© PXimport

SMPlayer 0.6.9.3615 Beta

Geplaatst: 16 september 2011 - 10:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Martin Gijzemijter

Het aantal gratis videospelers dat tegenwoordig te downloaden is valt niet meer op één hand te dellen. Dat maakt het voor ontwikkelaars in die markt des te belangrijker dat hun videospelers gebruiksvriendelijk en onderscheidend zijn. SMPlayer is gebaseerd op de veelzijdige MPlayer en zou volgens de makers moeten uitblinken in z'n lichtheid en eenvoud.

Veelzijdig zijn de meeste videospelers wel en dan doelen we niet op ingebouwde winkels, de mogelijkheid tot het organiseren van videobestanden, downloaden van covers enzovoort, maar op wat écht belangrijk is: zoals opties voor ondertitels, filters, bestandsondersteuning enzovoort. Het nadeel is dat veel van dit soort programma's ook log zijn en bijvoorbeeld even blijven hangen bij het laden van de video. Bij het werken met SMPlayer valt direct op dat dit programma daar geen last van heeft. De interface is grafisch zeer fraai en heerlijk compact en hapert op geen enkel moment.

© PXimport

De interface van SMPlayer is heerlijk compact en overzichtelijk.

Een klein nadeel is dat de eerste keer dat u het programma start, u een minuut of drie moet wachten voor de video gaat spelen, omdat alle lettertypen op uw pc gescand moeten worden. Ook al is het maar één keer, dat is natuurlijk wel wat suf. Ook is het niet handig dat de ondertitels blijven verschijnen wanneer u deze op 'uit' zet. Het zijn echter kleine struikelblokjes die u snel vergeten bent wanneer u merkt hoe fijn en eenvoudig deze compacte speler werkt. Ondersteuning voor de meest uiteenlopende bestanden (waaronder ook .vob, oftewel dvd-images), mogelijkheden voor het synchroniseren van ondertitels, fraaie filters voor beeld en geluid, door de video scrollen met het muiswiel enzovoort.

© PXimport

Er zijn veel opties, bijvoorbeeld met betrekking tot de ondertiteling.

SMPlayer is overduidelijk ontworpen voor gebruiksgemak. Er zitten zeker bugs in. Zo crashte het programma de eerste keer bij het inlezen van de lettertypen en is het natuurlijk vreemd dat de ondertitels met een truc moeten worden uitgezet. Dat gezegd hebbende, is het wel een bèta en zijn de bugs niet extreem storend. Sterker nog SMPlayer is een heerlijk programma waar menig videospeler een voorbeeld aan kan nemen!

© PXimport

SMPlayer 0.6.9.3615 Beta

Freeware

Taal Nederlands

Download 14,9 MB

OS Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Systeemeisen 16,6 MB harde-schijfruimte

Maker Ricardo Villallba

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer prettige, compacte interface

Veel opties, waaronder ondertitels synchroniseren

Brede ondersteuning voor videobestanden

Minpunten

Lettertypen inlezen bij eerste keer opstarten verhindert afspelen

Af en toe een crash

Ondertitels uitzetten werkt niet

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten