Smartphone navigatie

Door: Jeroen Horlings | 09 december 2010 17:18

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Er zweven 32 satellieten op 20.000 kilometer hoogte in vaste banen rond de aarde waarmee een gps-ontvanger zijn positie kan bepalen. Nu smartphones standaard over een gps-chip beschikken lenen ze zich uitstekend voor navigatie, routeplanning of positiebepaling. Toch zijn er wel eens problemen, zoals slechte ontvangst, een langzame fix of onverwachte kosten voor dataverkeer.

1. Google Maps

Alle moderne smartphones zijn voorzien van een gps-onvanger. Handig om even te zien waar u precies bent, en eventueel om een route uit te stippelen naar uw eindbestemming. Google Maps leent zich daar uitstekend voor. En via deze software kunt u ook informatie over de buurt opvragen, bij het intypen van het woord Bakker, krijgt u bakkers in de buurt te zien. Google Maps is geen volwaardige navigatiesoftware, maar het is wel bruikbaar tijdens een wandeling, in combinatie met het openbaar vervoer of als hulpmiddel in de auto. Het gebruik ervan kost wel dataverkeer.

Google Maps op een mobiele telefoon is een handig hulpmiddel als locatievinder en routeplanner, er is zelfs verkeersinformatie.

2. Mobiele navigatiesoftware

Als u uw mobiele telefoon vaker wilt gebruiken voor navigatie, dan is volwaardige navigatiesoftware een must. Google Maps is een prima hulpmiddel, maar biedt geen gesproken instructies of een 3D-weergave, en verbruikt continu dataverkeer. Gelukkig zijn er voor vrijwel alle telefoons en besturingssystemen diverse softwaretitels verkrijgbaar, zoals Route 66, TomTom en Navigon.

Navigeren via een mobiele telefoon is tegenwoordig net zo eenvoudig als via een klassiek navigatiesysteem.

3. Assisted gps

Een telefoon met ingebouwde gps-chip heeft over het algemeen razendsnel een 'fix', oftewel: een positiebepaling. Wie de mobiele versie van Google Maps opent, ziet vrijwel direct de locatie, zij het met een behoorlijk grote cirkel. Enkele seconden later verkleint die cirkel zich zodat de exacte positie te zien is. Doordat de telefoon in contact staat met een zendmast, is er direct informatie over de geografische locatie (niet exact, maar wel in een bepaalde straal). Als er meerdere zendmasten worden gevonden, is de positie nog nauwkeuriger te bepalen en zal de straal zich verkleinen. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar satellieten om de positie nauwkeurig te bepalen. Op basis van de tijd en de grove locatie-indicatie is exact bekend waar de satellieten zouden moeten staan. Het is dan nog een kwestie van het identificeren van een paar satellieten om de exacte locatie te achterhalen en dus een 'fix' te bewerkstelligen. Er worden ook nog andere hulpmiddelen gebruikt, zoals het onthouden van de laatst bekende positie en het uitlezen van wifi-hotspots in de omgeving. Deze methode heet ook wel a-gps, oftewel 'assisted gps'. A-gps is een zeer effectief hulpmiddel om snel en eenvoudig de positie te bepalen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze methode dataverkeer verbruikt en dus geld kan kosten (zet a-gps in het buitenland dus uit!).

4. Ontvangstproblemen in de auto

Het kan zijn dat de ingebouwde gps-ontvanger van een mobiele telefoon in de auto niet optimaal functioneert. Dat komt voornamelijk voor bij nieuwe auto's met een zonwerende en verwarmde voorruit. Wanneer u in de auto een vaste positie gebruikt voor uw mobiele telefoon, bijvoorbeeld via een carkit, kan het zijn dat deze niet optimaal gepositioneerd is. Autofabrikanten hebben op het probleem ingespeeld door een deel van de voorruit folievrij te maken, zodat de gps daar kan worden geplaatst. Positionering op de voorruit door middel van een zuignap is vaak de beste oplossing. Mocht dat niet goed werken, dan kunt u overwegen een externe gps-ontvanger te gebruiken.

Ontvangstproblemen in de auto kunnen worden voorkomen door goede positioneren en eventueel een losse gps-ontvanger.

0 Reactie(s) op: Smartphone navigatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.