Skullcandy Crusher ANC – Vernietigende bas

Door: Elmar Rekers | 23 januari 2020 17:12

Skullcandy
Review

Het blijft wennen, maar dankzij de Crusher-serie mag Skullcandy zich al enkele jaren tot de groten onder de koptelefoons rekenen. De jongste toevoeging, de Skullcandy Crusher ANC, complimenteert het uitstekende geluid van zijn voorganger met een aantal hippe features. Met als belangrijkste: active-noise-cancelling. Een foutloze headset is het niet. Maar geloof me, als je 300 euro over hebt voor een koptelefoon, dan doe je er goed aan de Crusher ANC te overwegen.

Skullcandy Crusher ANC

Prijs: 299 euro
Batterijduur: ca. 20 uur met ANC en Sensory Bass
Frequentiebereik: 20Hz – 20kHz
Impedantie: 32 Ohms
Functies: Active noise cancelling, Sensory Bass, Ambient-mode, Personal Sound, Tile
Verbindingen: Bluetooth 5.0 met aptX HD, USB-C, 3,5mm koptelefooningang
Gewicht: 308 gram
Meegeleverd: 3,5mm stereo-kabel, USB-C-kabel, instructieboek, opbergcase
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bediening
 • Integratie Tile
 • Kalibratie
 • Sensory Bass
 • Audiokwaliteit
 • Bouw en design
 • Minpunten
 • Beperkte app
 • ANC matig
 • Afstelling Sensory Bass

Een snoepje voor het oog, dat is deze Crusher ANC zonder enige twijfel. Skullcandy heeft het strakke design van de eerdere Crusher verder geperfectioneerd, en dat is naast het design ook zeker te merken aan het draagcomfort. Je draagt de Crusher ANC moeiteloos meerdere uren achtereen op je hoofd. Doordat de koptelefoon volledig uit plastic bestaat is hij lekker licht (308 gram) maar goedkoop of breekbaar voelt hij zeker niet aan. Vooral knap als je ziet dat je de hoofdband gedeeltelijk kunt inklappen en de oorschelpen moeiteloos alle kanten opdraaien. Oorschelpen die overigens zijn afgewerkt met zacht foam, die je oren perfect omsluiten.

Skullcandy 3

Het is een genot om de Crusher ANC te dragen, ook tijdens langere luistersessies.

Volgepropt met features

Waar fabrikanten steeds vaker voor een minimalistische aanpak kiezen als het op de bediening aankomt, is Skullcandy niet bang wat ouderwetse knoppen op zijn headset te gebruiken. Het duurt dan misschien even voordat je alle functies in de vingers hebt, het werkt uiteindelijk een stuk prettiger (en vooral betrouwbaarder) dan al die touch-gevoelige paneeltjes. Op de linker oorschelp vind je de aan/uit-schakelaar (waarmee je ook de noise-cancelling in- of uitschakelt), een reeks led-lampjes die het batterijniveau aangeven, en een heuse slider. En die slider mensen, daar moeten we het even over hebben…

Als je ooit een oudere Crusher op je hoofd hebt gehad, dan weet je dat deze slider de Sensory Bass bedient. Met de schuif gooi je de drivers in de oorschelpen open die voor een fysieke bas-feedback bij de muziek zorgen. Een soort subwoofer dus, maar dan op je oren. De lage frequenties worden niet alleen aangezet door een diep en rijk basgeluid, ook zorgen vibraties ervoor dat je de bas fysiek voelt. Ja, dat klinkt vreemd (en voelt nog veel vreemder) maar onderaan de streep zorgt het wel voor een extra dimensie bij de audio-ervaring.

Aanvankelijk dacht ik dat het een geinige gimmick was, die na een paar luistersessies zijn charme zou verliezen. Maar niets is minder waar. De Sensory Bass geeft muziek daadwerkelijk meer diepgang. Alsof alle muziek die je al jaren luistert ineens een oppoetsbeurt heeft gekregen. Tuurlijk, het ene nummer is meer gebaad bij een zware bas dan het andere. Maar doordat de schuif zo prominent aanwezig is, en soepel te bedienen, pas je deze a la minute feilloos aan op het perfecte niveau. Jammer is wel dat de slider niet wat minder extreem gekalibreerd is. Zet je de schuif namelijk verder open dan 50 procent, dan drukt de bas werkelijk alle andere tonen weg. Tuurlijk, het is indrukwekkend dat het kan, maar dit gaat werkelijk niemand op vol vermogen gebruiken.

Skullcandy

Het is ons een raadsel waarom de Sensory Bass extreem zwaar staat afgesteld.

Active noise-cancelling met mate

De grootste vernieuwing op deze versie van de Crusher is de active noise-cancelling (vandaar: ANC). Door deze actieve ruisonderdrukking wordt omgevingsgeluid buitengesloten. Of tenminste, dat probeert de headset. De ANC werkt namelijk goed als er een constante ruis aanwezig is (als je bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig zit) maar kan minder goed overweg met plotselinge geluiden. Schreeuwende mensen op de werkvloer. Een voorbijrazende trein. Het zijn onverwachte geluiden waar de headset vaak nét te laat op inspeelt. De techniek doet in de basis prima werk, maar haalt het niet bij de nieuwste headsets van Sony, Bose en Sennheiser.

Naast de noise-cancelling en Sensory Bass heeft Skullcandy de Crusher volgepropt met andere features. Natuurlijk kan je telefoongesprekken voeren (waarvan de kwaliteit opvallend goed is), maar ook is er een Ambient-modus ingebouwd. Deze activeer je door drie vingers kort op de linker oorschelp te leggen. Dan worden stemmen en geluiden uit de omgeving juist aangesterkt en kan je toch nog je omgeving verstaan. Handig als je bij de Appie aan de kassa staat, en als een echte aso je koptelefoon niet eens wilt afzetten. Ook is Skullcandy een samenwerking aangegaan met Tile. Door de ingebouwde Tile-chip kan je de locatie van de headset altijd checken in de Tile-app, wat toch best een veilig idee is.

Skullcandy 3

Het is een genot om de Crusher ANC te dragen, ook tijdens langere luistersessies.

300 euro-waardig geluid

Als je 300 euro voor een koptelefoon neertelt, mag je verwachten dat er naast handige functies ook nog een beetje fatsoenlijk geluid uitkomt. En daarin stelt de Crusher ANC niet teleur. De hoge tonen zijn levendig en helder, en worden aangevuld door een redelijk dynamisch middensegment dat ook op hoog volume mooi overeind blijft. Dat je daarbij de bas handmatig kunt tunen via de slider op de oorschelp zorgt ervoor dat de Crusher ANC een heerlijke audio-ervaring biedt voor dagelijks gebruik, wat helemaal smullen is als je een apparaat hebt dat overweg kan met de aptX HD-ondersteuning van de Crusher.

Vooral dance, hip-hop en rock zijn genres die perfect bij deze koptelefoon passen. En dat is toch echt grotendeels te danken aan de power die de handmatige basregelaar je geeft. De bluetooth-verbinding is over het algemeen prima, al treedt er snel storing op als je in een omgeving met veel signalen bent (zoals bijvoorbeeld een drukke stationshal).

Niet helemaal tevreden met de standaard audioconfiguratie? Via de Skullcandy-app kan je de headset tot in het extreme kalibreren op jouw gehoor. Via verschillende geluidstonen doe je een soort gehoortest, waarmee de equalizer wordt afgestemd op eventuele gehoorbeperkingen of een overgevoeligheid. Een functie die we bij meerdere fabrikanten zien, maar de uitvoering van Skullcandy is uitzonderlijk goed. Klein nadeel: na dit leuke snufje kan je de app verwijderen, aangezien het naast de kalibratie echt geen enkel doel dient. Het was fijn geweest als je hier ook de noise-cancelling kon bedienen, of verschillende geluidsprofielen zou kunnen aanmaken.

Skullcandy

Mocht de dieprode kleur iets te opvallend voor je zijn, er ligt ook een zwarte en zwart/bruine versie in de schappen.

Kabeltje, alleen in hoge hoge nood...

Qua batterijduur presteert deze headset goed. De Crusher ANC gaat volgens de fabrikant zo’n 24 uur mee, maar dat is wel sterk afhankelijk van het gebruik van de active noise-cancelling en Sensory Bass. Met deze twee features constant ingeschakeld tikte ik alsnog bijna de 20 uur aan. Wat meer dan voldoende is, vooral als je bedenkt dat de Crusher na tien minuten opladen alweer vier uur luistertijd biedt. En als zelfs dat niet genoeg is, kan je altijd nog verder luisteren met de meegeleverde 3,5mm jack-kabel. Dit laatste is echter alleen aan te raden als je echt in hoge muzieknood zit. In deze modus is er namelijk geen noise-cancelling beschikbaar én werkt de Sensory Bass niet, wat de algehele luisterervaring terugzet naar iets zeer middelmatigs.

Conclusie

Het prijskaartje van zo’n 300 euro is fors, maar de Crusher ANC maakt de opgeworpen verwachtingen zeker waar. Van de bouw tot het design, en van de audio-ervaring tot de extra functies, Skullcandy weet te overtuigen met deze modieuze headset. Het is jammer dat de noise-cancelling nog niet op het niveau is van de concurrentie en dat de app een one trick pony blijkt, maar dat doet weinig afbreuk aan het feit dat de Crusher ANC een bijzonder goede koptelefoon is. Eentje die met name dankzij de Sensory Bass en de gepersonaliseerde kalibratie een unieke muziekervaring biedt, en dat is onderaan de streep toch gewoon waar het bij een koptelefoon om draait.

0 Reactie(s) op: Skullcandy Crusher ANC – Vernietigende bas

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.