Software bijwerken

Door: Edmond Varwijk | 20 april 2012 15:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

10. Het Windows-logboek gebruiken

Het logboek van Windows is een enorme vergaarbak van allerlei meldingen over gebeurtenissen op het systeem. Goede dingen, slechte dingen, waarschuwingen die slechts ter informatie zijn, het komt er allemaal samen. In Windows 7 heeft Microsoft een begin gemaakt met orde te scheppen in de chaos van de logboeken (in Windows 8 gaat het daarmee verder, zo lijkt het). Alle logboeken zijn samengebracht in dit ene programma. De indeling van het scherm voelt al snel vertrouwd, met links een rij mappen zoals Windows-logboeken en Logboeken Toepassingen en Services. Deze kunt u door een dubbelklik uitvouwen en daarna een van de weergaven selecteren, zoals Hardwaregebeurtenissen of Toepassing. Het onderdeel dat u selecteert wordt dan midden in het scherm getoond, terwijl in de rechterkantlijn een reeks opdrachten staat die passen bij het onderdeel dat u geselecteerd hebt. Het lijkt als twee druppels water op Microsoft Outlook. De teksten die volgens Microsoft moeten helpen zijn wel erg abstract en weinig begrijpelijk, u kunt ze daarom maar beter even negeren. U kunt gewoon rondklikken, dat leert snel. Vooral handig is het Logboek. Hierin ziet u bij twijfel over welk programma de crash of de opstopping veroorzaakt, welke onderdelen rondom dat tijdstip melding maken van problemen.

Microsoft heeft in Windows 7 een begin gemaakt met het ordenen van de chaos van alle systeem- en applicatiemeldingen.

Geen crash, maar toch...

Iedereen die met computers werkt kent het gevoel dat er iets niet helemaal goed gaat. Er is niets gecrashed, maar de muis reageert traag of een nieuw venster wordt maar heel langzaam geopend. Of u activeert een functie of start een programma, maar er gebeurt vervolgens helemaal niets, hooguit lijkt de harde schijf op hol te slaan. Dit zijn typische situaties die regelmatig optreden en die lastig zijn op te lossen. Eigenlijk is de enige remedie om te wachten tot de computer weer goed te bedienen is en dan opnieuw opstarten. Alle software van besturingssysteem en programma's wordt dan even gereset en zal in de meeste gevallen weer goed functioneren. Om een onwillige computer uit te schakelen, gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Alt+Del. Klik rechtsonder in het scherm op de pijl rechts naast de rode knop en kies voor Opnieuw opstarten. Werkt dat niet, wat best vaak het geval is, houd dan de Aan/Uitschakelaar van de computer vijf seconden ingedrukt om de computer 'hardhandig' uit te schakelen. Schakel hem daarna weer in.

Via Ctrl+Alt+Del kunt u uw computer, wanneer hij niet reageert, bijna altijd weer opnieuw opstarten of afsluiten.

11. Zoeken in de gebeurtenissen

De Logboeken beschikken over een aantal standaardfilters. Die maken een selectie uit de overvloed aan meldingen. Een zo'n filter is in de map Aangepaste weergaven het onderdeel Beheergebeurtenissen. Deze filtert op alle voor Systeembeheer relevante zaken, voornamelijk gaat het daarbij om waarschuwingen en foutmeldingen. Door op Beheergebeurtenissen te klikken, opent u dit onderdeel. Midden in het programmavenster ziet u bovenin de lijst met meldingen. Daarboven staat het aantal opgetelde meldingen, en door een gebeurtenis te selecteren leest u in het onderste deel van het scherm meer informatie. Om meer over een fout te weten te komen, kunt u op Details klikken in het onderste venster of op Help online. Is er iets misgegaan in Microsoft Office, kijk dan onder Logboeken / Toepassingen en Services / Microsoft Office Alerts. Daar vindt u alle meldingen en waarschuwingsvensters die Microsoft Office u tijdens het gebruik van een van de Office-programma's heeft getoond. Wilt u zoeken op een woord of naam van een programma, selecteer dan eerst het juiste logboek en klik dan op Zoeken, in de rechterkantlijn.

