Slimme alternatieven voor Photoshop Elements & Co

Door: robbin-ooijevaar | 17 februari 2012 14:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Als de maximale houdbaarheidsdatum van uw computer is overschreden, zijn prestatieproblemen met moderne programma's en grote bestanden niet te vermijden. In de serie Retro software pakken we dit probleem bij de wortels aan. Deze maand leest u hoe u grote fotobestanden soepel verwerkt op een oudere computer. Dit kan met Photoshop Elements 10, maar we bespreken ook snellere alternatieven om uw foto's te bewerken en verwerken.

1. Photoshop vs. de rest

In de volksmond is 'fotoshoppen' een werkwoord geworden voor fotobewerken. Voor veel mensen is de echte versie van Photoshop echter onbetaalbaar of te veel van het goede. Dit verklaart de populariteit van het kleine broertje Photoshop Elements 10. Photoshop en Photoshop Elements zijn voor oudere computers zware programma's. Afhankelijk van wat u met uw foto's wilt doen zijn er slimme alternatieven: gratis, sneller en eenvoudiger. We willen de mogelijkheden en het gebruiksgemak van Photoshop en Photoshop Elements niet te veel bekritiseren, maar voor sommige toepassingen zijn de programma's teveel van het goede en zijn er snellere en lichtere alternatieven. We duiden de strekking van dit artikel het beste met een beeldspraak: U kunt uw supermarktboodschappen doen met een vrachtwagen met dubbele dieplader. Een kleine personenauto (of misschien zelfs op de fiets) is minder omslachtig en het kost minder, terwijl u er hetzelfde mee bereikt en u ook nog eens sneller thuis bent!

Photoshop Elements 10 is een krachtig programma, maar voor veel mensen misschien wat teveel van het goede.

2. Photoshop Elements 10

Photoshop Elements bestaat uit twee onderdelen: Organiseren en Bewerken. Met Organiseren bladert u snel door uw fotocollectie waarna u de afbeeldingen kunt bewerken. De software is Nederlandstalig en werkt redelijk intuïtief. Er zijn veel goede boeken verkrijgbaar over Photoshop Elements, wat voor sommige mensen een uitkomst is. Photoshop Elements maakt fotobewerken op een eenvoudige manier toegankelijk voor iedereen, bijvoorbeeld met voorgeprogrammeerde effecten en filters. Ook gevorderde gebruikers kunnen met het programma uit de voeten en kunnen werken met beeldlagen en ander geavanceerd gereedschap. De straatprijs van Photoshop Elements 10 ligt rond de 100 euro. Een nadeel van Photoshop Elements is dat het programma relatief zwaar is, en dat geldt helaas niet alleen voor oudere computers. Vooral voor eenvoudige en veelvoorkomende bewerkingen zijn er slimmere oplossingen.

Photoshop Elements heeft voor de amateur fotograaf (bijna) alles in huis om foto's te bewerken.

3. Handige aanvullingen

De besproken tips in dit artikel zijn gericht op het vereenvoudigen van veelvoorkomende taken die we met foto's uitvoeren. U kunt de tips uitvoeren zonder Phototshop Elements te gebruiken, of de programma's gebruiken als aanvulling voor handelingen waar Elements te traag voor is. Denk bijvoorbeeld aan het verkleinen van foto's of tonen van een voorbeeldweergave. Het gratis programma Picasa krijgt een speciale vermelding. De software is uitstekend in staat om grote fotocollecties te verwerken. U kunt foto's importeren van uw camera, albums aanmaken, foto's delen, foto's zoeken en vinden en zelfs bewerken. Ook heeft Picasa een goede back-upfunctie aan boord om uw collectie veilig te stellen op bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Voor het verkleinen van foto's hoeft u Photoshop Elements niet op te starten, dat kan sneller met een lichter programma.

Foto's openen

Zodra u op een fotobestand dubbelklikt, start Windows het programma op dat met dit type bestand geassocieerd wordt. Dubbelklikt u bijvoorbeeld op een jpg-afbeelding, dan wordt als het goed is een fotoviewer gestart. Als u meerdere fotoprogramma's door elkaar gebruikt, kan het voorkomen dat een van de programma's zichzelf ongewenst instelt als het standaardprogramma. Nu wordt bijvoorbeeld Photoshop Elements gestart in plaats van de fotoviewer van Picasa, waardoor het lang duurt voordat de afbeelding in beeld verschijnt. U kunt het standaardprogramma van bestanden eenvoudig aanpassen. Klik rechts op een fotobestand, bijvoorbeeld camera005.jpg. Kies Openen met en vervolgens Standaardprogramma aanpassen. Als u een bestand eenmalig met een ander programma wilt openen, klik het programma dan aan in de lijst van het Openen met-menu. In het venster Standaardprogramma aanpassen kunt u aangeven met welk programma het bestandstype (in dit voorbeeld een jpg-afbeelding) geopend moet worden. Staat het programma niet in de lijst? Klik dan eerst op Andere programma's of wijs het programma handmatig aan met de knop Bladeren.

Laat jpg-afbeeldingen standaard openen met een snelle fotoviewer.

0 Reactie(s) op: Slimme alternatieven voor Photoshop Elements & Co

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.