Smartphone ontgrendelen met een knipoog? Moet kunnen!

Door: Wesley Akkerman | 10 april 2021 09:06

Blog

Een onderzoeker heeft een nieuw systeem voor tweestapsverificatie ontwikkeld die bedoeld is voor het herkennen van gezichtsbewegingen. Daarmee moet het mogelijk zijn dat je smartphone te ontgrendelen met een knipoog of bepaalde lipbewegingen. 

De onderzoeker, professor D.J. Lee, gelieerd aan Brigham Young University, claimt dat dit nieuwe algoritme voor gezichtsherkenning veiliger is dan de huidige methoden die beschikbaar zijn voor ontgrendeling via biometrie. Het systeem, dat bekend staat als Concurrent Two-Factor Identity Verification (C2FIV), vraagt om een korte video die je opneemt, waarbij je een unieke zin voorleest. Vervolgens upload je die clip naar je apparaat voor input en autorisatie, zodat het systeem in het vervolg je identiteit kan controleren aan de hand van je gezicht en een specifieke beweging.

Ontgrendelen omzeilen

Nu is het zo dat bepaalde systemen vaak gemakkelijk te omzeilen zijn. Wanneer je slaapt kan iemand je hand pakken en je smartphone ontgrendelen via de vingerafdrukscanner. En anders kan – in sommige gevallen – een foto gebruikt worden om de gezichtsherkenning te omzeilen. Met het nieuwe systeem van Lee wil de professor ervoor zorgen dat enkele ontgrendeling intentioneel is. Lee verwijst in zijn statement naar films als Mission Impossible, waarbij maskers van iemands gezicht gebruikt worden voor het omzeilen van biometrische beveiliging. Zo ver zijn we in het echte leven echter nog niet.

Maar het gaat om het idee en dat idee is best solide. Een extra laag aan beveiliging kan geen kwaad, zeker niet als het gaat om de smartphone waar veel persoonlijke gegevens op staan. En als je kunt voorkomen dat iemand biometrische beveiliging kan omzeilen, dan kun je daar het beste in investeren. Huidige systemen voor onder meer gezichtsontgrendeling zijn al beter dan ze ooit waren. Zo houden smartphones van Google rekening met het feit of iemand z’n ogen open of dicht heeft. En de TrueDepthcamera van Apple kijkt naar ongeveer dertigduizend punten in een geregistreerd gezicht. Apple claimt dat dergelijke info niet te vinden is op foto’s of afbeeldingen.

Is dit dan een systeem dat geheel foutloos is? Waarschijnlijk niet. Als mensen iets kunnen maken, dan kunnen ze het vaak ook breken. Maar C2FIV lijkt wel geschikt te zijn voor situaties waarin privacy en (online) veiligheid een must is. Zo kan het systeem bijvoorbeeld gebruikt worden door overheidsinstanties. Maar doodgewone burgers kunnen dit systeem ook gebruiken voor banktransacties, kluisbeheer of zonder sleutel ergens naar binnen kunnen, zoals je huis. Lee heeft inmiddels een patentaanvraag ingediend voor Concurrent Two-Factor Identity Verification.

In dit artikel lees je alles over hoe je je mondkapje met je smartphone gebruikt.

0 Reactie(s) op: Smartphone ontgrendelen met een knipoog? Moet kunnen!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.