Skype wordt superlijm Microsoft-platformen

Microsoft lijft Skype geheel in. De nieuwe eigenaar trekt de videochatdienst door naar Lync, Xbox, Kinect, Windows Phone en belooft andere niet-Microsoft-platformen te behouden.

Microsoft gaat Skype meteen uitbreiden om meer platformen dan de huidige te omvatten. “Skype gaat Microsoft-apparaten zoals de Xbox en Kinect ondersteunen, Windows Phone en een breed bereik aan Windows-apparaten”, zegt de koper in de officiële aankondiging.

iOS, Android, Mac, Linux

Daarnaast belooft het te blijven investeren in, en ondersteunen van, Skype-clients op niet-Microsoft-platformen. Zoals de apps voor iPhone, Android en Symbian, maar ook de uitvoeringen voor Mac OS X en Linux, naast de variant voor tv’s van Panasonic en Samsung.

Verder wordt de Skype-clientsoftware aangesloten op Microsofts bestaande communicatie-applicaties. Dat omvat de zakelijke telefonie-oplossing Lync (voorheen Microsoft Office Communicator), het spraaksysteem van online-gamingdienst Xbox Live, en ook de veelgebruikte mailclient Outlook.

De verwachting is dat die bestaande software en services op hun beurt weer aansluiten op Skype en de huidige gebruikers daarvan. In het persbericht spreekt Microsoft ook van andere communities. Mogelijk dat ook de eigen chatclient Live Messenger omvat (beter bekend onder de oude naam MSN). Microsoft meldt over het Luxemburgse bedrijf dat die 170 miljoen actieve gebruikers heeft die vorig jaar in totaal 207 miljard minuten aan bellen en videochatten hebben verbruikt.

Grootste koop ooit

De al verwachte overname is nu rond. Microsoft betaalt 8,5 miljard dollar in contanten, wat inclusief een langlopende schuld van 686 miljoen dollar is. Dit is Microsofts grootste overname ooit. De Windows-producent krijgt hiermee alle aandelen van Skype in handen.

Microsoft krijgt ook de onderliggende peer-to-peer (p2p) technologie Joltid in handen. Het herhaalt niet de fout die eBay in 2005 heeft gemaakt. Bij de koop door die veilingsite is Joltid niet meegegaan, wat voor juridische en technische problemen heeft gezorgd bij de afstoot van Skype in 2009. Dat is uiteindelijk geschikt, waarbij de oorspronkelijke Skype-makers, Niklas Zennström en Janus Friis, 14 procent kregen van het nu voor 8,5 miljard dollar opnieuw verkochte bedrijf. Zij lopen nu dus voor de derde keer binnen voor hetzelfde bedrijf.

Groei en biedingsoorlog

Sinds de verkoop door eBay is Skype flink gegroeid, en niet alleen in overnamewaarde. Het bedrag dat Microsoft nu neertelt, is waarschijnlijk flink opgeklopt doordat ook Google en Facebook op de videochatdienst aasden. Google heeft voor Gtalk en Google Voice al meerdere overnames gepleegd. In augustus vorig jaar ging er ook nog het gerucht dat netwerkreus Cisco interesse had in Skype.

Microsoft roemt nu de vooruitgang die Skype de afgelopen anderhalf jaar heeft geboekt. Dat is gebeurd onder leiding van investeringsmaatschappij Silver Lake, waarbij de oorspronkelijke Skype-makers ook bestuursinvloed hadden. “Skype heeft de maandelijkse hoeveelheid belminuten met 150 procent verhoogd, heeft nieuwe inkomstenstromen aangeboord, strategische samenwerkingen gesloten en het intellectuele eigendom gekocht dat zijn peer-to-peer netwerk aandrijft.”

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten