© PXimport

Software in VirtualBox

Geplaatst: 14 november 2011 - 14:53

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbin Ooijevaar

Bent u na het lezen van de preview van Windows 8 nieuwsgierig geworden? Of wilt u een heel ander programma graag even uittesten? Probeer dit dan eens in een virtuele machine op uw computer: VirtualBox. U creëert hiermee een veilige speelplaats, waarin u de vreemdste capriolen kunt uithalen zonder uw eigen systeem in gevaar te brengen.

In deze cursus bespreken we hoe u een alternatief besturingssysteem installeert in een virtuele computer. We leggen de stappen eerst uit met Windows XP, omdat u hiermee goed de basis van VirtualBox kunt leren kennen. Het installeren van Windows 8 in VirtualBox vereist op moment van schrijven nog wat extra aanpassingen. In deel 5 leest u hoe u Windows 8 draaiende krijgt.

Deel 1: Voorbereidingen

1. Virtueel = veilig

Het programma VirtualBox doet een basiscomputer na. De virtuele computer is kaal en start op met een foutmelding als u geen besturingssysteem installeert. Het besturingssysteem dat u installeert mag u zelf kiezen, het kan een van de vele Windows- of Linux-versies zijn. U hebt van het besturingssysteem een opstartbare cd of dvd nodig, dit mag ook in de vorm van een iso-bestand zijn. Een iso-bestand is een image van een originele installatie-cd/dvd. Met een brandprogramma kunt u van een iso-bestand de opstartbare installatie-cd/dvd branden. Om het besturingssysteem in de virtuele computer te installeren mag u het branden overslaan. VirtualBox kan namelijk opstarten vanaf een iso-bestand. Kort door de bocht: op een VirtualBox-computer kunt u elk besturingssysteem installeren dat u (technisch gezien) op uw eigen computer kunt installeren. In dit artikel gaan we in eerste instantie voor een virtueel Windows XP-systeem. Het gastheersysteem waarop VirtualBox geïnstalleerd wordt is een Windows 7 Home Premium-computer met 2 GB werkgeheugen. Dit is al voldoende om een goede virtuele Windows XP-computer te draaien.

2. VirtualBox in een notendop

VirtualBox is het beste te omschrijven als een programma dat een computer nadoet. Op deze computer kunt u alle gangbare besturingssystemen installeren. De dingen die u doet in de VirtualBox-computer blijven in deze virtuele omgeving. U kunt uw eigen systeem dus niet 'beschadigen' of bestanden ervan wissen. Zelfs de harde schijf is virtueel, deze wordt als een bestand opgeslagen op de harde schijf van uw pc of notebook. De VirtualBox-computer ziet de schijf als een 'echte' harde schijf die u kunt indelen en formatteren. De virtuele computer beschikt ook over een virtuele geluidskaart, netwerkadapter en wordt bediend met uw eigen toetsenbord en muis. U kunt meerdere virtuele computers inrichten en deze gelijktijdig naast elkaar gebruiken. Er is een optie om een momentopname te maken. Dus als u een schone Windows-installatie in de virtuele computer installeert en een momentopname maakt, kunt u altijd terug naar deze situatie (zie stap 11, Tijdmachine).

© PXimport

Met VirtualBox krijgt u een complete x86-computer tot uw beschikking.

3. Gastheersysteem

Het gastheersysteem is uw eigen computer, waarop u VirtualBox installeert. De systeemspecificaties zijn bepalend voor de grenzen en prestaties van uw virtuele computer. Bij het instellen van een virtuele computer kunt u bijvoorbeeld aangeven hoeveel werkgeheugen de virtuele machine mag hebben. Als uw computer Windows 7 draait met 4 GB werkgeheugen aan boord, kunt u bijvoorbeeld 1 GB toekennen aan de virtuele computer. Dit geheugen wordt gebruikt zolang de virtuele machine actief is en gaat tijdelijk 'ten koste' van uw Windows-computer. De opslagruimte van de virtuele harde schijf kunt u eveneens bepalen. Een harde schijf van 10 GB wordt door VirtualBox gezien als een schijf van 10 GB. Op het gastheersysteem neemt de schijf iets meer ruimte in beslag dan de ruimte die de virtuele computer daadwerkelijk gebruikt.

© PXimport

De specificaties van het gastheersysteem zijn bepalend voor de prestaties van de virtuele computer.

