Sockso 1.3

Door: Koen Vervloesem | 06 april 2011 09:46

Apps & Software

Met Sockso streamt u uw muziekcollectie naar andere computers via het web. Gebruikers hoeven daarvoor geen extra software te installeren, maar luisteren gewoon naar uw muziek in hun browser.

Sockso heeft geen gebruiksvriendelijk installatieprogramma, maar uiteindelijk is het vrij eenvoudig om het aan de praat te krijgen: pak het zip-bestand uit en dubbelklik op het bat-bestand dat in de map zit. U moet hiervoor wel eerst Sun Java geïnstalleerd hebben. Daarna vraagt de Windows-firewall u om Java-toegang tot uw netwerk te geven, waarna de Collection Manager van Sockso opstart. Het eerste wat u moet doen, is in het tabblad Collection mappen toevoegen waarin uw muziekbestanden zitten. Sockso importeert dan de muziek in zijn collectie en toont deze in het tabblad Music. Hierin kunt u ook een afspeellijst aanmaken door nummers naar het rechterdeel van het venster te slepen en op Save Playlist te klikken.

Voeg uw muziek toe in de Collection Manager.

Zodra Sockso uw muziek geïmporteerd heeft, geeft u het adres dat onderaan het venster getoond wordt aan de persoon die uw muziek wil beluisteren. Hiervoor hoeft hij enkel het adres in zijn browser te openen, waarna hij een homepage te zien krijgt met recent afgespeelde nummers en de populairste artiesten. Tenminste, als uw computer standaard al publiek bereikbaar is, anders is de kans groot dat u eerst in uw router nog poort 4444 moet laten doorsturen naar uw computer. In het tabblad General kunt u overigens het poortnummer en enkele andere eigenschappen aanpassen, en u kunt er ook instellen dat gebruikers zelf muziekbestanden via de webinterface mogen uploaden.

In de webinterface kunt u via de links bovenaan de muziek doorbladeren op alfabet en daarna op artiest en album. Of u kunt de aanwezige afspeellijsten opvragen of willekeurige nummers zoeken. Voor elk nummer vindt u knopjes om het nummer te beluisteren, aan een afspeellijst toe te voegen of zelfs te downloaden. Om de muziek af te spelen, gebruikt Sockso standaard een Flash-gebaseerde speler in een pop-upvenster. Daarnaast biedt het nog drie andere opties: de mooiere Flex-player; een kleine bovenaan in de pagina ingebedde Flash-player; en zelfs een muziekspeler die volledig in JavaScript geschreven is (voor wie geen Adobe Flash in zijn browser heeft of wil). Verder kunt u de muziek ook als m3u-bestand, pls-bestand of xspf-bestand downloaden om ze in een extern programma zoals iTunes of Winamp af te spelen.

Wilt u beperkingen aan de gebruikers opleggen, dan kan dat in de Collection Manager van Sockso. In het tabblad General kunt u bijvoorbeeld het downloaden van uw muziek verbieden. In het tabblad Users kunt u gebruikers aanmaken en opleggen dat enkel geregistreerde gebruikers toegang krijgen tot Sockso. Gebruikers kunnen zich ook via de webinterface bij u registreren. Al met al is Sockso een eenvoudige oplossing als u muziek wilt streamen zonder dat de gebruikers daarvoor speciale software moeten installeren. De webinterface én het programma zelf zien er wat spartaans uit en bieden niet de meest geavanceerde mogelijkheden, maar het doet wat het belooft.

Speel de muziek af in uw browser met de embedded Flash-gebaseerde speler.

Sockso 1.3

Freeware (opensource)

Taal Engels

Download 3,5 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Sun Java

Maker Sockso-community

Oordeel 7/10

Pluspunten

Werkt in een browser

Werkt zelfs met enkel JavaScript

Afspeellijsten

Minpunten

Installatie niet gebruiksvriendelijk

Niet Nederlandstalig

Niet veel geavanceerde mogelijkheden

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Sockso 1.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.