Smartphone als televisiescherm

Door: Richard Borgman | 21 juni 2012 12:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

In de televisiegids aankruisen wanneer een programma wordt uitgezonden lijkt iets uit het verleden. De moderne mens heeft zijn eigen persoonlijke televisiescherm in de vorm van een smartphone, en bepaalt liever zelf wat en wanneer hij kijkt. Er worden inmiddels tal van diensten aangeboden die op deze behoefte inspelen.

1. Uitzending Gemist

Uitzending Gemist is uitgegroeid tot een website die iedereen eigenlijk weleens heeft bezocht. Er staan altijd interessante programma's op, de dienst is gratis en het is niet eens nodig om in te loggen of u te registreren. Sommige mensen kijken zelden of nooit televisie, maar weten wel hun favoriete afleveringen op deze dienst van de publieke omroep te vinden. Door het succes van de website is al snel een iPhone-app ontwikkeld die min of meer dezelfde mogelijkheden biedt, en inmiddels is er ook een versie voor Android-telefoons. BlackBerry en Windows Phone vallen als platform momenteel buiten de boot. Houd er rekening mee dat er heel wat dataverkeer nodig is om een aflevering te kijken. Mede daarom is het aan te raden om Uitzending Gemist via een wifi-verbinding te gebruiken. Als u op reis bent en een uitzending wilt bekijken via een 3G-verbinding, zult u bovendien merken dat de verbinding vaak zo zwak is dat er haperingen optreden. Tot voor kort konden smartphonegebrukers ook terecht op de website Uitzendinggemist.nl als ze uitzendingen wilden streamen. Op het moment van schrijven waren hier echter geen video's beschikbaar en werd een geheel nieuwe website ontwikkeld. Deze zal geschikt zijn voor mobiele browsers en zal volgens de makers een goed alternatief voor de app gaan bieden.

Voor Uitzending Gemist kunt u het beste een wifi-verbinding gebruiken. Onderwerg via 3G kijken doet een aanslag op uw datalimiet en het levert haperingen in het beeld op.

De content van Uitzending Gemist is afkomstig van Nederland 1, 2 en 3 en hij komt meestal kort na uitzending beschikbaar. Bepaalde programma's, zoals uitzendingen met betaald voetbal, komen wegens rechtenkwesties niet in de app of op de website terecht. De uitzendingen blijven tien dagen beschikbaar en de content is zeer overzichtelijk gerangschikt in de app. In het tabblad Uitgelicht staan uitzendingen die volgens de redactie extra aandacht verdienen, zoals televisieprogramma's die aansluiten bij de actualiteit. Onder het tabblad Nieuws staan uitzendingen die zojuist zijn toegevoegd. Veel televisieprogramma's komen al kort na de uitzending in de app terecht, zoals het Journaal van de vroege ochtend. In het tabblad Populair komen de best bekeken uitzendingen terecht en onder A-Z kunt u gericht zoeken op naam. Klikt u op een uitzending, dan komt u eerst terecht op een pagina met informatie over het programma. U vindt er ook een Stuur door-knop om vrienden en familie via Twitter, Facebook, Hyves en e-mail van de uitzending op de hoogte te stellen.

Voetbalwedstrijden vindt u niet terug op Uitzending Gemist, maar wel tal van andere interessante programma's.

De iPhone-versie van Uitzending Gemist is geschikt voor de hoge resolutie van de retina-beeldschermen van de iPhone 4, iPhone 4S en iPod touch (vierde generatie). Wie de laatste update van het iOS-besturingssysteem op zijn smartphone heeft geïnstalleerd, kan via een los verkrijgbare AV-kabel de uitzendingen ook op een HDTV afspelen. Met een Apple TV is het helemaal feest: u kunt er draadloos de beelden mee streamen door in het afspeelscherm het rechterpictogram aan te raken en de Apple TV te selecteren. De internetverbinding is wel van invloed op de kwaliteit van de beelden. Door de zogenaamde Adaptive Streaming-techniek wordt de beeldkwaliteit aangepast aan de dataverbinding. Het resultaat is dat u gewoon door kunt blijven kijken, waarbij de beeldkwaliteit bij een slechte internetverbinding overigens wel achteruitgaat. Dat is zeker op de HDTV duidelijk te zien.

Zorg voor een goede internetverbinding, anders is de kwaliteit van het beeld te slecht voor HDTV.

2. RTL XL

Na de publieke omroep kon ook de commerciële televisiewereld niet achterblijven op de mobiele platformen. Het RTL-concern is daarom met RTL XL gekomen, een app voor Android-smartphones en de iPhone. RTL XL stelt de grote programma's van de verschillende RTL-zenders gratis ter beschikking. Het aanbod wordt in deze app anders gepresenteerd dan in Uitzending Gemist; in plaats van lijsten met verschillende uitzendingen worden in RTL XL de verschillende programma's als afbeeldingen neergezet, waar u met een simpele veegbeweging doorheen kunt bladeren. Als u dit niet prettig vindt, komt u via het vergrootglas rechtsboven in het scherm in de zoekfunctie terecht. RTL XL biedt veel populaire televisieprogramma's, zoals zoals All You Need Is Love, de TV-Kantine, Voetbal International, Eigen Huis & Tuin en Life 4 You. Ook kleinere shows als Leven Als Een Prof en Ernst en Bobbie zijn terug te vinden. Vaak zijn er meerdere afleveringen te bekijken. Bij Goede Tijden, Slechte Tijden zijn naast de laatste paar afleveringen van de afgelopen periode ook korte fragmenten te bekijken. Erg leuk aan RTL XL is dat er ook extra fragmenten zijn te vinden die niet op de televisiezender zelf zijn uitgezonden. Volgens RTL komt er binnenkort ook een betaalfunctie voor RTL XL, waarmee gebruikers televisieseries en films kunnen bekijken.

RTL XL is vooralsnog gratis. Binnenkort wordt betaalde content verwacht.

0 Reactie(s) op: Smartphone als televisiescherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.