4. Download en installatie

VirtualBox werkt onder alle bekende besturingssystemen waaronder Windows, Mac OS X en Linux. Het eindresultaat op al deze besturingssystemen is een kant en klare x86-computer. Het is technisch mogelijk om Mac OS X te installeren in VirtualBox op een Windows-computer, maar eenvoudig is het niet. Meer informatie hierover vindt u via How to Run Mac OS X in VirtualBox on Windows. Download en installeer VirtualBox voor Windows. De juiste versie heet 'VirtualBox for Windows hosts' en vindt u op de website onder Downloads. Ten tijde van schrijven had VirtualBox de versieaanduiding 4.1.2. Tijdens de installatieprocedure wordt om een extra bevestiging gevraagd voor de benodigde virtuele netwerkadapters en valt uw internetverbinding kortstondig uit. Verder zijn er geen speciale aandachtspunten voor de installatie.

© PXimport

Download en installeer VirtualBox for Windows hosts.

Deel 2: Virtuele computer

5. Configuratiewizard

irtualBox stelt u in staat om uw virtuele computers in te richten zoals u dat wilt, of beter: de virtuele hardware-eisen aan te passen aan de eisen van het besturingssysteem dat u gaat installeren. Op onze Windows 7 test-pc gaan we een VirtualBox-computer aanmaken en hierop Windows XP installeren. Het inrichten van de virtuele computer begint met de knop Nieuw. Hiermee wordt een configuratiewizard gestart die u stap voor stap door de instellingen leidt. Allereerst dient u een naam op te geven voor de virtuele computer. Zorg voor een omschrijving die u eenvoudig herkent, bijvoorbeeld Windows XP testsysteem. VirtualBox vraagt u om aan te geven wat voor besturingssysteem u wilt installeren. Dit kunt u kiezen uit een dropdownmenu.

© PXimport

De installatie wizard leidt u stap voor stap door de instellingen van uw nieuwe virtuele computer.

6. Werkgeheugen

De virtuele computer snoept het werkgeheugen van het gastheersysteem niet volledig op. U kunt de maximale geheugenomvang van de virtuele computer instellen via de configuratiewizard. Standaard wordt 192 MB toegekend. Dit is aan de karige kant voor Windows XP. We vergroten het werkgeheugen naar 1024 MB. Dit is voldoende voor Windows XP om mee te experimenteren. Voor sommige Linux-versies is 512 MB zelfs voldoende. Als u Windows 7 wilt installeren in de virtuele computer, is 2 GB nodig om prettig te werken. De hoeveelheid werkgeheugen die u beschikbaar stelt aan de virtuele computer, wordt tijdelijk weggesnoept van het gastheersysteem. De geheugenomvang die u toekent is straks eenvoudig naar beneden of boven bij te stellen (zie het kader 'Geheugen en netwerk').

© PXimport

Voor een virtuele computer met Windows XP is 1 GB werkgeheugen voldoende.

7. Harde schijf

De virtuele computer heeft een harde schijf nodig. Deze schijf wordt bewaard als een bestand op uw echte harde schijf. Met de wizard kunt u een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken. Hiervoor zijn diverse standaarden beschikbaar. Laat de geselecteerde optie (VDI) aangevinkt, dit voldoet. U kunt de beschikbare ruimte opgeven met twee instellingen: Dynamically allocated (dynamische omvang) of Fixed size (vaste omvang). Vink bij voorkeur Dynamically allocated aan, dan wordt niet gelijk de gehele schijfgrootte in beslag genomen. U kunt in het nu volgende scherm een schijfgrootte instellen van bijvoorbeeld 40 GB. Dit is de omvang die de virtuele computer 'ziet'. Het VDI-bestand blijft zo klein mogelijk. Als u zou kiezen voor een 'Fixed size'-schijf van 40 GB, neemt het VDI-bestand direct 40 GB in beslag.

© PXimport

Kies voor een dynamische schijf (Dynamically allocated) om geen schijfruimte van uw echte harde schijf te verspillen.

Experimenteren met Linux

Als u altijd al hebt willen experimenteren met Linux, maar geen zin hebt om een multiboot-computer in te richten, dan biedt VirtualBox alles wat u nodig hebt. U installeert VirtualBox op uw Windows-computer en Linux vervolgens in een virtuele VirtualBox-computer. U hoeft zich geen zorgen te maken over per ongeluk geformatteerde partities waardoor u bestanden kwijt raakt. De harde schijven van VirtualBox zijn eveneens virtueel, u kunt uw eigen besturingssysteem niet beschadigen. Goede Linux-distributies om mee te experimenteren: Ubuntu; Slackware; Jolicloud; Debian; OpenSuse.

