Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Sneltoetsen, macro's en gebaren als besturing

Door: Martin Gijzemijter Martin | 10 mei 2011 15:57

Apps & Software

Er bestaan muizen en toetsenborden waarvan u de toetsen en knoppen zelf functies kunt meegeven, zoals het reguleren van het geluid of het openen van applicaties. Maar als u dergelijke apparatuur niet hebt, kunt u ook zelf trucjes gebruiken om Windows efficiënter te besturen.

1. Sneltoetsen

Sneltoetsen zijn een zeer efficiënte manier om snel te werken, denk aan Ctrl+C en Ctrl+V om te kopiëren en plakken. Het gratis programma WinHotKey stelt u in staat om sneltoetsen aan de door u gewenste acties te koppelen. Surf naar Directedge.us en klik op WinHotKey0.70.exe. Wanneer u het programma hebt geïnstalleerd en gestart, ziet u een lijst met voorgedefinieerde sneltoetsen. U kunt op zo'n sneltoets dubbelklikken om deze te wijzigen, of klikken op New Hotkey om zelf een nieuwe sneltoets aan te maken. Onder Description of this hotkey vult u een naam in voor de sneltoets. Vervolgens geeft u bij When I press these keys aan welke toetsen (Alt-, Ctrl-, Shift- en/of Windows-toets) moeten worden ingedrukt, bij Along with the key kiest u de andere helft van de sneltoets. Vervolgens kiest u bij I want WinHotKey welke actie u wilt uitvoeren (een programma openen, een document openen etc). Door te klikken op Browse kunt u bladeren naar het gewenste programma, document enzovoort.

WinHotKey stelt u in staat sneltoetsen te koppelen aan Windows-handelingen.

2. Macro's

U kunt ook acties binden aan een toetsencombinatie via een macro. Dit is een regels met instructies (zoals 'open een programma') die u aan een knop of toetsencombinatie kunt hangen. Een handig hulpmiddel om macro's te maken is AutoHotKey. Wanneer u het programma start, krijgt u de vraag of u een voorbeeldscript wilt laden. Antwoord Yes, want het is ingewikkelde materie. U ziet de voorbeeldregel: #z::Run www.autohotkey.com. De twee dubbele punten (::) is het scheidingsteken dat aangeeft dat de toetsencombinatie links (#z) aangeeft dat de actie rechts (Run) moet worden uitgevoerd. Het hekje (#) staat voor de Windows-toets, oftewel Windows-toets+Z betekent dat www.autohotkey.com geopend moet worden. Het script laadt zodra u het programma opent, dus de commando's die u aanmaakt werken alleen dan. Een lijst met commando's, symbolen en voorbeelden vindt u op AutoHotKey. Het is een ingewikkelde maar flexibele methode.

Macro's zijn ingewikkelder, maar wanneer u de commando's kent, kunt u er veel meer mee.

3. Muisgebaren

Met behulp van muisgebaren kunt u ook functionaliteit toevoegen, bijvoobreeld via het gratis StrokeIt. Wanneer u het programma start, kunt u commando's uitvoeren door de rechtermuisknop in te drukken en een figuur te teken. In het programma ziet u welke figuren welk effect hebben. Zo bladert u in uw browser achteruit door een streep naar links te trekken en vooruit door een streep naar rechts te trekken, door de letter M te tekenen opent u uw mailprogramma enzovoort. Wilt u zelf een nieuw gebaar toevoegen aan een commando, teken dan een uniek figuur. Er verschijnt dan een nieuw venster, waarin u kunt klikken op een uitklapmenu om het gebaar te koppelen aan, bijvoorbeeld, een toets op het toetsenbord. Klik vervolgens op File / New Action om een actie aan te maken. Via Add Gestures kunt u dan het zojuist gemaakte gebaar koppelen. Door vervolgens te klikken op New / Command kunt u uit een uitklapmenu selecteren welke actie bij het gekozen gebaar hoort.

Een originele en leuke manier om commando's uit te voeren is via muisgebaren.

0 Reacties op: Sneltoetsen, macro's en gebaren als besturing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.