Smartphone-koopgids

Door: Joris Peterse | 14 september 2011 12:58

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13
 14. pagina 14

iOS

iOS is het besturingssysteem dat op Apple-apparaten zoals iPods, iPads en iPhones te vinden is. Op het moment van schrijven is het besturingssysteem aangekomen bij versie 4.3.3. Het grote voordeel van het besturingssysteem is dat werkelijk iedereen ermee overweg kan, van peuters tot bejaarden. De interface is simpel opgezet, het hoofdscherm laat de apps en andere systeemonderdelen, zoals de App Store, camera en instellingen, zien als vierkante blokken. Door het hoofdscherm naar links te slepen bladert u door de geïnstalleerde apps. Door het scherm naar rechts te slepen komt u in de zoekfunctie. Onder in het beeld is ruimte gemaakt voor de vier belangrijkste onderdelen en applicaties, naar eigen wens in te delen. De volgorde van alle onderdelen en apps is trouwens zelf in te delen. Dat doet u door een pictogram vast te houden tot dit begint te bewegen, vervolgens kunt u het slepen naar de gewenste plek. Onder het scherm zit een fysieke knop, wanneer u deze indrukt komt u direct in het hoofdscherm terug. Wanneer u al in het hoofdscherm bent, leidt de knop naar het zoekvenster. Twee keer kort achter elkaar drukken geeft de draaiende applicaties weer, waar u met één druk op het pictogram weer in terugkomt. Bij het ingedrukt houden van het pictogram verschijnt er een min-teken waarmee u de applicatie kunt afsluiten. De algemene aansturing valt dus in één alinea te verduidelijken. Ook de navigatie binnen elementen en apps is eenvoudig. Een schakelknopje zet functies aan of uit, een knop linksboven brengt u altijd een stapje terug, et cetera. Een kind kan de was doen. Deze eenvoudige opzet heeft ook zijn keerzijde, de enige personalisatie die mogelijk is, is de scherm­achtergrond en de volgorde van de apps. Leuke widgets, zoals een fotolijstje of feeds van nieuwsberichten of sociale netwerksites, ontbreken. Voordat u uw iPhone in gebruik kunt nemen dient u eerst uw toestel te activeren middels een koppeling met iTunes. U bent verplicht deze software te gebruiken, ook om uw toestel te updaten of bestanden over te zetten. Nadeel hiervan is dat u beperkt wordt tot apps, muziek-, video- en fotobestanden. Even een pdf overzetten om onderweg te lezen? Vergeet het maar.

App Store

Een groot voordeel van iOS is de App Store. Deze applicatiewinkel is onovertroffen, in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de apps. Apple bewaakt de kwaliteit van de apps streng en is niet bang om apps te weigeren of achteraf te verwijderen. Voor veel apps moet u de portemonnee trekken.

iOS 5

Begin juni kondigde Steve Jobs de nieuwste versie van besturingssysteem iOS aan. In de vijfde versie is het eindelijk niet meer nodig om te synchroniseren met een pc. Tevens zijn het berichtensysteem en Safari flink onder handen genomen, is Twitter geïntegreerd opgenomen en is iMessage (waarmee iPhone-gebruikers onderling gratis berichten sturen) geïntroduceerd. Op de Apple-website is hier meer over te lezen.

0 Reactie(s) op: Smartphone-koopgids

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.