Deel 3: Installatie ­besturingssysteem

8. Systeem starten

Nu de virtuele computer is ingericht met een harde schijf en werkgeheugen, verschijnt deze in het VirtualBox-programma. U kunt de computer opstarten door op de naam te dubbelklikken. In dit voorbeeld dubbelklikken we op Windows XP testsysteem. VirtualBox toont de start-assistent. Dit is een wizard waarmee u stap voor stap het installatiemedium voor de virtuele Windows XP-computer selecteert. Als u de start-assistent afsluit (en dat gebeurt soms per ongeluk), kunt u deze niet meer opstarten. We breken de start-assistent daarom nu af door het venster te sluiten en behandelen de stappen die nodig zijn om het installatiemedium handmatig op te geven. Dit geeft meer controle over de opstartmedia. Zodra u de assistent afsluit, probeert VirtualBox op te starten van de virtuele harde schijf. Omdat hier nog niets opstaat, resulteert dit in een foutmelding.

© PXimport

Breek de Start assistent af om het opstartmedium van de virtuele computer handmatig in te stellen.

9. Installatie

Als u een installatie-cd hebt van het besturingssysteem dat u wilt installeren, plaats deze dan in uw cd/dvd-speler. Kies het venster van de virtuele computer Apparaten / CD DVD apparaten / Station van gastheer. Hiermee wordt uw cd/dvd-speler gekoppeld aan de virtuele computer. U kunt de koppeling altijd ongedaan maken door nogmaals te kiezen voor Apparaten / CD DVD apparaten / Station van gastheer. Herstart de virtuele computer via het menu Machine / Opnieuw instellen. De installatieprocedure van het besturingssysteem wordt nu opgestart. Tijdens deze installatie wordt de virtuele harde schijf ingedeeld (geformatteerd). Dit heeft geen invloed op uw eigen harde schijf. Let op: voor de installatie van een Windows-besturingssysteem hebt u meestal de volledige versie nodig. OEM-versies of recovery-cd's werken meestal niet.

Ook zonder fysieke installatie-cd/dvd kunt u uw besturingssysteem installeren, een iso-bestand is voldoende. Klik op Apparaten / CD DVD apparaten / Kies virtueel CD/DVD-bestand. De bestandsnaam verschijnt nu in het menu CD DVD apparaten en uw virtuele dvd-speler is geregeld. Herstart de virtuele computer via het menu Machine / Opnieuw instellen en installeer uw besturingssysteem. U kunt de koppeling met het iso-bestand verbreken door in het menu CD DVD apparaten op de bestandsnaam te klikken van het iso-bestand. Op dezelfde manier maakt u de koppeling ook weer opnieuw aan.

© PXimport

Koppel de cd/dvd-speler aan de virtuele computer en installeer uw besturingssysteem.

10. Gastuitbreidingen

Als u een Windows-besturingssysteem hebt geïnstalleerd in de virtuele computer, mist u nog één stap om volledig gebruik te maken van de VirtualBox-pc: gastuitbreidingen. Dit onderdeel zorgt er onder andere voor dat u moeiteloos kunt schakelen tussen uw 'originele' Windows-besturingssysteem en het venster van VirtualBox waarin de virtuele computer draait. Ook kunt u het venster schalen, waarna Windows in de virtuele computer de resolutie automatisch bijstelt zodat het beeld in verhouding blijft. Open het menu Apparaten / Gast uitbreidingen installeren en volg de stappen op het scherm. Na deze installatie is een herstart vereist en is uw virtuele computer klaar voor gebruik.

© PXimport

Installeer gastuitbreidingen voor meer functionaliteit in de virtuele Windows-installatie.

Geavanceerde ­instellingen

In het hoofdscherm van VirtualBox kunt u achteraf geavanceerde instellingen aanpassen van uw virtuele computer. Klik op Instellingen en u vindt een overzicht van de virtuele hardware (en andere bronnen) die de virtuele computer tot zijn beschikking heeft. De optie Gedeelde mappen moet het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen het gastheersysteem en de virtuele computer. Wij hebben dit echter niet goed aan de praat gekregen. Dit geldt ook voor USB. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om gekoppelde usb-apparatuur, zoals een usb-stick of externe schijf, toegankelijk te maken voor de virtuele computer. Dit onderdeel werkt wisselvallig, verspil er niet te veel tijd aan als u het niet wil werken.

