Er zweven 32 satellieten op 20.000 kilometer hoogte in vaste banen rond de aarde waarmee een gps-ontvanger zijn positie kan bepalen. Nu smartphones standaard over een gps-chip beschikken lenen ze zich uitstekend voor navigatie, routeplanning of positiebepaling. Toch zijn er wel eens problemen, zoals slechte ontvangst, een langzame fix of onverwachte kosten voor dataverkeer.

1. Google Maps

Alle moderne smartphones zijn voorzien van een gps-onvanger. Handig om even te zien waar u precies bent, en eventueel om een route uit te stippelen naar uw eindbestemming. Google Maps leent zich daar uitstekend voor. En via deze software kunt u ook informatie over de buurt opvragen, bij het intypen van het woord Bakker, krijgt u bakkers in de buurt te zien. Google Maps is geen volwaardige navigatiesoftware, maar het is wel bruikbaar tijdens een wandeling, in combinatie met het openbaar vervoer of als hulpmiddel in de auto. Het gebruik ervan kost wel dataverkeer.

© PXimport

Google Maps op een mobiele telefoon is een handig hulpmiddel als locatievinder en routeplanner, er is zelfs verkeersinformatie.

2. Mobiele navigatiesoftware

Als u uw mobiele telefoon vaker wilt gebruiken voor navigatie, dan is volwaardige navigatiesoftware een must. Google Maps is een prima hulpmiddel, maar biedt geen gesproken instructies of een 3D-weergave, en verbruikt continu dataverkeer. Gelukkig zijn er voor vrijwel alle telefoons en besturingssystemen diverse softwaretitels verkrijgbaar, zoals Route 66, TomTom en Navigon.

© PXimport

Navigeren via een mobiele telefoon is tegenwoordig net zo eenvoudig als via een klassiek navigatiesysteem.

3. Assisted gps

Een telefoon met ingebouwde gps-chip heeft over het algemeen razendsnel een 'fix', oftewel: een positiebepaling. Wie de mobiele versie van Google Maps opent, ziet vrijwel direct de locatie, zij het met een behoorlijk grote cirkel. Enkele seconden later verkleint die cirkel zich zodat de exacte positie te zien is. Doordat de telefoon in contact staat met een zendmast, is er direct informatie over de geografische locatie (niet exact, maar wel in een bepaalde straal). Als er meerdere zendmasten worden gevonden, is de positie nog nauwkeuriger te bepalen en zal de straal zich verkleinen. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar satellieten om de positie nauwkeurig te bepalen. Op basis van de tijd en de grove locatie-indicatie is exact bekend waar de satellieten zouden moeten staan. Het is dan nog een kwestie van het identificeren van een paar satellieten om de exacte locatie te achterhalen en dus een 'fix' te bewerkstelligen. Er worden ook nog andere hulpmiddelen gebruikt, zoals het onthouden van de laatst bekende positie en het uitlezen van wifi-hotspots in de omgeving. Deze methode heet ook wel a-gps, oftewel 'assisted gps'. A-gps is een zeer effectief hulpmiddel om snel en eenvoudig de positie te bepalen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze methode dataverkeer verbruikt en dus geld kan kosten (zet a-gps in het buitenland dus uit!).

4. Ontvangstproblemen in de auto

Het kan zijn dat de ingebouwde gps-ontvanger van een mobiele telefoon in de auto niet optimaal functioneert. Dat komt voornamelijk voor bij nieuwe auto's met een zonwerende en verwarmde voorruit. Wanneer u in de auto een vaste positie gebruikt voor uw mobiele telefoon, bijvoorbeeld via een carkit, kan het zijn dat deze niet optimaal gepositioneerd is. Autofabrikanten hebben op het probleem ingespeeld door een deel van de voorruit folievrij te maken, zodat de gps daar kan worden geplaatst. Positionering op de voorruit door middel van een zuignap is vaak de beste oplossing. Mocht dat niet goed werken, dan kunt u overwegen een externe gps-ontvanger te gebruiken.

© PXimport

Ontvangstproblemen in de auto kunnen worden voorkomen door goede positioneren en eventueel een losse gps-ontvanger.

5. Externe gps-ontvanger

Een externe gps-ontvanger - ook wel 'muis' genoemd - kunt u gemakkelijker positioneren dan een telefoon. Bij voorkeur plaatst u de muis onder de binnenspiegel of direct achter het raam. Vaak is de ontvanger ook iets krachtiger omdat het apparaat puur voor één functie ontworpen is, in tegenstelling tot een mobiele telefoon. Wanneer uw telefoon niet over een eigen gps-chip beschikt, maar wel navigatiesoftware kan draaien, is een externe gps-ontvanger een oplossing om uw telefoon van extra functionaliteit te voorzien. Er bestaan zowel bekabelde versies, bruikbaar op telefoons of pda's met een aansluiting daarvoor, als Bluetooth-ontvangers. De laatste categorie wordt het meest gebruikt omdat zo goed als alle telefoons tegenwoordig over Bluetooth beschikken.

© PXimport

Zelfs als uw mobiele telefoon een gps-chip heeft, kan een externe gps-ontvanger handig zijn. Bijvoorbeeld voor betere ontvangst en het ontwijken van roamingkosten.

6. GPS in het buitenland

Wanneer u de gps-functionaliteit van uw telefoon in het buitenland wilt gebruiken, moet u waken voor onverwachte kosten. Zoals besproken in het kader 'Assisted gps' maakt een telefoon gebruik van een aantal hulpmiddelen die data verbruiken voor het snel verkrijgen van een positie. In het buitenland betaalt u fors voor dataverkeer, wat tot een flinke rekening kan leiden als u veel gebruikmaakt van gps. Sommige telefoons hebben de mogelijkheid om roaming in het buitenland uit te schakelen, waardoor u niet per ongelukt data verbuikt. U zult dan wel merken dat het wat langer duurt voordat de gps een positie vindt. Een manier om dan toch vlot te blijven navigeren is het gebruik van een externe gps-ontvanger, die vindt vaak sneller zijn positie en verbruikt geen dataverkeer. Overigens heeft de EU dit jaar ingevoerd dat de roamingkosten in het buitenland niet boven de 50 euro (exclusief btw) uit mogen komen. Telecomproviders moeten hun klanten een waarschuwing sturen wanneer 80 procent hiervan bereikt is.

7. Carkit

Naast losse gps-muizen zijn er ook carkits met een ingebouwde gps-chip. Deze chip heeft vaak een betere ontvangst dan de chip in een mobiele telefoon en kan een apparaat zonder eigen gps van extra functionaliteit voorzien. De carkit van TomTom is een goed voorbeeld. Deze voorziet iPhone's van een beter gps-signaal dankzij de ingebouwde SirfStar 3-chip en u plaatst het apparaat ermee op de voorruit of op het dashboard. Ook de klassieke iPhone (2G) zonder eigen gps-chip kan hiermee uit de voeten. Tegelijkertijd kan hij ook als volwaardige carkit dienstdoen via Bluetooth, met een ingebouwde microfoon en speaker. Hij kan zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden. Hij wordt geleverd met een autolaadsnoer, dat noodzakelijk is voor het functioneren en tevens de iPhone tijdens het rijden oplaadt.

© PXimport

Een carkit met gps-chip is vaak stabieler dan een geïntegreerde chip in een mobiele telefoon.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten