Slimme ventilatoren: alles wat je wil weten

Door: Wesley Akkerman | 10 augustus 2020 12:47

Slimme ventilator
How To

Tijdens de zomer is het geen overbodige luxe een slimme ventilator in huis te nemen. Er bestaan echter verschillende soorten met verschillende mogelijkheden, met verschillende doeleinden. Zo heb je natuurlijk een vloer- of tafelventilator en de staande ventilator. Hoe groter de ruimte, hoe meer luchtstroom er nodig is.

Wanneer je een slimme ventilator koopt, dan kun je ze vrijwel altijd bedienen met een handige app op je smartphone. Daarmee bepaal je de windsnelheid, soms ook de richting (de oscillatie) en in veel gevallen ook ander gedrag. Bijvoorbeeld wanneer het apparaat automatisch aangaat, op basis van verschillende factoren. Dat kan zijn middels een vast schema. Maar soms kun je de ventilator ook laten reageren op het weer of de temperatuur of op andere apparaten middels een smarthomenetwerk of fysieke hub. Per apparaat verschilt het aantal mogelijkheden.

Voordelen slimme ventilatoren

Slimme ventilatoren bedien je dus middels een app, schema of ander apparaat, maar soms ook via een meegeleverde afstandsbediening of stembesturing. Het is helaas niet zo te zeggen dat bepaalde soorten ventilatoren allemaal dezelfde functies aanbieden. Daarom moet je goed opletten tijdens het kopen, door op de doos te kijken of de functies door te nemen. Ondersteunt zo’n apparaat bijvoorbeeld Google Assistent? Dan staat het inmiddels bekende logo van de stemassistent op de doos of productpagina. Is er een app? Dan zie je de logo’s van de app stores.

Slimme ventilator

Ook slimme ventilatoren heb je in alle soorten en maten. Je hebt eigenlijk de standaardsoorten die ook zonder wifi-chips gemaakt worden. Kleine versies die je op het bureau zet of aan de muur bevestigt, de torenventilator die smal en hoog is en een plafondventilator die voor verkoeling van het plafond zorgt. Als je vroeger een ventilator zonder wifi hebt gebruikt, dan kun je er vergif op innemen dat het apparaat ook een versie heeft met slimme bediening.

Met de app kun je alle functies van slimme ventilatoren bedienen. Zo bepaal je de snelheid en of het apparaat moet oscilleren. Je kunt hem natuurlijk aan of uitzetten of de modus bepalen (sommige versies hebben ook een natuurlijke en nachtmodus, met andere windsnelheden).

En dan hebben we natuurlijk nog de slimme ventilatoren met extra functies, zoals luchtreiniger of extra verkoeling of verwarming. Dit zijn ventilatoren die veelal duurder zijn, omdat ze meer doen dan alleen zorgen voor een briesje in huis. Deze ventilatoren kunnen je helpen met het onderhouden van een schone omgeving (terwijl je ook inzicht krijgt in de luchtkwaliteit buitenshuis) of kunnen helpen bij het koeler of warmer maken van je kamer. Dit zijn echter geen standaardfuncties voor een ventilator, waardoor we die dus ook niet overal in de winkels zien.

4 Reactie(s) op: Slimme ventilatoren: alles wat je wil weten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 augustus 2020 19:06 Leoon
  Ja mensen, je zou toch eens moeten opstaan om zo’n ding te bedienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2020 12:36 Kasander1
  Echt ALLES moet tegenwoordig bedienbaar zijn vanaf een smartphone, zo lijkt het. Maar om met Microsoft te spreken: "Je moet meegaan met de tijd waarin we leven!". Nou, laat mij maar lekker stil staan dan!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2020 08:26 ardsur
  a smart fan, nou nee dank U Google! nu will google dus ook al weten hoe en wanneer ik een fan gebruik, en dan ook nog meeluisteren met onze gesprekken: Nee dank U.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2020 12:36 Kasander1
  Je gebruikt zelf zeker geen producten van Google en Microsoft, zeker …?!!

  Mail…
  Windows …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.