Sonos Arc -Topgeluid met een prijskaartje

Door: Rens Blom | 17 september 2020 17:13

Sonos Arc
Review

Sonos is een premium merk dat zich onderscheidt met een doordacht ecosysteem aan audioproducten met goede geluidskwaliteit. De nieuwe Sonos Arc-soundbar met Dolby Atmos-ondersteuning moet je muziek, films en series naar een hoger niveau tillen. Computer!Totaal testte de 899 euro kostende soundbar én nieuwe Sonos S2-app.

Sonos Arc

Prijs € 899,-
Aantal luidsprekers 7.0
Aantal speakerkanalen 9.0
Aansluitingen Hdmi ARC en eARC, ethernet
Draadloos Wifi 802.11b/g/n, Google Assistant, Sonos-app, AirPlay 2, Chromecast, Amazon Alexa
Formaat 8,7 x 114,2 x 11,6 centimeter
Gewicht 6,25 kilo
Kleur Zwart of wit
Website www.sonos.com/nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Bediening
  • Uitstekend geluid
  • Fraai ontwerp
  • Minpunten
  • Google Assistent werkt matig
  • Beperkte aansluitmogelijkheden
  • Dolby Atmos is nog niché

De Sonos Arc komt in een luxe doos en de installatie was binnen tien minuten gepiept. Sluit de stroomkabel, hdmi-kabel en eventueel ethernetkabel aan, open de Sonos S2-app en volg simpelweg de stappen. De nieuwe app is overzichtelijker en mooier vormgegeven dan zijn voorganger. De Arc mag er ook zijn. De mat afgewerkte behuizing oogt naar onze mening luxe en de geteste versie (zwart) past qua kleur én lengte precies onder onze 55inch-televisie. Je kunt de Arc ook aan de muur ophangen, maar de beugel moet je los kopen. Let erop dat de soundbar geen bluetooth ondersteunt en geen aparte aansluitingen voor bijvoorbeeld een 3,5mm-kabel of platenspeler heeft.

Sonos Arc
De Sonos Arc is een fraaie soundbar.

Dolby Atmos

Sonos pronkt – terecht – met het feit dat de Arc overweg kan met de Dolby Atmos-geluidstechniek. Hierbij stuurt de soundbar het geluid gericht zowel naar voren als naar de zijkanten en boven, waardoor er surround-geluid ontstaat. Dit werkt uitstekend. Een helikopter lijkt van rechtsboven over je heen te vliegen, een auto scheurt van links naar rechts door het beeld en het onweer slaat voor je gevoel echt achter je in. Mooi allemaal, maar er zijn twee minpunten. Allereerst ondersteunen lang niet alle tv’s Dolby Atmos via hdmi-ARC (check dit dus) en ten tweede maakt slechts een deel van de content gebruik van de techniek. Jammer, maar gelukkig klinkt de Arc ook zonder Dolby Atmos vol, ruimtelijk en gebalanceerd. Er is ook meer dan genoeg bas aanwezig.

Sonos Arc
Je kunt hem alleen aansluiten via hdmi (ARC).

Bediening

Je kunt de Sonos Arc op diverse manieren bedienen. De soundbar heeft een paar tiptoetsen voor basisacties, werkt met de afstandsbediening van je televisie en via de Sonos-app. Ingebouwde microfoons maken de Arc bovendien geschikt voor spraakbesturing via Amazon Alexa en de Google Assistent. Die laatste spraakassistent werkt bij ons echter matig. De Arc vangt onze ‘Hey Google’-commando’s niet altijd op, verstaat niet alle vragen of opdrachten goed en heeft vaak tien seconden nodig om te antwoorden of een actie uit te voeren. Een Google Nest (Hub)-speaker presteert op al deze punten aanzienlijk beter.

Sonos Arc app
Sonos Arc app
Sonos Arc app

Conclusie

De Sonos Arc is een premium soundbar met bijbehorend prijskaartje. Gelukkig krijg je voor die stevige prijs wel een fraai vormgegeven soundbar met indrukwekkend geluid en uitgebreide bedieningsmogelijkheden. Wie al in het Sonos-ecosysteem zit of wilt zitten, beleeft nog meer plezier aan de Arc. Voor ultiem luistergenot moeten je tv en content wel Dolby Atmos ondersteunen, iets wat niet vanzelfsprekend is. Andere aandachtspunten zijn de beperkte aansluitmogelijkheden en de vaak slecht werkende Google-spraakassistent.

0 Reactie(s) op: Sonos Arc -Topgeluid met een prijskaartje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.