Snelste Wi-Fi ooit

Door: sitecom---stephanie-van-den-berg | 29 oktober 2014 13:37

How To

Dankzij Wi-Fi kun je overal in huis draadloos surfen en films streamen. Toch is het ene Wi-Fi-netwerk het andere niet. Na 802.11g kregen we immers 802.11n en inmiddels is 802.11ac de standaard. Wat betekent 802.11ac en wat heb je er aan?

Een paar jaar geleden gebruikte je Wi-Fi hooguit voor een laptop om te surfen en te e-mailen. Tegenwoordig is het bijna normaal dat ieder gezinslid een eigen laptop, tablet en smartphone gebruikt. Daarnaast maken ook andere apparaten zoals spelcomputers, muzieksystemen en smart-tv's gebruik van Wi-Fi. Naast de toegenomen hoeveelheid apparatuur is tegelijkertijd ook ons gebruik veranderd. Naast surfen en e-mail gebruiken we het internet tegenwoordig om films en muziek te streamen, te gamen en televisie te kijken.

Internet gebruik je tegenwoordig voor veel meer dan surfen alleen.

Volledige internetsnelheid

Gelukkig worden internetsnelheden steeds hoger, zo is een snelheid van 100 Mbit/s eigenlijk al niets bijzonders meer. Internetproviders leveren bij hun abonnementen doorgaans een modem/router die gebruik maakt van 802.11n. De kans is daarom groot dat je via Wi-Fi niet de volledige snelheid uit je internetverbinding kunt halen en dat bijvoorbeeld HD-films haperen. AC is dé oplossing om je internetverbinding volledig te gebruiken met je hele gezin tegelijkertijd. De AC-technologie is met snelheden tot 1300 Mbps tot 3x sneller dan de voorgaande N-technologie en omdat het geoptimaliseerd is voor meerdere datastromen kan iedereen in het gezin gebruik maken van optimale prestaties. Uiteraard wil jij dat ook en gelukkig is het geen probleem om je netwerk met 802.11ac uit te breiden. Je sluit een AC-router als de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750 eenvoudig aan op je bestaande modem/router die je van je provider hebt gekregen. Vervolgens kun je zonder snelheidsverlies draadloos surfen, streamen vanaf bijvoorbeeld Netflix en gamen via 802.11ac met je pc, PlayStation of Xbox. Omdat AC-routers gebruik maken van meerdere datastromen, kan dat gewoon met het hele gezin tegelijkertijd. Jij kunt dus Netflix kijken terwijl iemand anders een FaceTime-videogesprek voert of aan het gamen is.

Je hebt AC al

AC maakt gebruik van de 5GHz-band en om AC te gebruiken moet naast je router ook je apparatuur ondersteuning bieden. Stiekem heb je waarschijnlijk al AC-apparatuur huis. Smartphones als de Galaxy S4, iPhone 6 en Nexus 5 ondersteunen 802.11ac. Ook tablets als de iPad Air 2, Samsung Galaxy Tab S en de Google Nexus 9 maken gebruik van AC. Tot slot zijn ook veel nieuwe laptops waaronder de Apple MacBook Pro geschikt voor 802.11ac. Heb je een prima laptop zonder AC? Dan kun je die geschikt maken middels een usb-adapter als de Sitecom WLA-7100 Wi-Fi USB Adapter AC1200. Je sluit deze adapter aan via usb, waarna je het snelle AC direct kunt gebruiken. Sitecoms WLA-7100 maakt gebruik van usb 3.0, zodat AC niet beperkt wordt door het langzame usb 2.0 dat veel andere adapters gebruiken. Alle AC-routers zijn dualband-routers. Dit betekent dat ze naast 5 GHz tegelijkertijd ook werken op de 2,4GHz-band. Zowel via 2,4 als 5 GHz ondersteunen AC-routers 802.11n. Het is dus geen probleem om je bestaande N-apparaten te gebruiken.

Ongemerkt heb je al apparatuur met AC-ondersteuning in huis.

