Software voor onderweg

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 juni 2012 18:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hebt u geen zin om tijdens de vakantie een notebook mee te slepen? Geen probleem, want er is altijd wel een internetcafé in de buurt, of u leent op de camping de laptop van uw tijdelijke buurman. Door een usb-stick uit te rusten met handige programma's voert u vervolgens alsnog alle dagelijkse computertaken uit. Bovendien laat u op deze manier geen sporen achter op de gebruikte pc.

1. Usb-stick

Het enige dat u nodig hebt, is een usb-stick met voldoende opslagcapaciteit. Op een stick van 1 GB kunt u al aardig wat programma's kwijt. Hoeveel opslagruimte u daadwerkelijk nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van het type bestanden dat u erop zet. Een usb-stick is onderweg bijvoorbeeld een ideaal back-upmiddel voor foto's en video's, maar dat kost wel behoorlijk wat opslagruimte. Voor een simpele usb-stick van 16 GB betaalt u ongeveer twintig euro. Tegen een meerprijs zijn allerlei varianten te koop, die bijvoorbeeld extreem klein zijn of die de vorm hebben van een sleutel. Ook zijn er usb-sticks die u kunt beveiligen met een wachtwoord of vingerafdruk.

Usb-sticks zijn zo'n beetje in alle denkbare kleuren en vormen te koop.

2. Portable programma's

Op een usb-stick zet u zogeheten 'portable' ('draagbare') programma's. Veel freeware is op die manier altijd en overal te gebruiken. Instellingen en nieuwe bestanden die u met de programma's creëert, bewaart u ook allemaal op de usb-stick. Hierdoor blijven er geen resten achter op de (openbare) pc waar u op werkt. De volgende gebruiker ziet dus geen persoonlijke vakantiekiekjes of e-mails, want die zijn veilig opgeborgen op de stick. Veel portable programma's vindt u op de website LiberKey.com. U leest verderop in dit artikel hoe u LiberKey op uw usb-stick gebruikt. Andere bekende sites met portable programma's zijn PortableApps.com en LupoPenSuite.com.

LiberKey biedt maar liefst 294 draagbare programma's aan.

3. TrueCrypt

Een usb-stick is erg klein. Handig om mee te nemen dus, maar u kunt hem ook gemakkelijk verliezen. Daarom is het belangrijk om de datadrager te beveiligen met een wachtwoord. Bij verlies belanden uw gegevens dan in ieder geval niet in verkeerde handen. Veel fabrikanten van usb-sticks voorzien hun product standaard van een beveiligingsprogramma. Is dat bij u niet het geval, dan kunt u een beroep doen op TrueCrypt. U creëert hiermee een virtuele kluis op uw usb-stick. U opent deze kluis met het juiste wachtwoord. Alle persoonlijke bestanden die u in die kluis opslaat, zijn voor andere personen ontoegankelijk. Surf naar TrueCrypt.org en klik onder de Windows-versie op Download. Voer het exe-bestand uit om de installatiewizard te openen. Zet een vinkje voor I accept the license terms en bevestig met Next. Kies vervolgens voor de optie Extract. Hiermee voorkomt u dat TrueCrypt lokaal wordt geïnstalleerd. Sluit de meldingen door achtereenvolgens te klikken op OK en Ja. Selecteer met Browse de gewenste opslaglocatie op uw usb-stick en bevestig met OK en Extract. Via OK en Finish sluit u de wizard.

Kies in de installatiewizard voor de portable versie van TrueCrypt.

4. Nederlandse vertaling

TrueCrypt is standaard Engelstalig. Gelukkig importeert u eenvoudig een Nederlands taalbestand. Open de webpagina TrueCrypt Localizations. Kies achter Dutch voor Download en sla het zip-bestand op. Klik erop met de rechtermuisknop en pak het zip-archief uit. Kopieer Language.nl.xml en plak dit bestand in dezelfde map als waarin u TrueCrypt hebt opgeslagen op de usb-stick. Open nu TrueCrypt.exe. De kans is aanwezig dat de boel direct al voor u is vertaald. Is dat bij u niet het geval, dan navigeert u naar Settings / Language en selecteert u Nederlands. Sluit het venster ten slotte met OK.

Wel zo gemakkelijk: gebruik de Nederlandse vertaling van TrueCrypt.

5. Virtuele kluis maken

U creëert simpel een virtuele kluis waarin u persoonlijke bestanden veilig opbergt. Klik op Maak Volume en zorg ervoor dat de optie Maak een gecodeerde bestandscontainer is gemarkeerd. Kies in de volgende stap Standaard TrueCrypt volume. Bepaal vervolgens met Selecteer Bestand op welke locatie van de usb-stick u de virtuele kluis wilt bewaren. Bedenk een logische bestandsnaam en bevestig met Opslaan. Daarna kiest u de gewenste versleutelingsmethode(n). Het maakt niet zoveel uit welke methode u kiest. Geef in de volgende stap aan hoeveel MB of GB u voor de virtuele kluis wilt reserveren. Probeer hierbij zo goed mogelijk in te schatten hoeveel ruimte uw persoonlijke bestanden in beslag nemen. Maak een keuze en bedenk in het volgende scherm een sterk wachtwoord. Dat wachtwoord mag u niet vergeten, want anders zijn de gegevens ook voor uzelf niet meer toegankelijk. Voor wachtwoorden geldt over het algemeen de regel 'hoe langer, hoe beter'. Geef aan of u bestanden groter dan 4 GB wilt opslaan. Kies Ja, zodat TrueCrypt NTFS als bestandssysteem selecteert. Met Formatteer maakt u de virtuele kluis aan.

TrueCrypt ondersteunt verschillende versleutelingsmethoden.

0 Reactie(s) op: Software voor onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.