Software: kopen of abonneren?

Door: dennis-gandasoebrata | 11 november 2011 13:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Net een nieuwe computer aangeschaft? Tijd om er de juiste software op te installeren. Uiteraard kunt u de benodigde software in één keer aanschaffen, maar het kan ook anders. Met een softwareabonnement beschikt u over alle gewenste functionaliteit, maar hoeft u niet in één keer te betalen. Zo kunt u veel goedkoper uit zijn.

Bij abonnementssoftware sluit u een abonnement af voor het gebruik ervan. In tegenstelling tot bij traditionele software, betaalt u doorgaans per maand. Hebt u de software niet meer nodig? Geen probleem: u beëindigt dan simpelweg het abonnement. Anders dan bij traditionele software blijft u niet zitten met een pakket dat u nooit meer gebruikt. U huurt de software als het ware.

We bespreken in dit artikel twee bekende softwarefabrikanten die abonnementsvormen aanbieden: Microsoft met Office 365, en Adobe met diverse pakketten.

Microsoft Office 365 en software van Adobe is als abonnement aan te schaffen.

Deel 1: Office 365

Onlangs introduceerde Microsoft online diensten onder de noemer Office 365. Met Office 365 sluit u een abonnement af voor een deel van de Office-functies. Office 365 wordt geleverd in verschillende abonnementen. De basisprijs is 5,25 euro per maand. In de praktijk is dit het meest geschikte abonnement voor professionele (thuis)gebruikers. Hiermee hebt u toegang tot e-mail, documenten, contactpersonen en uw agenda. Office 365 is een combinatie tussen een online dienst (ofwel clouddienst) en lokale software. U kunt de dienst koppelen aan uw eigen Office-pakket (waarover u in stap 4 en 5 meer leest). Hiermee proberen de makers het beste van beide werelden te combineren: de relatief rijke functionaliteit van lokale programma's met de flexibiliteit van een online dienst.

Office 365 vormt een combinatie tussen lokale software en online diensten.

1. Proberen

Kenmerk van abonnementssoftware is dat u het redelijk eenvoudig kunt aanvragen. Bovendien is er vaak een proefabonnement beschikbaar. Dit is ook het geval bij Office 365. U kunt 30 dagen gratis met Office 365 aan de slag gaan. Als het u bevalt, kunt u het proefabonnement omzetten in een betaald abonnement. Bij het afsluiten van een abonnement belooft de aanbieder u ook een serviceniveau. In het geval van Office 365 wordt bijvoorbeeld 99,9 procent uptime gegarandeerd. Is de uptime van Office 365 minder dan 99,9 procdent, dan ontvangt u 25 procent van de kosten retour. Bij minder dan 99 procent krijgt u de helft terug, en u krijgt de volledige inleg retour als de uptime minder is dan 95 procent.

2. Aan de slag met Office 365

Ga naar de website van Microsoft. Hier kunt u Office 365 aanschaffen of eerst een proefabonnement aanvragen. Wij kiezen voor het laatste. Klik op de knop Proefabonnement aanvragen. In het tweede scherm klikt u wederom op Proefabonnement aanvragen. Voor Office 365 hebt u een Microsoft Online Services-id nodig. Dit kunt u aanmaken tijdens de registratie. Geef uw persoonsgegevens op. Bedenk goed welk e-mailadres u opgeeft. Dit e-mailadres wordt gebruikt om u te informeren over de dienst en eventuele onderhoudswerkzaamheden. Vervolgens bedenkt u de gewenste domeinnaam. Typ de naam in en klik op de knop Beschikbaarheid controleren. Als de naam nog vrij is, wordt u hiervan op de hoogte gesteld en verschijnt de rest van het formulier.

Het registratieproces van Office 365.

3. Microsoft Online Services-id

Het is tijd om een Online Services-id te maken. Dit gebruikt u om u aan te melden bij het account. Geef hierna een wachtwoord op van minimaal 8 tekens. In verband met de veiligheid worden relatief hoge eisen aan het wachtwoord gesteld. Tevreden met de instellingen? Bevestig met een klik op Akkoord en doorgaan. Een bevestiging verschijnt, en tegelijkertijd wordt een e-mail met instructies naar het opgegeven e-mailadres gestuurd. Klik op Doorgaan.

0 Reactie(s) op: Software: kopen of abonneren?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.