Sneller thuisnetwerk

Een thuisnetwerk bestaat uit een combinatie van bedrade en draadloos aangesloten apparatuur. Zo zal je normale pc doorgaans met een netwerkkabel aangesloten zijn en ook 'vaste' apparatuur als een NAS, netwerkprinter en mediaspeler sluit je het beste met een netwerkkabel aan. Uiteraard wil je via je laptop wel snel toegang hebben tot de bestanden op je NAS en is het ook fijn als je HD-films zonder haperingen kunt streamen naar je tablet. Met een nieuwe AC-router, bijvoorbeeld de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750, is het Wi-Fi-netwerk dankzij een snelheid tot 1300 Mbit/s eindelijk snel genoeg om het bedrade netwerk bij te houden. Een AC-netwerk is drie keer zo snel als een N-netwerk en hierdoor klaar voor de toekomst. Omdat een AC-router net zo snel is als het bedrade netwerk kun je bestanden lekker snel kopiëren en kun je films zonder haperingen draadloos vanaf je NAS streamen.

Een router voor iedereen

AC biedt voor iedereen grote voordelen. Toch heeft niet iedereen behoefte aan dezelfde routers. Sitecom biedt gelukkig voor iedereen een geschikte AC-router. Wanneer je in je eentje of met z'n tweeën woont, dan is de WLR-7100 Wi-Fi Router X7 AC1200 die 99,99 euro kost een uitstekende router. De WLR-7100 is dual-band en heeft dankzij vier interne antennes een uitstekende dekking. Met een snelheid tot 900 Mbit/s is hij al veel sneller dan ieder internetabonnement. Ben je met meer dan drie gebruikers of wil je zware bestanden, films of muziek delen binnen je netwerk, dan is de Sitecom WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750 die je voor 129 euro koopt de juiste keuze. Dankzij zes ingebouwde antennes is ook de dekking nog beter, waardoor gezinsleden in verschillende kamers allemaal snel kunnen werken. Daarnaast is de WLR-8100 voorzien van een usb3.0-poort waarmee je films, muziek en bestanden snel kunt delen met de rest van je netwerk. Door de combinatie van usb3.0 en de AC-snelheid tot 1300 Mbit/s gaat dat delen net zo snel als via een bedrade verbinding.

Sitecom heeft voor iedereen een geschikte AC-router.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Sitecom en geschreven door Stephanie van den Berg. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

8 Reactie(s) op: Snelste Wi-Fi ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2014 10:59 Anoniem
  Dus het is gewoon reclame voor sitecom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2014 11:15 Anoniem
  Wi-Fi Router X8 AC1750 ja hoor zo eene heb ik de snelheid is prachtig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2014 13:06 robmb
  Tjongejonge Computer!Totaal. Dit is toch ook beneden uw eigen kwaliteitstandaard, om een nieuwbrief aan ons te zenden met daarin reclame zonder dat expliciet en duidelijk erbij te vermelden! Dat deden jullie vroeger toch wel? Hoe kan ik er nog op vertrouwen dat uw artikelen onafhankelijk zijn?! (Ik bedoel: er wordt nergens in het artikel geschreven over de nadelen van ac, zoals minder groot bereik). Ik vind dat dit echt niet kan en dat u over deze reactie serieus zou moeten nadenken en dat u uw lezers uw excuses behoort aan te bieden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2014 13:49 Anoniem
  Waarom belicht dit artikel geen elektromagnetische straling? Dat bestaat zeker niet?
  "Daarnaast maken ook andere apparaten zoals spelcomputers, muzieksystemen en smart-tv's gebruik van Wi-Fi."
  Van je woning een magnetron maken, hoogfrequente elektromagnetische straling is niet ongevaarlijk. Zie sites als www.stopumts.nl
  Ik werk zonder Wifi, alles via stroomnet/lichtnet adapters (zonder ingebouwde wifi repeaters). Werkt prima, nooit storingen, overal in huis aan te sluiten. en geen elektromagnetische stralingsbelasting.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2014 22:13 Anoniem
  Ja acht dat al, dit stukje is zeker geschreven door Sitecom en laat die nou net alleen dure rommel verkopen!
  Computertotaal laat zich helemaal ompraten om er maar aan te kunnen verdienen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2014 11:37 Anoniem
  Rare reclame dit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2014 22:43 Anoniem
  Dit is zoiets als wij van wc-eend bevelen wc-eend aan. Als Computertotaal meent zo'n advertorial te moeten plaatsen in haar nieuwsbrief, dan zijn de regels dat je daar wel duidelijk melding van maakt. En niet een enkel regeltje onderaan je bericht. Dit doet op sterke wijze afbreuk aan een onafhankelijke naam van Computertotaal. Onbegrijpelijk! Slechte beurt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 februari 2015 16:26 DDSS
  De snelheden die door fabrikanten genoemd worden hebben nauwelijks een relatie met werkelijk behaalde snelheden. Je kunt dat heel eenvoudig zelf controleren met het gratis programma op www.appspeed.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.