Sonos Move - veelzijdigheid heeft een prijs

© PXimport

Sonos Move - veelzijdigheid heeft een prijs

Geplaatst: 9 oktober 2019 - 10:11

Aangepast: 24 november 2022 - 13:43

Rens Blom

Sonos-fans hebben er jaren op gewacht: een speaker met de geluidskwaliteit en alle features die ze kennen, zonder de beperking van een stekker die altijd in het stopcontact moet zitten. De Sonos Move is die speaker en Computer!Totaal heeft hem uitgebreid getest. In deze Sonos Move review praten we je bij.

De Move is de eerste Sonos-speaker met een ingebouwde accu en bluetooth, waardoor je hem in feite overal mee naartoe kan nemen. Maar voordat dat feest begint, dien je hem natuurlijk eerst te installeren. Dat doe je via snel en eenvoudig via de gratis Sonos-app. Ik installeerde de Move binnen vijf minuten op kantoor. Toen ik hem na een paar dagen mee naar huis nam en hem na een reset daar wilde installeren, lukte dat niet. De speaker verscheen niet in de app en toen hij na allerlei trucs wél opdook, bleek hij na de registratie niet goed te werken. Het lukte me niet de Move te koppelen aan de Google Assistent en muziek streamen vanuit de Spotify-app op mijn smartphone werkte ook niet. Vervelend, zeker omdat ik geen idee had wat het probleem veroorzaakte.

Een twee uur durend telefoongesprek met een Amerikaanse medewerker van de klantenservice bracht ook geen oplossing. In daaropvolgende mailwisseling gaf Sonos min of meer aan ook geen idee te hebben, al suggereerde de (zeer behulpzame) medewerker dat het misschien aan mijn wifi-netwerk lag. Eerder op kantoor liep ik immers niet tegen problemen aan. Om die suggestie te controleren, gaf ik de Move een reset en installeerde ik hem weer op kantoor. Dat ging inderdaad weer van een leien dakje. Een journalist van The Verge ondervond ook problemen bij de installatie van zijn Move, zag ik later. Hij heeft – net als ik – een mesh router systeem. Welke weet ik niet; ik heb een TP-Link Deco M5. Nederlandse collega's die de Move testten met hun Google Wifi en Netgear Orbi-mesh routers, hadden weer nergens last van. Ik gok dat het met bepaalde mesh routers te maken heeft, maar kan dat (net als Sonos) niet met zekerheid zeggen. Het is in ieder geval een aandachtspunt voor wie een mesh systeem heeft en de Sonos Move overweegt.

 

© PXimport

Ontwerp

Genoeg over de installatieproblemen, laten we het over het ontwerp hebben. De Move lijkt van de buitenkant veel op de Sonos One, is stevig gebouwd en ziet er luxe uit. Niet iedereen zal echter gecharmeerd zijn van de zwarte afwerking. Het is niet duidelijk of de Move ook in andere kleuren uitkomt. Een noemenswaardig onderdeel is het formaat. De Move meet 24 x 16 x 12,6 centimeter en weegt 3 kilo. De forse afmetingen en het flinke gewicht maken de speaker minder geschikt om in je rugtas te stoppen. Hij is draagbaar ja, maar je neemt hem niet snel mee in je rugtas als je gaat lopen of fietsen. Binnenshuis maakt dit minder uit en kan je hem prima tussen kamers en de tuin verplaatsen.

Bovenop de speaker zit het welbekende aanraakgevoelige paneel om onder andere het volume van je muziek te regelen. De touchknoppen werken naar behoren. De onderkant bevat een siliconen rand die stevig aanvoelt en een mattere afwerking heeft. Daarnaast zit er onderop geen aansluiting voor de stroomadapter. De Move heeft in plaats daarvan twee nauwelijks zichtbare pin-connectoren aan de achterkant. In de doos zit een rond dockingstation waar je de speaker in plaatst, waarna hij stroom krijgt via de pins. Die houden de Move altijd op honderd procent stroom. Als de accu leeg is, laad je hem op deze wijze in drie uur op. Het docking station heeft een kabel van ruim twee meter en die moet altijd in het stopcontact zitten. Ik ben erg te spreken over deze manier van opladen.

