Software bijwerken

Door: Edmond Varwijk | 20 april 2012 15:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een programma dat vastloopt, Verkenner die crasht, het gebeurt altijd op een ongelegen moment. Toch komen zulke zaken niet uit de lucht vallen, en het is mogelijk om softwareproblemen te voorkomen. We laten zien hoe u de kwaliteit van de programma's op uw computer verbetert en wat u kunt doen als het toch eens mis gaat. Beschouw dit artikel dus als een preventieve doktersafspraak voor alle belangrijke programma's!

1. Updates, updates, updates

Deze tip kent u al, dus we houden het kort, maar ook Windows-programma's hebben belang bij het gebruik van Windows Update. Updates kunnen fouten uit Windows halen, waardoor programma's stabiel en probleemloos werken, en bovendien kunnen updates voor programma's via Windows Update worden verspreid. Althans, voor programma's van Microsoft. Controleer de instellingen en voer alle updates uit via Start / Alle programma's / Windows Update. Klik op Instellingen wijzigen en controleer of behalve voor Windows ook Updates voor Microsoft-producten worden ontvangen. Omdat op veel computers aardig wat software van Microsoft staat, is dit een belangrijke stap bij het oplossen van problemen met computerprogramma's. Eigenlijk moeten in dit venster alle vinkjes aanstaan en bovenin moet zijn gekozen voor Elke dag, zodat dagelijks alle eventueel uitgebrachte updates worden geïnstalleerd. Bevestig via OK en klik dan op Naar updates zoeken. Selecteer de beschikbare updates en kies voor Updates installeren.

Via Windows Update kunt u ook Microsoft-programma's zoals Office updaten - en dus verbeteren.

2. Programma's updaten

Steeds meer programma's bieden een updatefunctie. Vaak via het menu Help en soms ook als automatische optie om regelmatig op updates te controleren. Dit laatste stelt u meestal in via Opties / Instellingen. De precieze plek waar deze functies zitten, verschilt helaas per programma, er is geen standaard voor. In tegenstelling tot eerdere geruchten zal de volgende versie van Windows 8 nog niet automatisch alle geïnstalleerde programma's updaten. Voorlopig blijven mogelijkheden om programma's te updaten een belangrijke verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf. Doen dus! Updates leveren vaak extra stabiliteit en voorkomen problemen in de toekomst.

Steeds meer programma's controleren zelf of er updates zijn, en installeren ze vervolgens ook nog zelfstandig.

3. Meerdere programma's updaten

Behalve Windows en Microsoft-software staan er nog veel meer programma's op uw computer. En al die software verdient het om regelmatig geüpdate te worden. Voor meer stabiliteit, nieuwe functionaliteit en hopelijk minder problemen. Maar updaten is veel werk, zeker wanneer elk programma apart naar de updates moet zoeken en deze downloaden en installeren. De FileHippo Update Checker is dan een handig hulpmiddel. FileHippo is niet echt een standaard Windows-programma. Na de installatie vindt u het terug in het systeemvak naast de klok. Het is bovendien direct al begonnen de computer te scannen op geïnstalleerde software en vergelijkt die met de software in de FileHippo-database. Daar, online, houdt FileHippo van een groot aantal programma's de versies en updates bij en vergelijkt het de laatste versies met de software op uw computer. Is de scan klaar, dan toont FileHippo de beschikbare updates in een mooi overzicht, met bij elke update direct ook een link om de update te downloaden. Downloaden en updaten maar! FileHippo heeft één beperking: het kent niet alle programma's. Het kent er echter wel heel veel en is een goede hulp. Let wel op, FileHippo adviseert soms ook om bèta's te installeren. Dat is voor de stabiliteit van uw systeem echter niet aan te raden.

De FileHippo Update Checker levert een mooi overzicht van te updaten software op de computer. De software probeert u soms ook te verleiden om bèta-versies te installeren. Dat kunt u beter niet doen.

Andere software-updaters

Er zijn meerdere programma's zoals FileHippo te downloaden, die allemaal aanbieden uw computer te scannen op software die een update nodig heeft. Helaas zijn niet al die programma's even goed, een veel genoemde versie bevat zelfs spyware. Hier een kort overzicht van goede en slechte updaters. De eerste is Personal Software Inspector van Secunia. Dit programma scant Windows en de programma's op uw computer op beveiligingsproblemen en adviseert alleen over beveiligingsupdates. Een tweede programma is Software Informer. Deze dienst is vergelijkbaar met FileHippo. Beide genoemde programma's kunnen probleemloos naast FileHippo worden gebruikt. Een programma dat we afraden als update checker is SUMo. Bewust geven we daar geen downloadlink van. Hoewel het professioneel oogt, bevat het programma spyware. U kunt het dus beter niet installeren.

De Personal Software Inspector van Secunia is een handig hulpje dat de software op uw computer scant op beveiligingsupdates.

4. Updates downloaden

De beste bron voor updates voor software is toch nog altijd de website van de makers van de software. Dat kan een site zijn speciaal voor softwareprojecten, zoals Sourceforge.net, maar natuurlijk ook de website van een grote multinationale softwareontwikkelaar zoals Adobe, Corel, Google, Symantec, Acronis, enzovoort. Helaas is het op die websites wel vaak zoeken naar updates. Vooral omdat de producenten overduidelijk liever een nieuwe versie verkopen dan een update voor een al wat ouder product. Zoeken via Google is vaak een goed alternatief, maar let wel op dat u de update uiteindelijk van de echte website van de makers haalt en niet van een andere site. Controleer ook of de update wel precies voor de versie is bedoeld die op uw computer staat, én of u niet eerst een andere update moet installeren.

Ook op de Adobe-website is het even zoeken naar de juiste updates.

2 Reactie(s) op: Software bijwerken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2015 23:02 Anoniem
  My brother recommended I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this info! Thanks!
  Adobe Acrobat XI Pro Crack
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 10:07 Anoniem
  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information! present here at this blog, thanks.
  Winamp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.