Smartphone-koopgids

Door: Joris Peterse | 14 september 2011 12:58

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13
 14. pagina 14

Android

Android is het besturingssysteem dat ontwikkeld is door (voornamelijk) Google. Het besturingssysteem is opensource, gebaseerd op de Linux-kernel. Ondertussen is de recentste versie op moment van schrijven 2.3 (Gingerbread). Het feit dat het een open besturingssysteem is, heeft als gevolg dat veel fabrikanten het gebruiken op hun smartphones. Ze hoeven immers alleen maar de hardware ontwikkelen. Het open platform biedt voor fabrikanten ook de mogelijkheid om te sleutelen aan het besturingssysteem, waardoor een behoorlijke wildgroei van apparaten met Android is ontstaan. Google heeft onlangs met telefoonfabrikanten afgesproken dat iedere Android-telefoon minstens achttien maanden lang van updates wordt voorzien. Google knutselt namelijk ijverig door aan het besturingssysteem, en hoopt binnenkort met versie 2.4 (Ice Cream) te komen. Let er bij de aanschaf van een Android-telefoon op welke versie van het besturingssysteem draait. Bij versie 2.2 of lager moet u nagaan of het toestel nog geüpdatet zal worden naar de nieuwste versie. Is dat niet het geval, ga er dan van uit dat het toestel al verouderd is bij aanschaf. Het besturingssysteem Android geeft de gebruiker vijf verschillende bureaubladen, die ingericht kunnen worden met bijvoorbeeld snelkoppelingen naar apps of widgets. Widgets zijn een beetje vergelijkbaar met de widgets die ook bestaan in Windows. Het is een bijzonder handige functie van Android, het biedt handige overzichten en functionaliteiten, direct vanuit één van uw bureau­bladen. Er is tevens een applicatieoverzicht op uw scherm te toveren, van waaruit u iedere geïnstalleerde applicatie kunt starten.

Android-skins

Omdat Android opensource is, kunnen telefoonfabrikanten aan Android sleutelen. Nodig is het niet echt, het besturingssysteem is compleet genoeg. Toch sleutelen fabrikanten eraan. Soms subtiel, soms gaat het hele besturingssysteem op de schop. HTC is een van de fabrikanten met een eigen 'skin': de Sense-interface. Vooral herkenbaar aan de grote digitale klok en het weersoverzicht. Het voegt veel mogelijkheden toe, nuttig (zoals de telefoon omkeren wanneer deze overgaat om het geluid te dempen), maar soms ook niet (zoals Amazon MP3). Ook Samsung heeft de interface onder handen genomen, met een skin genaamd TouchWiz. Samsung laat naar ons idee zien hoe het niet moet: het applicatieoverzicht is rommelig ingedeeld, de snelkoppelingen zijn felgekleurde lelijke blokken en bovendien móet het synchronisatie- en updateproces met Kies!-software. Helaas werkt Kies! omslachtig en zit het vol met bugs. Kortom, het voegt niets toe. Sony Ericsson, Acer en LG pakken het subtieler aan. Zij laten de Android-interface goeddeels zoals hij is en voegen slechts kleine wijzigingen toe. Android is als besturingssysteem voor telefoons compleet genoeg, op Google-telefoons zoals de Google Nexus S treft u een onbewerkte versie van Android aan, geheel naar eigen smaak in te richten en in te vullen.

Hetzelfde beturingssysteem, verschillende skins.

Apps

Applicaties zijn te downloaden vanuit de Market: Googles applicatiewinkel. Hiervoor moet u wel uw Google-account aan uw smartphone koppelen. Dat kunt u doen bij het welkomsvenster, wanneer u de telefoon voor het eerst in gebruik neemt. Of u kunt het later nog doen door naar Instellingen te gaan, te kiezen voor Accounts en synchronisatie en vervolgens onder in uw venster op Account toevoegen te drukken. Een wizard laat u vervolgens uw account maken of de gegevens van uw bestaande account invoeren. De Market bevat behoorlijk wat applicaties, zo'n 200.000. Alleen de App Store van Apple overtreft dit aantal. Een verschil tussen de twee applicatiewinkels is dat het merendeel van de Android-applicaties gratis verkrijgbaar is, bij Apples App Store moet juist voor een groot deel van de apps de portemonnee getrokken worden (naar onderzoek van Distimo).

De Market kan ook vanuit uw browser op de pc doorgebladerd worden op Market Android. Handigheidje is, wanneer u bent ingelogd op de Market-website, u applicaties vanaf uw computer kunt laten downloaden en installeren op uw Android-toestel.

Waarom wel of geen Android?

Android-telefoons zijn in feite zakcomputers, waar veel aan te veranderen valt. Zoals gezegd vallen de bureaubladen geheel naar eigen smaak in te richten. Maar u kunt ook kiezen uit allerlei (interactieve) achtergronden en er eventueel meer uit de Market plukken. Omdat er veel in te stellen en te wijzigen valt, is er wel een leercurve. Vooral gebruikers die de overstap van een iPhone naar Android maken, is gewenning nodig. Een nadeel is dat er veel fragmentatie in de toestellen zit, iedere fabrikant heeft eigen wijzigingen aangebracht, waardoor elk toestel net even anders in gebruik is. Bovendien zijn sommige toestellen voorzien van apps die niet te verwijderen zijn, die waarschijnlijk meer de portemonnee van de fabrikant spekken­, dan dat ze iets toevoegen voor de gebruiker. Voorbeelden hiervan zijn DigiLezen van Bol.com (Samsung-toestellen) en de Amazon MP3-winkel (HTC-toestellen). Samsung duwt er zelfs een alternatieve applicatiewinkel (Samsung Apps) door, met slechts een handjevol nuttige apps. Dit vinden wij hoogst irritant, maar het lijkt een onoverkoombare keerzijde van een open besturingssysteem.

0 Reactie(s) op: Smartphone-koopgids

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.