 

© PXimport

Bluetooth-verbinding

Met één beweging (en één hand) haal je de speaker uit het dock en neem je hem mee. Je tilt de speaker op aan het goede handvat op de achterkant. Bij het verplaatsen schakelt de Move automatisch over op de accu, waarover zo meteen meer. Onder het handvat zitten drie knoppen waarmee je de speaker aan- en uitzet, wisselt tussen wifi en bluetooth en hem koppelt aan de Sonos-app en andere Sonos-apparatuur. Die bluetooth-connectiviteit is een primeur voor Sonos en erg handig. Je bent niet – zoals met andere Sonos-speakers – gebonden aan een wifi-netwerk maar kan overal muziek luisteren. Schakel je met een druk op de knop van wifi naar bluetooth dan probeert de Move verbinding te maken met het apparaat waar hij het laatst mee verbonden was. De bluetooth-verbinding is stabiel en reikt verder dan tien meter.

Zo stevig is de Move

De Move is volgens Sonos bestand tegen regen, stof, zand en warme en koude temperaturen. Ik heb de speaker een paar keer meegenomen naar het bos en strand en daar heeft hij geen moeite mee. Klop ‘m af of houd hem onder de kraan (en droog hem even af) en hij is weer als nieuw. Bij de presentatie van de Move liet Sonos zien dat je de speaker van kleine hoogte kan laten vallen zonder dat dit schade oplevert. Bij mij klopt dat, maar nadat een collega haar (andere) Move van een meter hoogte op het asfalt liet vallen, doet de bluetooth-functie het niet meer. Sonos onderzoekt hoe dat kan.

 

© PXimport

Accuduur en opladen

Zoals gezegd is de Move de eerste Sonos-speaker met een ingebouwde accu. Je kan hem dus ook gebruiken als hij niet met het stopcontact verbonden is. Met het muziekvolume op veertig procent, hield de speaker het ongeveer tien uur vol. Dat komt overeen met de door Sonos beloofde accuduur. Een aantal vergelijkbaar geprijsde bluetooth-speakers hebben een betere accuduur, maar missen features van de Move. En eerlijk is eerlijk: na tien uur luisteren heb je vast wel weer een stopcontact in de buurt. Zo niet dan kan je de speaker ook opladen via de usb-c-aansluiting op de achterkant. Het laden duurt iets langer dan twee uur.

Overigens belooft Sonos dat de ingebouwde accu het ongeveer negenhonderd cycli volhoudt. De accuduur loopt daarna terug door slijtage. Oftewel: je kan de speaker minimaal negenhonderd keer opladen en weer urenlang gebruiken. Fijn is dat je de batterij eenvoudig – zelf – vervangen door de onderkant van de speaker los te halen. Sonos gaat losse accu’s verkopen, maar kan nog niet zeggen hoeveel die gaan kosten.

 

© PXimport

Audio- en spraakdiensten

In de Sonos-app voeg je eenvoudig je favoriete muziekdienst(en) toe, in mijn geval Spotify. Je kan ook radiodiensten als TuneIn en podcastplatformen als Pocket Casts gebruiken. Deze kan je aansturen vanuit de aparte apps of vanuit de Sonos-app. Het is ook mogelijk om de Google Assistent te koppelen. De Move heeft namelijk meerdere far field microfoons om je stem te detecteren. Die staan altijd op stand-by om het commando ‘Hey Google/OK Google’ op te vangen, waarna je je vraag stelt of een opdracht uitdeelt. De speaker hoort het hotword ook als je verder weg staat of wat zachter praat en handelt alle taken snel en goed af. In feite kan de Move dus ook als Google Home fungeren, mits hij wifi heeft. De Sonos-speaker is ook geschikt voor Amazon Alexa, al kan je die nog niet gebruiken. Alexa spreekt onze taal niet en is niet officieel in Nederland beschikbaar. De Move ondersteunt ook Apple AirPlay 2 vanaf een Apple-apparaat en je kan de speaker koppelen aan andere Sonos-speakers voor multiroomaudio. Als je twee Move’s hebt, kan je ze koppelen voor stereogeluid. Leuk, al werkt dat natuurlijk alleen met wifi.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Geluidskwaliteit

