Veel pc-software is ook beschikbaar voor Mac OS X. Denk bijvoorbeeld aan software van bekende bedrijven als Adobe, Microsoft, Mozilla en Google. Voor kleinere softwaretitels waarvan geen Mac-versie voorhanden is, zijn er vaak goede alternatieven.

Veel software die u op uw pc gebruikt, is ook beschikbaar voor Mac. Dankzij het groeiende marktaandeel wordt het OS X-platform voor veel softwareontwikkelaars ineens weer interessant. Toch blijven er altijd uitzonderingen bestaan en zal er zeker software zijn die niet beschikbaar is.

1. Browsers

Alle populaire webbrowsers zijn ook beschikbaar voor de Mac, met uitzondering van de marktleider Internet Explorer. Apple biedt zelf Safari aan als standaardsoftware, maar Mozilla Firefox, Google Chrome en Opera zijn ook beschikbaar.

2. E-mail

Voor e-mail wordt standaard Apple Mail gebruikt, maar een populair programma als Mozilla Thunderbird kan ook gebruikt worden. Tot voor kort was er geen Outlook beschikbaar, behalve Entourage uit Office 2008 dat eigenlijk een slap aftreksel was van Outlook Express. In Office 2011 zit Outlook standaard opgenomen met alle functionaliteit die u gewend bent.

3. Kantoorsoftware

Er zijn verschillende kantoorpakketten beschikbaar. Apple biedt zelf tegen het pakket iWork aan, met daarin onder andere Pages (tekstverwerker), Numbers (spreadsheet) en Keynote (presentaties), allemaal geoptimaliseerd voor de Mac. De software kan wel Office-documenten openen, maar andersom is dat niet het geval (tenzij ze in een compatibel formaat bewaard worden). Ook het gratis OpenOffice.org is beschikbaar voor Mac. Wilt u liever Microsoft Office blijven gebruiken? Ook dat kan. Let wel op: Office 2008 lijkt meer op de layout van Office 2003, zonder het lint dus, terwijl Office 2011 vrijwel gelijk is aan Office 2007 en 2010.

© PXimport

De nieuwe Office 2011 voor de Mac lijkt als twee druppels water op Office 2007 en 2010.

4. Andere software

Wat betreft fotosoftware is de Mac zeer rijk bedeeld met onder andere Apple’s eigen iPhoto en Aperture, maar ook Mac-versies van Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom, Picasa en The Gimp. Paint Shop Pro zult u op een Mac moeten missen. Ook mediaspelers als GOM Player en WinAmp draaien niet op OS X. Vaak zijn er wel alternatieven voorganden. Vrijwel alle opensource-software is ook voor de Mac beschikbaar.

5. Games

Er is één punt waarop Mac OS X duidelijk minder scoort: games. Nadat Apple overging op Intel-chips, werd verwacht dat er meer games voor Macs zouden verschijnen; het omgekeerde is gebeurd. Aangezien Windows via Boot Camp ook op een Mac werkt, zien veel ontwikkelaars geen heil in het speciaal ontwikkelen van Mac-games, mede omdat iets cruciaals als DirectX niet ondersteund wordt. Toch is populaire software van bijvoorbeeld Blizzard (World of Warcraft, StarCraft II) en EA (Sims, Spore, Command & Conquer) wel beschikbaar. Bij de meeste uitgevers duurt het wat langer voor de Mac-versie verschijnt. Overigens zijn er ook uitgevers (zoals THQ en Blizzard) die universele games uitbrengen voor pc als Mac.

© PXimport

Veel populaire pc-games zijn ook beschikbaar op het Mac-platform, al is het aanbod een stuk kleiner en verschijnen ze later voor Mac.

Licenties overzetten

Soms is het mogelijk om een bestaande pc-licentie om te zetten naar een licentie voor Mac. Onder andere Adobe staat dit toe, al moet u hier wel een speciaal verzoek voor indienen waarbij u duidelijk kunt maken dat u de eigenaar van de licentie bent. U krijgt vervolgens een ‘letter of destruction’ toegestuurd waarin u moet aangeven dat u de pc-versie hebt vernietigd. Vervolgens kunt u de Mac-software downloaden of op een schijfje toegestuurd krijgen (u betaalt hier mogelijk wel verzendkosten voor). Lang niet alle software-uitgevers ondersteunen het omzetten van licenties. Voor games en bijvoorbeeld Microsoft Office is dit in principe niet mogelijk.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten