7 slimme gadgets van de nabije toekomst

Door: richard-veenstra | 08 februari 2016 19:13

Blog

Veel slimme toepassingen zijn nu al mogelijk, maar we kijken ook graag naar wat ons de komende jaren in en om het huis te wachten staat. Slimme toiletpotten, robotstofzuigers en automatische was-opvouw-apparaten zijn slechts een greep uit de mogelijkheden.

Toilet

Elke paar maanden lees je wel weer iets over een nieuw apparaat dat het leven makkelijker gaat maken. Het slimme toilet is zo'n uitvinding, in Japan vind je bijna overal slimme toiletten met talloze functies, de rest van de wereld heeft deze handige apparaten nog niet ontdekt. Standaard heeft een slim toilet een bedieningspaneel aan de rand van de bril of een draadloos paneel dat je aan de wand van je badkamer kunt bevestigen. Uiteraard kun je niet alleen doorspoelen met zo'n toilet, ook een bidet is in de meeste toiletten ingebouwd. Lees ook: Wat is de beste smart-tv?

Daarnaast kun je de bril verwarmen en zijn sommige modellen uitgerust met een luidspreker. Via de console kun je kiezen of je tijdens je grote boodschap bosgeluiden wilt afspelen of toch liever het geluid van kletterend water wilt horen. Sommige slimme toiletten hebben ingebouwde wifi- of bluetooth-ontvangers, zodat je functies op afstand kunt besturen. Er zijn zelfs toiletten op de markt die automatisch je urine en ontlasting kunnen analyseren.

De toiletten van TOTO zijn de standaard in Japan, maar ook in Europa zijn ze via speciaalzaken te verkrijgen. Dit is een vrij eenvoudig model met alleen een bidet-functie.

Stofzuiger

Er bestaan al robotstofzuigers, maar ze zijn nog maar mondjesmaat te zien in Nederlandse huishoudens. Dit komt vooral door de prijs, voor een goede robotstofzuiger betaal je al snel drie- tot vierhonderd euro. De nieuwere generatie robotstofzuiger heeft één of meerdere camera's aan boord en kan zelf bepalen of een gedeelte van een kamer al is gereinigd en of het überhaupt nodig is om de kamer te reinigen. Middels een app kan hij naar jou communiceren als de stofzuigerzak bijvoorbeeld geleegd moet worden en uiteraard kan de stofzuiger zichzelf opladen als dit nodig is. Er is veel verschil in kwaliteit bij robotstofzuigers, raadpleeg dus voor aanschaf eerst wat recensies van het model dat je wilt kopen.

Deze stofzuigerrobot van Dyson beschikt over een 360graden-camera zodat het alle vertrekken goed kan schoonmaken. Uiteraard kun je de stofzuiger met een app besturen. Hij is helaas nog niet op de markt.

Wassen

Eind 2015 werd het eerste prototype van de Laundroid gepresenteerd, een samenwerking tussen Panasonic, Daiwa House en Seven Dreamers Laboratories. Het apparaat wast niet alleen je kleren, maar kan het vervolgens ook drogen en perfect opvouwen. De gehele voortgang duurt zo'n zeven uur en het apparaat herkent wat voor soort kledingstukken het voor zich heeft door middel van beeldanalyse. Op dit moment is het nog een prototype, maar Panasonic schat dat de eerste modellen in 2019 op de markt komen.

De Laundroid is nog niet verkrijgbaar, maar vanaf 2019 hoef je nooit meer de was op te vouwen.

Spiegel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand ... binnenkort kan je spiegel je vertellen hoe je eruitziet. Anderhalf jaar geleden was er al de Magix Mirror, een zelfbouwproject op basis van de Raspberry Pi. De slimme spiegel van Samsung gaat nog een stap verder en is handig om bepaalde kleding te testen zonder dat je deze daadwerkelijk aan hoeft te doen. Maar ook verkeersinformatie of het weerbericht kan op de spiegel geprojecteerd worden terwijl je je tanden aan het poetsen bent.

De Smart Mirror van Samsung is een spiegel van 55 inch die allerlei informatie kan weergeven.

Shirt

Kleding kan ook slim zijn, dat bewijst het product TruPosture, het eerste slimme T-shirt. Door middel van sensoren in de achterkant van het shirt kan het berekenen of je houding wel goed is. De app van TruPosture kan je vervolgens tips geven of door middel van kleine vibraties je te vertellen dat je houding niet goed is. Op dit moment is TruPosture nog een crowdfunding-project.

TruPosture heeft het eerste slimme T-shirt ontwikkeld.

Kinderwagen

Maak kennis met de kinderwagen van de toekomst! De Strollever is een concept van designer Kim Hyeonseok. Het heeft een geïntegreerd uv-filter om je kind tegen zonlicht te beschermen en een gyroscoop om ervoor te zorgen dat de kinderwagen niet om kan vallen.

De Strollever ziet eruit alsof het uit de film Tron komt, maar is een prachtig conceptdesign voor de moderne kinderwagen.

Slot

Slimme sloten bestaan al een tijdje, maar de technologie in deze apparaten wordt steeds beter. De August Smart Lock weet wanneer jij in de buurt van je deur komt en opent het slot automatisch. En als je gasten op bezoek hebt, kunnen deze via hun smartphone gemakkelijk naar binnen, je hebt geen reservesleutels meer nodig.

De August Smart Lock is een slim slot die je via je smartphone kunt openen.

0 Reactie(s) op: 7 slimme gadgets van de nabije toekomst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.