Sonos-speakers staan bekend om hun goede geluidskwaliteit en dat is bij de Move niet anders. Hij kan flink hard. Met dertig procent volume was de Move luid genoeg om mijn woonkamer te vullen. Het geluid is indrukwekkend, ook op een hoger volume. Er treedt praktisch geen verstoring op, iets waar goedkopere speakers wel last van hebben. Ik luister via de Move naar radio, podcasts en Spotify-muziek, en dan voornamelijk house, pop, edm en r&b. Ongeacht waar ik naar luister, klinkt het goed. Stemmen zijn helder, de bass hoor je duidelijk en de middentonen klinken gebalanceerd. Ik heb een tijdje een Sonos One gehad en vind dat de geluidskwaliteit van de Move er veel op lijkt. Een klein nadeel vind ik dat je de bass goed hoort, maar niet voelt dreunen. Dat terwijl de Move een forse speaker is.

Overigens vind ik de geluidskwaliteit via een bluetooth-verbinding bijna even goed als via wifi. Dat is fijn. Het verschil zit ‘m waarschijnlijk (deels) in het feit dat Sonos’ automatische TruePlay-techniek alleen werkt via wifi. TruePlay zit ook in oudere Sonos-speakers, maar dan moet je het handmatig, eenmalig activeren door met je iPhone door de kamer te lopen. De informatie over de kamergrootte en andere zaken gaat naar de Sonos-speaker, die zijn geluidsinstellingen erop aanpast. De TruePlay van de Move is veel gebruiksvriendelijker. Zet het schuifje in de app aan en de Move detecteert zelf de ruimte, om de geluidsinstellingen te optimaliseren. Als je de speaker verplaatst, blijft hij geluid afspelen en scant hij een halve minuut om de nieuwe omgeving in beeld te brengen. Erg handig.

 

© PXimport

De automatische TruePlay-techniek is een verademing ten opzichte van TruePlay op andere Sonos-speakers

-

Conclusie: Sonos Move kopen?

De Sonos Move doet in veel opzichten denken aan de One. Hij ziet er fraai uit, werkt via dezelfde app en ondersteunt stereo- en multiroomaudio en spraakassistenten. De geluidskwaliteit lijkt ook veel op elkaar, al kan de Move wat luider. De grote vraag is dan ook: loont het om 400 euro te betalen voor de Move of ben je beter uit met een One van 219 euro? Dat hangt er vooral vanaf of je waarde hecht aan de twee extra’s van de Move: de bluetooth-connectiviteit en de ingebouwde accu. Het is erg fijn dat je de (grote en zware!) speaker overal mee naartoe kan nemen, en de accuduur is met tien uur lekker lang. Heb je jaren gewacht op zo’n Sonos-speaker, dan is de Move absoluut het kopen waard. Vind je mobiliteit minder belangrijk dan kan je beter voor een Sonos One of alternatieve speaker kiezen.

8,0

Ons oordeel

Sonos Move

Pluspunten

Geluid

Integratie met Sonos-systeem en spraakassistenten

Ook buitenshuis te gebruiken

Fraai ontwerp

Minpunten

Prijzig

Problemen met installatie met mesh routersysteem

Te zwaar en groot om in je tas mee te nemen

Conclusie

**Prijs:** 399 euro **Verbindingen:** WiFi of bluetooth **Streamingdiensten:** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Formaat:** 24cm x 16cm x 12,6cm (B x H x D) **Gewicht:** 3kg **Accuduur:** Tot 10 uur **Opladen:** Via dock of usb-c **Kleur:** Zwart **App:** Sonos voor [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonos.acr&hl=nl ) en [iOS](https://itunes.apple.com/nl/app/sonos-controller/id293523031?mt=8) **Website:** [Sonos.nl](https://www.sonos.com/nl-nl/shop/move.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000