Sonos Multi-Room Music System

Door: Jeroen De Jager | 15 maart 2011 10:08

Apps & Software

Sonos heeft de laatste tijd flink wat updates uitgebracht voor zijn onovertroffen multi-room muzieksysteem. Er is een iPad-versie van de bedieningsapplicatie beschikbaar evenals een iPod/iPhone-dock, en het Sonos-systeem integreert nu naadloos met de muziekdienst Spotify.

Met het Sonos-systeem kan muziek van een pc, een netwerkschijf of van internet worden afgespeeld in meerdere ruimten. U kunt ervoor kiezen om overal hetzelfde nummer tegelijkertijd af te spelen, of in elke ruimte een ander nummer. De verschillende onderdelen van een Sonos-systeem maken gebruik van een eigen draadloos netwerk. Qua techniek is dat een aangepast versie van de 802.11n-standaard. Normale netwerkapparatuur kan niets met het Sonos-netwerk, dat dan ook niet zichtbaar is. Groot voordeel van dat eigen netwerk is dat de muziek in verschillende ruimten synchroon speelt, zonder vertragingen of verschillen. Daarnaast kunt u met elk Sonos-apparaat een nieuw onderdeel verbinden en in het netwerk opnemen. We hebben voor deze test de ZonePlayer 90 digitaal aangesloten op een receiver en ook gebruikgemaakt van twee ZonePlayer S5-speakers. Eenmalig de desktopsoftware draaien op een Mac of pc, en een kind kan de was doen. Qua gebruiksgemak en ook qua geluidskwaliteit is dit veruit het beste multi-roomsysteem op de markt.

De Sonos ZonePlayer 90 is handig voor mensen met een goede geluidsinstallatie.

Prijs

Aan die kwaliteit en het gebruiksgemak hangt wel een prijskaartje. Sonos-producten zijn vrij duur. Muziekpuristen die sowieso digitale nieuwerwetserij met argusogen volgen rekenen, als ze overtuigd zijn van de geluidskwaliteit, zonder knipperen af. De ‘gewone’ consument zal wel even moeten slikken. Daarom is het erg slim dat Sonos – behalve de kleine groep audiofielen – ook een veel grotere groep Apple-gebruikers probeert te verleiden. Dat lukt heel aardig met prima gratis bedieningsapps voor de iPod touch, de iPhone en nu ook de iPad. Dat scheelt toch weer een Sonos Controller 200 van 350 euro.

De iPad app is veel beter dan Sonos’ eigen afstandsbediening en laat veel informatie zien.

Apps

De Sonos-apps maken van de iPod touch of de iPhone een prima vervanger van de Sonos Controller 200. De app voor de iPad gaat nog een stapje verder. Door het grotere scherm is het een genot om met de applicatie te werken. Er is steeds meer informatie zichtbaar en bereikbaar. Sinds de laatste update eind vorig jaar is Spotify direct in het Sonos-systeem geïntegreerd. U hebt wel een Premium-account bij Spotify nodig. Na het ingeven van uw logingegevens beschikt u over een oneindige muziekbibliotheek met een prima kwaliteit. Op de snelheid van de bediening is niets aan te merken. De muziekset reageert razendsnel op commando’s van de iPad, iPhone, pc of Mac.

De Sonos ZonePlayer S5 is een op zichzelf staand audiosysteem.

Dock

Voor gebruikers van een iPod, iPod touch of iPhone heeft Sonos ook nog een Wireless Dock gemaakt. Hiermee kan muziek direct op het Sonos-systeem worden afgespeeld. Ook dat werkt prima, alleen valt op dat de geluidskwaliteit van Spotify-muziek via de iPhone 4 in de Sonos-dock minder goed klinkt dan diezelfde muziek via de Spotify-client in het Sonos-systeem. Of dat aan de iPhone 4 ligt (de Spotify-app stond op High Quality streaming) of aan Spotify die Sonos-sytemen betere streamkwaliteit geeft of aan het Sonos-dock, weten we nog niet.

Ook de iPod is te gebruiken met behulp van de Sonos Wireless Dock.

Conclusie

Wie zonder gezeur de beste audiobeleving in meerdere ruimten wil hebben en vooral van comfort houdt, moet gewoon voor het Sonos-systeem kiezen. Het lijkt ons sterk dat dit de aankomende jaren nog overtroffen wordt. Wie Spotify graag wat goedkoper in de huiskamer wil afspelen, kan kiezen voor een traditioneel iPhone/iPod touch-dock aangesloten op de receiver. Spotify kan sinds kort ook op een Squeezebox draaien door middel van een app. Meer hierover in het kader. Beide oplossingen halen het echter niet bij het gebruiksgemak dat Sonos, zeker in combinatie met de iPad, biedt.

Sonos ZonePlayer S5

Prijs € 399,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede geluidskwaliteit

Makkelijk aansluiten

Minpunten

Erg prijzig

Twee stuks nodig voor stereo

Sonos ZonePlayer 90 (ZP90)

Prijs € 349,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 9/10

Pluspunten

Uitstekende geluids­kwaliteit

Makkelijk aansluiten

Minpunten

Afwijkende vorm t.o.v. andere audio-apparatuur

Prijzig

Sonos Wireless Dock (WD100)

Prijs € 119,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Makkelijk aansluiten

Minpunten

Prijzig ten opzichte van andere docks

Niet standalone te gebruiken

1 Reactie(s) op: Sonos Multi-Room Music System

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 december 2013 22:54 Anoniem
    Het werkt als een speer!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.