 

© PXimport

Geheugen en netwerk

Het is goed om te weten dat u in Instellingen / Systeem onder Basis geheugen het beschikbare werkgeheugen van de virtuele computer achteraf kunt aanpassen. Ook de opties van Netwerk kunnen interessant zijn. Bij Gekoppeld aan is NAT geactiveerd. Dit zorgt er voor de virtuele computer verbinding kan maken met internet, maar in een beveiligde omgeving van VirtualBox. VirtualBox regelt het netwerkverkeer en schermt uw thuisnetwerk af. Door Netwerk bridge adapter te activeren, wordt de virtuele computer direct aan uw thuisnetwerk gekoppeld en krijgt de netwerkinstellingen dus ook van uw modem/router. Als u meer dan één netwerkadapter hebt in het gastheersysteem, dient u bij Naam de adapter te kiezen die u wilt gebruiken. De optie Netwerk bridge adapter dient actief te zijn als het belangrijk is dat de virtuele computer andere apparatuur in uw thuisnetwerk kan 'zien', bijvoorbeeld als u experimenteert met server-software of wilt werken met gedeelde netwerkmappen of gedeelde films/muziek.

Deel 4: Virtuele speeltuin

11. Tijdmachine

Nu de virtuele computer volledig is geïnstalleerd, is het wel zo prettig om deze situatie vast te houden. Dat scheelt weer een herinstallatie als u de virtuele computer per ongeluk verprutst. Met Momentopname kunt u de toestand van de virtuele computer bevriezen. Kies het menu Machine / Maak een momentopname en geef de huidige stand van uw computer een naam, bijvoorbeeld Schone installatie 2011. U kunt meerdere situaties vastleggen op deze manier en dat is bijzonder handig, bijvoorbeeld als u iets installeert waarvan u niet zeker weet wat de uitwerking zal zijn. Maak een nieuwe momentopname en geef wederom een herleidbare naam, bijvoorbeeld Voor installatie nieuwe Office beta. Gaat er iets mis? Draai de klok terug! Het terugzetten van een momentopname kan alleen als de virtuele computer is uitgeschakeld. Selecteer uw virtuele computer in het hoofdscherm van VirtualBox en klik op rechts boven in beeld op Momentopnamen. Er verschijnt een lijst met momentopnamen. Klik met de rechtsmuisknop op de configuratie die u wilt herstellen en kies Momentopname terugzetten. U krijgt de optie om de huidige situatie veilig te stellen in een nieuwe momentopname. Dit is aan te bevelen voor het geval u per ongeluk een verkeerde situatie terugzet. U kunt dan alsnog terug naar de huidige situatie. Bevestig met Terugzetten.

© PXimport

Gebruik Momentopname om de toestand van uw complete virtuele computer veilig te stellen.

© PXimport

Kies de momentopname die u wilt terugzetten en herstel uw virtuele computer.

12. Grenzeloos experimenteren

De virtuele computer is nu volledig klaar om in gebruik te nemen. U weet hoe de momentopname werkt dus kan er niets meer mis gaan, zelfs niet met het virtuele systeem. U kunt naar hartenlust experimenteren met programma's zonder dat uw computer en bestanden gevaar lopen. Het installeren van software kan via internet, deze verbinding werkt ook omdat VirtualBox uw internetverbinding doorlinkt naar het virtuele systeem. Uiteraard kunt u ook iso-bestanden of uw cd/dvd-speler koppelen en de (virtuele) schijf openen via de verkenner in de virtuele computer.

© PXimport

Wat u doet in de virtuele computer brengt uw eigen computer niet in gevaar.

Venstergebruik en sneltoetsen

De virtuele computer draait in een standaard Windows-venster. U kunt het venster groter of kleiner maken. De beeldschermresolutie van de virtuele computer kan automatisch worden aangepast aan de venstergrootte als u gastuitbreidingen installeert (zie stap 10). Zonder de gastuitbreidingen is het eveneens mogelijk dat uw muisaanwijzer wordt 'opgesloten' als u in het venster van de virtuele computer werkt. Druk op de RechterCtrl-toets om dit op te heffen en de muisaanwijzer 'terug te geven' aan het gastheersysteem. Door het venster af te sluiten met het bekende kruisje, krijgt u de optie om de virtuele computer uit te schakelen. Dit is vergelijkbaar met de stekker eruit trekken. Met Status van de machine opslaan bewaart u de huidige toestand. Dit is vergelijkbaar met de stand-by-stand van een normale computer. Uiteraard kunt u de virtuele Windows-computer ook uitschakelen.

