computers op het draadloze netwerk gaat dit redelijk snel. Het valt op dat het draadloze bereik van de compacte router minder goed is dan dat van een normale draadloze router.

Tot slot

De installatie van Sitecoms mobiele router heeft mede door de incomplete handleiding veel te lang geduurd. Uiteindelijk valt er goed mee te werken en biedt de set een goede oplossing om samen een mobiele internetverbinding te delen. Om ook nog van een werkbare snelheid te genieten is een ‘Mobiel Breedband Extra’-abonnement geen overbodige luxe. Hiervoor betaalt u vijftig euro (!) per maand. De meeste abonnementen hebben snelheidsbeperkingen, datalimieten en/of u betaalt naar verbruik. Dit laatste is met klem af te raden omdat veel software op uw computer beschikt over een updatefunctie. Deze verbruiken, ook als u zelf niet internet, in de achtergrond ongemerkt vele tientallen megabytes. Wij waren in ieder geval zo door de 200 megabyte van het proefabonnement heen.

Sitecom WL-357 draadloze mobiele router 300N

Prijs € 99,00 exclusief Vodafone 3G-abonnement

Garantie 10 jaar

3G-abonnement 30 dagen uitproberen (Vodafone, maximaal 200 MB), € 69,- korting op abonnement.

Modem Vodafone usb-modem

Draadloze router 802.11b/g/n tot 300 Mbps

Oordeel 6/10

 

Pluspunten

Aanschafprijs

Complete oplossing

Compacte vormgeving

Eenvoudige installatie draadloos netwerk

Minpunten

Code sticker (WPA2) slecht leesbaar

Instructies activering proefabonnement ontbreekt

Status 3G-verbinding alleen via webinterface

Geen inzicht in verbruik 3G-verkeer