Sonos PLAY:3

Door: Jeroen Boer | 08 november 2011 17:26

Apps & Software

Sonos maakt al geruime tijd een prima multiroom-audiosysteem en had tot nu toe de ZonePlayer S5 als losstaand muzieksysteem. Met de PLAY:3 voegt Sonos voor honderd euro minder een tweede losstaand muzieksysteem toe aan het portfolio. Is de Sonos PLAY:3 net zo indrukwekkend als de ZonePlayer S5?

De PLAY:3 brengt een losstaand muzieksysteem niet alleen naar een lager prijspunt, het luidt ook een rebranding van Sonos in met als doel het bedrijf duidelijker in de markt te zetten. Het logo is simpeler geworden en de producten hebben duidelijkere namen gekregen. Zo heet de ZonePlayer S5 nu PLAY:5, de ZoneBridge 100 heet nu simpelweg BRIDGE, de ZonePlayer 90 is nu de CONNECT, terwijl de ZonePlayer 120 nu de CONNECT:AMP is. In de basis is de PLAY:3 een kleinere uitvoering van de Sonos PLAY:5. De PLAY:3 is verkrijgbaar in zwart of wit en weegt 2,5 kilogram. Aan de achterkant zien we een netwerkpoort waarmee u de PLAY:3 aansluit op uw netwerk. Verder heeft de PLAY:3 een schroefdraad, zodat u hem bijvoorbeeld aan de muur kunt bevestigen. Aan de bovenkant zit de volumebediening. Intern bevat de PLAY:3 drie luidsprekers met ieder hun eigen digitale versterker: twee 3inch-drivers voor de middentonen, gecombineerd met één ­tweeter. Een passieve basradiator zorgt voor de bastonen. De PLAY:3 geeft stereo weer als hij horizontaal geplaatst wordt, al kan dat met slechts één tweeter voor beide kanalen natuurlijk nooit een volwaardig stereobeeld opleveren. Sowieso zitten beide drivers erg dicht bij elkaar waardoor de sweetspot klein is. Zet u de PLAY:3 verticaal neer, dan is het ook met de stereoweergave gedaan en zal het apparaat dankzij een ingebouwde accelerometer overschakelen naar monoweergave. Overigens kunt u wel echt stereogeluid uit de PLAY:3 krijgen, maar dan hebt u twee apparaten nodig. De eerste neemt dan het linkerkanaal voor zijn rekening en de tweede het rechterkanaal.

De PLAY:3 is behalve in zwart ook in wit leverbaar.

Verbinden

Het in gebruik nemen van de PLAY:3 is eenvoudig. U sluit hem bedraad aan op uw router of u gebruikt de draadloze mogelijkheden om hem te koppelen met SonosNet. Dit is een minpuntje van het Sonos-systeem, want het is niet mogelijk om één Sonos-apparaat draadloos te gebruiken zonder dat er ten minste één ander Sonos-apparaat bedraad op de router is aangesloten. De draadloze techniek die Sonos gebruikt, SonosNet, is namelijk niet compatibel met een normaal 802.11g/n netwerk. Sonos heeft een speciaal kastje dat u bij uw router kunt zetten om het draadloze SonosNet op te zetten, de BRIDGE. Deze kost 49 euro en is noodzakelijk als u de PLAY:3 draadloos wilt gebruiken. Overigens kan, zoals gezegd, alle Sonos-apparatuur dienen als 'server' voor het draadloze SonosNet. Hebt u dus al een ander Sonos-apparaat dat u bedraad hebt aangesloten op uw netwerk, dan kunt u direct draadloos met de PLAY:3 aan de slag. Hebt u de PLAY:3 naar wens aangesloten, dan gebruikt u een Sonos Controller om het apparaat te configureren. De controller kan Sonos' eigen Sonos CONTROL zijn of één van de apps voor Android, iPhone, iPod touch of iPad. U kunt het systeem ook bedienen met een applicatie op uw pc of Mac.

Het systeem is onder andere te bedienen met een app op uw smartphone.

Geluidskwaliteit

De PLAY:3 klinkt op zich prima, maar mist ten opzichte van de PLAY:5 wat power en het geluid is een beetje magertjes door een mindere basweergave. Als je weet dat Sonos 299 euro wil hebben voor de PLAY:3 en de veel betere klinkende PLAY:5 'maar' honderd euro duurder is, dan gaat de balans al snel naar de PLAY:5 wanneer u op zoek bent naar een losstaand systeem. Twee PLAY:3's als stereopaar zijn dan weer te prefereren boven één PLAY:5, door de betere stereoweergave. Ook krijgt de muziekweergave gelijk meer body als er twee PLAY:3's gebruikt worden. Een pluspunt is dat de PLAY:3 er meer dan de PLAY:5 uitziet als een conventionele luidspreker. Iets dat wellicht doorslaggevend is in een strak interieur, zeker als er twee apparaten worden gekoppeld voor stereoweergave. Overigens is het niet mogelijk om een PLAY:3 en een PLAY:5 te koppelen tot één paar. Niet heel erg, want dit zou toch onevenwichtig klinken.

Conclusie

Onze conclusie over de PLAY:3 is dat het simpelweg een goedkopere uitvoering van de PLAY:5 is, die qua geluidskwaliteit een stukje inlevert en zelfstandig geen volwaardig stereobeeld kan neerzetten. In de basis is de PLAY:3 natuurlijk op en top Sonos en gebruikt u bijvoorbeeld de uitstekende iPad-app om het systeem te bedienen. De geluidskwaliteit is niet slecht, maar in onze ogen is de PLAY:5 een betere deal. Twee gekoppelde PLAY:3's klinken mede door de echte stereoweergave wel erg goed, maar dan bent u al 598 euro kwijt. Jammer is dat de PLAY:3 als instapper in de Sonos-wereld eigenlijk duurder is dan hij lijkt, want als dit uw eerste Sonos-apparaat is en u hem draadloos wilt gebruiken, hebt u de BRIDGE nodig die u 49 euro armer maakt. Dit geldt voor alle eerste Sonos-apparaten. Houd er ook rekening mee dat u een iPhone, iPod touch, Android-smartphone of iPad nodig hebt voor optimale bediening.

Sonos PLAY:3

Prijs € 299,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik te nemen

Goede geluidskwaliteit

Sonos-systeem prettig bedienbaar

Minpunten

Prijzig

Niet draadloos zonder BRIDGE

Twee stuks nodig voor echte stereo

0 Reactie(s) op: Sonos PLAY:3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.