De zoekfunctie helpt u de speld in de hooiberg van de Windows-logboeken te vinden.

Melding niet te vinden

Kunt u van een bepaald programma dat problemen geeft geen meldingen terugvinden in de Windows-logboeken? Dat kan heel goed, want alleen voor Windows en de Windows-onderdelen bepaalt Windows wat er wordt vastgelegd. Voor alle andere programma's bepalen de programmeurs die ze hebben ontwikkeld, wat zij als een fout erkennen en of en hoe dat wordt vastgelegd in de Logboeken. Vooral freewareprogramma's willen nog weleens helemaal niets loggen, terwijl andere programma's het soms zo doen dat aan de meldingen werkelijk geen touw is vast te knopen. In dat geval staat u alsnog met lege handen.

12. Prestatiemeter

Behalve de wat lastige maar soms erg nuttige Logboeken heeft Windows nog een paar gereedschappen aan boord die u kunnen helpen om problemen met applicaties op te sporen. Zo'n gereedschap is de Prestatiemeter, nieuw in Windows 7 en bedoeld om te onderzoeken hoe programma's de prestaties en stabiliteit van de computer beïnvloeden. Dat kan door live mee te kijken, maar ook door gegevens voor latere analyse te verzamelen. Start de Prestatiemter door in het zoekvenster van het menu Start te zoeken op Prestatiemeter. Druk op Enter als hij is gevonden. Klik dan op Prestatiemeter om de grafiek te openen. Hierin ziet u hoe de processor wordt belast, maar u kunt ook zelf Items toevoegen. Klik met de rechtermuisknop in de grafiek en kies Items toevoegen. U kunt uit een lange lijst met meetwaarden kiezen. Sommige zijn moeilijk te begrijpen, andere gemakkelijk. Belangrijk is wel dat u er nooit teveel tegelijk wilt controleren, beter is een, twee of maximaal drie. Maak de Prestatiemeter kleiner en zet het venster in een hoekje van het scherm. U kunt er dan, terwijl u de computer gebruikt en er mogelijk problemen optreden, een oogje op werpen. Via Ctrl+Q kunt u de eigenschappen van de Prestatiemeter zelf beïnvloeden.

De Prestatiemeter is zeker niet het gemakkelijkste onderdeel.

13. Broncontrole

Een variant op de Prestatiemeter is de Broncontrole. Dit is de uitgebreide versie van Taakbeheer en meer toegespitst op het begrijpen van wat een applicatie doet. Bovenin zitten vijf tabbladen: voor het algemene overzicht en met de opschriften Processor, Geheugen, Schijf en Netwerk. Afhankelijk van de keuze die u maakt, ziet u rechts een reeks grafieken die de belasting van de gekozen onderdelen weergeeft. Opnieuw kunt u met dit programma live meekijken wat een applicatie doet, welke bronnen hij gebruikt en hoeveel. Wilt u een applicatie volgen, dan kun u de executable, het uitvoerende bestand, ervan in de lijst opzoeken en aanvinken. Ook wordt de betreffende executable dan apart in de grafieken rechts weergegeven, met een lijn in dezelfde kleur als de kleur die het programm in Broncontrole krijgt.

Broncontrole is de vriendelijkere versie van het beheerdersprogramma Perfmon. Het kan gebruikt worden om de invloed van een applicatie op de prestaties van een computer inzichtelijk te maken.

2 Reactie(s) op: Software bijwerken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2015 23:02 Anoniem
  My brother recommended I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this info! Thanks!
  Adobe Acrobat XI Pro Crack
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 10:07 Anoniem
  Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information! present here at this blog, thanks.
  Winamp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.