De virtuele computer reageert op sneltoetsen die samenwerken met de rechterCtrl-toets. De sneltoetsen zijn te vinden in de menu's van het virtuele computer-venster. Drie sneltoetsen die handig zijn om te onthouden zijn, zijn rechterCtrl+R om de computer te resetten en herstarten, rechterCtrl+T om een momentopname te maken en rechterCtrl+F om de virtuele computer schermvullend te maken (nogmaals om op te heffen).

Deel 5: Installatie ­Windows 8

13. Windows 8 in VirtualBox

Ten tijde van schrijven was VirtualBox 4.1.2 het meest recent. Windows 8 was nog niet beschikbaar als bèta-versie voor het grote publiek. Microsoft heeft wel al een versie voor ontwikkelaars uitgebracht, deze developer-versie kunt u gratis downloaden als iso-bestand via Microsoft.com.De developer-versie is met enkele aanpassingen aan de praat te krijgen in VirtualBox 4.1.2. Omdat VirtualBox een computer softwarematig 'nadoet', zullen de prestaties van de Windows 8-computer minder goed zijn dan wanneer u het besturingssysteem op een 'schone' computer installeert. Op dit moment mag u dit met een korreltje zout nemen, want de developer-versie is verre van compleet en geoptimaliseerd. Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat de makers van VirtualBox binnenkort een nieuwe versie uitbrengen waarin u Windows 8 in één keer aan de praat krijgt. Ten tijde van schrijven was dit nog niet het geval en zijn er enkele aandachtspunten.

© PXimport

Met een paar aanpassingen draait u Windows 8 in VirtualBox.

14. Aandachtspunten

Maak een nieuwe VirtualBox-computer aan en kies in de wizard voor een Windows 7-systeem met minimaal 1500 MB werkgeheugen (meer is beter) en een dynamische harde schijf van bijvoorbeeld 40 GB. Koppel het iso-bestand van Windows 8 als virtueel opstartmedium. Zodra u de virtuele computer opstart, zal Windows 8 een foutmelding geven waarna de installatie wordt afgebroken. Er circuleren op internet allerlei geavanceerde VirtualBox-aanpassingen om Windows 8 aan de praat te krijgen. We bespreken alleen de basis die nodig is om het besturingssysteem en gastuitbreidingen te installeren. Het kan zijn dat bij een andere versie van VirtualBox of Windows 8 de genoemde instellingen niet meer werken.

© PXimport

Maak een nieuwe Windows 7-computer aan voor de installatie van Windows 8.

15. Instellingen voor installatie

Zorg ervoor dat de virtuele computer niet gestart is. Klik rechts op de virtuele computer en kies Instellingen. Open Systeem / Moederbord en plaats een vinkje bij IO APIC activeren. Enkele aanvullingen hierop die op internet te vinden zijn: controleer het tabblad Processor en zorg er voor dat PAE/NX-activeren is aangevinkt. Ditzelfde geldt voor de opties VT-x/AMD-V activeren en Geneste paging activeren in het tabblad Acceleratie. De volgende keer dat u de virtuele Windows 8-installatie probeert te starten, zal de foutmelding als het goed is uitblijven en kunt u Windows 8 installeren. Bovengenoemde aanpassingen kunnen veranderen met een nieuwere versie van VirtualBox of een nieuwe developer- of bèta-versie van Windows 8.

© PXimport

Verander de moederbord-instellingen van uw virtuele computer om foutmeldingen tijdens de installatie te voorkomen.

16. Gastuitbreidingen in Windows 8

De gastuitbreidingen van Virtual Box 4.1.2 zijn standaard niet te installeren onder Windows 8 omdat VirtualBox het nieuwe besturingssysteem nog niet kent. Via een omweg lukt het wel. Start de virtuele Windows 8-computer en kies Desktop om het klassieke Windows-bureaublad te tonen. Kies nu in het VirtualBox-menu Apparaten / Gastuitbreidingen installeren. Er volgt mogelijk een foutmelding, het scherm mag u afsluiten. Gebruik de verkenner in Windows 8 en blader naar de virtuele cd-romspeler met de gastuitbreidingen. Klik rechts op het bestand VBowWindowsAdditions-x86 en kies Properties / Compatibility. Plaats een vinkje bij Run this program as an administrator. Activeer de optie Run this program in compatability mode for Windows 7. Bewaar de instellingen met Ok en installeer de gastuitbreidingen door op VBowWindowsAdditions-x86 te dubbelklikken.

© PXimport

Kies voor aangepaste compatibiliteitsinstellingen als u de gastuitbreidingen in Windows 8 wilt installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten