Software bijwerken

Door: Edmond Varwijk | 20 april 2012 15:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

5. Lijstje Favorieten

Een eenvoudige tip die u zowel helpt bij het vinden van updates als bij het snel controleren of er updates zijn, is om de websites waar u die updates downloadt te bewaren als Favoriet of Bladwijzer in de browser. Dat doet u liefst door een aparte verzameling of map te maken met de naam 'Softwareupdates', waar u vervolgens alle koppelingen in plaatst. Dat scheelt veel tijd, en het zal er ook voor zorgen dat u gemakkelijker nog eens gaat kijken of er nieuwe updates zijn. Dit is vooral nuttig bij programma's waarvoor updates verschijnen die niet door Windows Update, FileHippo of een updatefunctie in het programma zelf worden afgehandeld.

Bewaar de adressen van websites waar u updates voor uw software kunt krijgen als Favoriet of Bladwijzer.

6. Geen software zonder updates

Software bevat fouten en dat geldt zelfs voor de software waarvoor u alle tot op dat moment beschikbare patches en updates hebt geïnstalleerd. Dat er patches en updates worden uitgebracht voor een bepaald programma, betekent dat er actief naar wordt gekeken. Mogelijk komen er nieuwe functies en worden er fouten uit weggehaald. Dat er updates verramma verschijnen, is dus niet zozeer een diskwalificatie omdat er fouten inzitten, maar juist een kwaliteitspunt. Het programma wordt immers nog steeds beter. Komen er voor een programma geen updates en patches meer uit, dan is juist dat een slecht teken. Het is zelfs, hoe raar het ook klinkt, vanuit kwaliteitsoogpunt aan te bevelen de software van de computer te verwijderen. Zoek in dat geval liever naar een alternatief programma met een vergelijkbare functionaliteit dat nog wel geüpdate wordt en installeer dat als vervanging. Software verwijderen kan via Start / Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Zoek in de lijst naar het programma waarvoor geen updates meer uitkomen, selecteer het en klik op Verwijderen.

Software die niet meer wordt ontwikkeld en geüpdate kunt u beter van de computer verwijderen.

7. Update of verwijder oude versies

Behalve patches en updates komen van programma's ook nieuwe versies uit. En vaak betekent dit dat de ontwikkeling van de vorige versie stopt. Dat geldt niet zo snel voor een groot pakket als Windows of Office van Microsoft, daarvoor verschijnen ook nog updates en zeker beveiligingsupdates, ook als er al een nieuwere versie is. Maar voor veel kleinere programma's geldt het wel. Wanneer juist zo'n programma vaak voor problemen zorgt, is er weinig hoop dat een update of fix het probleem nog gaat verhelpen. De fabrikant zal dan al snel naar de nieuwe versie verwijzen als oplossing voor uw probleem. Aan u dan de keuze: het oude verwijderen en mogelijk een alternatief zoeken, of toch maar updaten en de licentie kopen. Bedenk daarbij dat juist door de nieuwe versie wel te kopen u de ontwikkeling van het programma steunt en u vaak ook recht krijgt op het aanmelden van problemen die dan door de makers misschien wel echt verholpen gaan worden. Om te zien welke versie van een programma u gebruikt, kunt u bij de meeste programma's klikken op Help / Info en daar het versienummer lezen. Vergelijk dit met de versie-informatie op de website van de makers van de software.

Een nieuwe versie van een programma kan u verlossen van problemen met een oude versie.

8. Persoonlijke update Microsoft

Het systeem dat Microsoft gebruikt om informatie over problemen met een computer te verzamelen, is de laatste jaren flink verbeterd. Ook het proces waarbij informatie die gebruikers na bijvoorbeeld een blauw scherm aan Microsoft sturen, wordt geanalyseerd en dat leidt tot een echt advies voor een belangrijke update voor de computer. Zien of er ook voor u persoonlijke update-adviezen zijn? Dat kan via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum. Bij het onderdeel Onderhoud plaatst Windows meldingen over updates die voor uw systeem belangrijk zijn omdat ze de fout kunnen verhelpen waarover uw computer informatie aan Microsoft heeft verstuurd. Staat er zo'n update, klik dan op Details van bericht weergeven. Het bericht wordt dan geopend. Soms moet u nog verder klikken, bijvoorbeeld wanneer de uitleg alleen in het Engels beschikbaar is. Lees de informatie en bepaal of deze echt op uw computer van toepassing is. Zo ja, volg dan de aanwijzingen om de update te downloaden en te installeren.

Een persoonlijk update-advies van Microsoft voor onze computer wijst op een nieuwe usb-driver voor het Gigabyte-moederbord.

Het bugtrack-systeem van Microsoft is inmiddels zo ver ontwikkeld dat het ook helpt individuele problemen op een computer op te lossen.

9. Logboeken openen

Maar wat nu als de update niet helpt of er geen update is? Hoe is dan te achterhalen wat er misgaat op de computer en wat valt er aan te doen? We beginnen bij het onderdeel van Windows dat van alles wat er op de computer gebeurt, een melding bewaart. Klik op Start / Configuratiescherm en open het onderdeel Systeem en beveiliging. Binnen dit deel van het configuratiescherm zitten meerdere functies die helpen de status van de computer te monitoren en de stabiliteit te bevorderen. We beginnen met de Logboeken te bekijken. Deze vallen vaak net buiten het scherm zoals het configuratiescherm dat standaard laat zien. Misschien is het wel met opzet zo geregeld, omdat Microsoft u mogelijk bij deze lastiger onderdelen wil weghouden. Scroll daarom naar de onderste optie of maak het venster van het configuratiescherm iets groter en klik dan in Systeembeheer op Gebeurtenislogboeken weergeven.

Om het onderdeel Systeembeheer met de Logboeken te zien, moet u altijd even scrollen of het venster van het configuratiescherm vergroten.

Wat is een crash?

Bij een crash stopt de computer of een programma dat op de computer actief is met functioneren. In veel gevallen moet het programma of zelfs de hele computer opnieuw worden gestart. De oorzaak van een crash is bijna altijd een fout in de software. En dan niet omdat de software zelf iets doet wat fout is, maar omdat er bij het maken van de software, tijdens het programmeren, een fout is gemaakt. Die is bij het testen van het programma voordat het werd uitgebracht niet opgemerkt of niet meer opgelost. Zit de fout echt in de software, dan helpt het opnieuw starten vaak om de software weer te kunnen gebruiken en in elk geval de controle over de computer terug te krijgen. De fout blijft echter in de software zitten en kan opnieuw optreden. Alleen een update kan de fout ook echt uit de software halen en voorkomen dat deze opnieuw optreedt.

2 Reactie(s) op: Software bijwerken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2015 23:02 Anoniem
  My brother recommended I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this info! Thanks!
  Adobe Acrobat XI Pro Crack
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 10:07 Anoniem
  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information! present here at this blog, thanks.
  Winamp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.